Fjärrvärme | 8 sep 2016

Nordens viktigaste kraftvärmeprojekt

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Nordens viktigaste kraftvärmeprojekt

Energimagasinet har under flera år uppdaterat sina läsare om kraftvärmeläget i Sverige. Nu saktar den svenska utbyggnadsboomen in. Projekt fördröjs eller minskas av den dåliga elmarknaden.

I våra grannländer Danmark och Finland är aktiviteten fortsatt mycket hög och satsningarna i Köpenhamn är spektakulära. Tre stora projekt skall göra Köpenhamn koldioxidneutralt.

Vi har skapat en attraktion genom att integera en skidbacke från taket med vita, gröna och svarta pister och med bekväm hiss upp till toppen.

Amager Backe heter en helt ny avfallseldad anläggning som uppförs i ett centralt läge av Köpenhamns energibolag Hofor. Den blir när den blir klar 2017 mycket driftflexibel och kan varieras mellan renodlad värmeproduktion på 240 MW och maximal elproduktion, som är 155 MW värme och 57 MW el.Amager Backe är centralt placerad i Köpenhamn och energibolaget Hofor satsar på snygg arkitektur.  Montage: BIG Bjarke Ingels Group. 

– I stället för att se förbränningsanläggningen som ett isolerat objekt så har vi mobiliserat arkitekturen för att öka sambandet mellan byggnaden och staden. Vi har skapat en attraktion genom att integera en skidbacke från taket med vita, gröna och svarta pister och med bekväm hiss upp till toppen, berättar arkitektfirman BIG Bjarke Ingels Group.

Det andra projektet uppförs i Amagerverket. Där investerar nu Hofor 5 miljarder danska kronor i ett nytt 500 MW kraftvärmeblock med en cirkulerande fluidicerad bädd (CFB) och en ny turbin (150 MW el), Projektet är döpt till Bio4. 1,2 miljoner ton träflis per år skall årligen levereras av omkring 350 båtar. Pannan byggs av finska Valmet. Anläggningen utrustas också med rökgaskondensering. Bio 4 blir klart 2019. 

Gottlieb Paludan arkitekter vann i hård konkurrens tävlingen om utformningen av anläggningen. Fasaden görs av trädstammar vilka innanför rymmer promenadstråk där besökaren såväl kan beskåda pannan i drift samt bli bedårad av en hänförande utsikt över Köpenhamn. 

I det tredje Köpenhamnsprojektet bygger Dong Energy om block 1, från kol till pellets, i Danmarks största energianläggning, Avedøre verket. När ombyggnaden blir klar hösten 2016 kommer man förbruka 1,2 miljoner ton pellets per år. Block 2 använder sedan länge pellets av trä och halm. 

– När ombyggnaden blir klar kan vi värmeförsörja 215 000 hushåll i Stor-Köpenhemn med biobränslebaserad värme och helt lämna kol och gas, säger Tomas Dahlsgaard, executive vice president.

Den stora danska omställningen från kol tar inte slut med detta: 

I Århus, bygger Dong Energy om Studstrup verkets 389 MW stora block 3 från kol till pellets. I juli färdigställdes den stora silon som rymmer 65 000 ton. Årligen skall drygt 600 000 ton pellets eldas. I Skaerbaek längre söderut investeras 1,8 miljarder danska kronor i ett nytt fliseldad kraftvärmeverk utrustat med två pannor i staden Fredericia. I Helsingør kommer kraftvärmeverket att ersätta naturgasen med en ny biobränsleeldad ångpanna som kopplas ihop med befintlig turbin. 60 MW värme och 16 MW el kommer att produceras från den nya pannan i slutat av 2018.

Finland: I Finlands södra delar pågår omställningen från kol till biobränsle. Finland är sedan länge ett stort bio-
energiland men i dess södra tätbefolkade delar är kol och gas fortsatt starka. 

Helsingfors energibolag Helen Oy driver flera projekt. Finlands största pelletspanna med bränsleeffekten 100 MW ska byggas på Sundholmen. Där kommer 40 000 ton träpellets att förbrukas. Anläggningen levereras av Valmet och kommer stå färdig 2018 och investeringen ligger på cirka 200 miljoner kronor. 

Helen Oy har också inlett samförbränning av träpellets och kol i de två stora koleldade kraftvärmeverken på Sundholmen och Hanaholmen. Totalt kommer i ett första skede 100 000 ton pellets användas per år. Man har också i två omgångar med positivt resultat testat samförbränning med torrefierade pellets som tillhandahållits av Holländska Blackwood Technology B.V. o. 

– Torrefierad pellets har en viktig uppgift i Helen förändring från kol till biobränsle, säger Jussi Kukkonen, utvecklingschef på Helen. 

Också utanför Helsingfors pågår utbyggnad. I Nådendal utanför Åbo investerar Fortum 260 miljoner Euro ett nytt kraftvärmeverk för skogsbränsle på 142 MW el och 244 MW värme samt 50 MW ånga. Det skall bli klart 2017. Valmet levererar pannan och Siemens turbinen. 

Lahti Energia har erhållit finansiering från EIB European Investment Bank för ett kraftverk på 150 MW värme och 50 MW el. Inledningsvis bygger man bara för värme. Det skall vara färdig 2019.

I Nokia bygger kommunen och SCA i ett samarbete ett kraftvärmeverk på 83 MW panneffekt, investeringen är 45 miljoner Euro. Projektet skall kraftigt minska naturgasanvändningen. 

Sverige: Sveriges kraftvärme boom har saktat in. Sveriges mångåriga tillväxt i kraftvärmeinvesteringar har nu mattats. Värmebehovet fortsätter stiga genom befolkningsökningen och gamla anläggningar måste tillslut ersättas, så nya projekt år på väg.

I Sveg har Härjeån beslutat bygga kraftvärmeverk vid pelletsfabriken HMAB. Företaget ingår i finska Kätternögrupen som också äger världens största biobränsleeldade kraftvärmeverk Alholmen, i finska Uleaåborg. Renewa kommer leverera pannan. 

– Investeringen på cirka 350 miljoner kronor är väldigt viktig för oss och den stärker också vår konkurrenskraft som pelletsproducent, när vi får en mer kostnadseffektiv torkningsprocess. Samtidigt ger elproduktionen bolaget ytterligare intäkter, säger Anders Wiklund, vd för Härjeåns Energi AB.

I Borås har anbuden för pannan till energi och miljökombinatet i Sobacken nyss inkommit. Panneffekten blir 120 MW. Till det kommer en rökgaskondensering på 32 MW. Markarbeten har inletts och de flesta övriga entreprenaderna är upphandlade. Projektet presenteras i en separat artikel.

I Skövde bygger energibolaget ett nytt kraftvärmeverk, Block 4 som skall stå färdigt hösten 2016. Det är en investering på 376 miljoner kronor. Bränslet blir i första hand skogsflis.

Eon och Ragnsells samarbetar sedan 2013 i Högbytorp, i Upplands Bro kommun, väster om Stockholm där Ragnsells driver en avfallsanlägning. I juni 2016 tecknade parterna en avsiktsförklaring om ett utökat samarbete. 

– Eon projekterar nu en kraftvärmeanläggning och tar också in offerter för ett planerat investeringsbeslut under första kvartalet 2017. 

Stefan Håkansson, vd på Eon värme berättar:

– Panneffekten bedöms bli 90 MW men kraft delen kan på grund av den rådande elmarknaden komma att bli liten och till och med utebli.

– Bränslefönstret är brett, anläggningen placeras ju bredvid en avfallssorteringsanlägning, med hög ambition för materialåtervinning. 

– Det gemensamma energi och miljöprojektet är ett projekt på 2,5 miljarder kronor inklusive transmissionsledningar. 

I Täby norr om Stockholm har Eons planerade kraftvärmeverket i Hagby lagts på is. Istället har företaget en ny värmeanläggning i intilliggande Arninge snart färdig. 

Mälarenergi i Västerås som 2014 färdigställde ett 2,8 miljarders projekt för samförbränningen i block 6 går nu vidare med Block 7, en ny biobränsleeldad panna med en termisk effekt på 150 MW, som beräknas bli färdigt kring 2020. 

– Block 7 ska i första hand eldas returträ och vi gör nu förstudier, säger Magnus Hemmingsson, vd på Mälarenergi.

I Uppsala har Vattenfall ännu inte fattat slutligt investeringsbeslut för att ersätta det 40 år gamla torv- och träpulvereldade kraftvärmeverket. Nu siktar man mot 2020. Företaget räknar med ett investeringsbeslut 2017. Planen är ett nytt biobränsleeldat kraftvärmeverk på 90 MW värme och 50 MW el. 

I Eskilstuna har planerna på ett nytt kraftvärmeverk i ett nytt läge i Kjula skjutits på framtiden. Istället renoverar man under sommaren 2016 en äldre värmecentral. Parallellt drivs det intilliggande befintliga kraftvärmeverket vidare. 

I maj 2016 invigde Linköping den nya avfallseldade Lejonpannan, samlokaliserad med tidigare avfallspannor på Gärstad. Investeringen blev 1,15 miljarder och pannan har en bränsleeffekt på 85 MW. I centrum finns fortfarande kraftvärmeverket kvar. Där har träflis (grot) ersatt kol men planen är att ersätta de gamla pannorna med en ny anläggning. 

Nu i sommar driftstartades Nybros nya kraftvärmeverk. Med en investering på knappt en halv miljard (480 miljoner kronor) fick man en ny avfallseldad kraftvärmeanläggning. 

I Stockholm invigde Fortum sitt nya kraftvärmeverk 8 i Värtan i juni 2016. Nästan 200 000 stockholmshushåll får nu fjärrvärme härifrån. Anläggningen eldar färskt biobränsle som tas in med båt och tåg. 

Fortum i Stockholm har flera stora projekt i vänteläge. Det gäller bland annat en eventuell nedläggning av pelletseldningen i Hässelby till förmån för en ny anläggning i Lövsta. I Högdalen finns också sedan länge planer på en ny panna. Fortum levererar också fjärrvärme till Norrenergi som därmed avvaktar med en ny produktionsanläggning som komplement till den befintliga träpulver anläggningen i Solna. 

Även skogsindustrin fortsätter investera i bioenergi. Rottneros i Värmland installerar nu en ny bioenergipanna för 98 mijoner kronor som en del i 400 miljoners investeringsprogram. Pannan skall tas i drift 2017.

– Den nya pannan kommer stå klar nästa sommar och efter intrimning kommer en mindre, äldre pannan tas ur drift, säger Olle Dahlin VD på Rottneros bruk.

SödraCell i Värö är nu i slutfasen för sitt utbyggnadsprogram som inkluderar en ny sodapanna och en ny turbin som levereras av Skoda Dosan. Energileveranserna har ökat i betydelse för bruket och man levererar sedan länge fjärrvärme till Varberg och en ledning till Kungsbacka utreds. 

SCA Östrand i Härnösand expanderar kraftigt med en 7,8 miljarders investering. Kapaciteten på fabriken kommer att fördubblas. När det är klart 2018 kommer också såväl el- som fjärrvärmelevaranser att öka kraftigt.

Text: Lennart Ljungblom

 
 

Fakta

 

Filer:

chpprojektlistlennartaug2016svensk0.pdf

Publicerad 8 september 2016

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.