Nordligaste plusenergihuset byggs i Trondheim
Plusvillor i all ära, men i Norge planeras världens nordligaste och största plusenergihus i form av ett kontor. Samma aktörer planerar att bygga om två 1980-talskontor till plushus i Oslo.
Medan vi i Sverige i första hand byggt småhus och småhusområden med plusenergiteknik, går man i Norge mot större fastigheter; i Trondheim ska världens nordligaste och största plusenergihus byggas och i en grannkommun till Oslo ska ett befintligt kontor byggas om för att bli plusenergihus.
Bakom satsningen står ett antal stora aktörer: fastighetsbolaget Entra Eiendom, arkitektföretaget Snöhetta, miljöstiftelsen Zero och aluminiumtillverkaren Hydro. Till den allians de skapat, Powerhouse, har de knutit Skanska Norge som ska bygga ett 16 000 kvadratmeter stort kontor i hamnområdet Brattørkaia I Trondheim. I projektet ingår också energiforskningsorganisationen Zero Energy Building, ZEB, som är knuten till det norska forskningsinstitutet Sintef, för energiberäkningar.
Brattørkaia ska exploateras och förutom plusenergikontoret ska även den norska motsvarigheten till Naturvårdsverket få nytt huvudkontor och ett nytt kongresshotell byggas. I området finns också järnvägsstation och kajplats för Hurtigrutten.
Enligt Einar Wilhelmsen, Zero, är energiberäkningarna inte klara, utan ska färdigställas under våren. Byggstart sker senare i vår, med inflyttning i mitten av nästa år.
– Stort fokus på drift- och energifrågorna har lagts i de tidiga faserna för att klara ut energianvändningen, berättar Einar Wilhelmsen.
Förutom energianvändningen per år ska även livscykelanalyser göras på ingående byggmaterial och installationsmaterial, vilket inbegriper energianvändning vid framtagning av dessa produkter.
Ombyggt kontor
Gruppen har också tagit sig an att försöka bygga om en kontorsfastighet med två kontorsbyggnader från 1980 till plusenergihus. Fastigheten är belägen i Bærum, utanför Oslo. Även här är ambitionen att huset efter ombyggnad ska producera mer energi än det använder.
Byggstart är planerad till nästa år och kontorsbyggnaderna ska stå färdiga 2014, om man får nödvändiga myndighetsgodkännanden. I detta fall är det konsultföretaget Asplan Viak som står för energiberäkningen. Vart och ett av de två kontorshusen är på 2 600 kvadratmeter och energianvändningen uppgår till 250 kWh/kvadratmeter, år. Preliminära beräkningar visar att besparingen i energikostnad blir omkring en miljon norska kronor.
Hytta tävlar för Norge
Dagens norska hytter (sportstugor) har en genomsnittlig boarea på 65 kvadratmeter och är numera så utrustade att man enkelt kan bo där under alla årets säsonger. Det har lett till att energianvändningen i dessa hus ökat, vilket gjort att intresse väckts för att skapa en modell-hytte som inte avger koldioxidutsläpp.
Ett lag studenter från Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) deltar med en modell vid den internationella tävlingen Solar Decathlon Europe 2012, med målet att bygga det bästa huset med solvärme och solceller. Tävlingen sker senare i år i Madrid. Det norska laget består av studenter som läser till ingenjörer och till arkitekter. Skanska har varit behjälplig i projektet med byggnadsteknisk kunskap.
NTNU-studenternas bidrag heter +Hytte och ska vara en liten, men teknologiskt avancerad version av den norska hytten, som kan placeras i både naturen utan tillgång till tillskottsenergi utifrån och i städer. Solceller och solvärme ska ge den energi som behövs för att kunna leva i huset. Lösningen ska vara flexibel och huset ska kunna flyttas lätt, men också kopplas till ett befintligt hus.
Mark Kretz, Energi & Miljö nr 3/12 sidan 56-57