Energiomställning | 24 aug 2022

Nöjesparker ska få energi från Sveriges största solcellspark

Kolmården, Skara sommarland och Gröna lund kommer att få runt 20 GWh från Sveriges största solcellspark som byggs av Svea Solar, Bixia och nöjesparkskoncernen Parks and Resorts utanför Nyköping.

Nöjesparker ska få energi från Sveriges största solcellspark
Gröna lund och flera andra nöjesparker kommer att få sin energi från solceller från och med nästa vår. Foto: Gröna Lund

Svea Solar bygger, äger och förvaltar parken, medan Parks and Resorts genom Bixia köper elen som produceras under 10 år framöver. Solcellsparken kommer generera drygt 20 GWh per år, likvärdigt med årsförbrukningen av 4 000 svenska villor. Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland kommer därmed att drivas med solcellsenergi under sommarsäsongerna och den nya solcellsparken blir ett välbehövligt bidrag till den svenska energiomställningen till grön el. Bygget av den nya solcellsparken startar under hösten 2022 och beräknas vara klart under våren 2023.

– Hållbarhet är en hjärtefråga för oss och vi vill vara med och göra skillnad på riktigt! Därför känns det fantastiskt att vi kan vara med och bidra till infrastrukturen för grön el genom att bygga Sverige största solcellspark. Det här är viktigt både för vår framtida elförbrukning, våra hållbarhetsmål och Sveriges energiomställning, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.

– Nu när Parks and Resorts väljer att köpa el från solenergi blir det verkligen något många kan känna glädje över. Det är en spännande och publik aktör med höga klimatambitioner och ca tre miljoner besökare varje år. Affären ger en attraktiv och trygg prissäkring över 10 år samtidigt som den bidrar till utbyggnaden av förnybar energi i södra Sverige. Det är något alla parter i affären kan glädjas åt, och givetvis alla besökare på anläggningarna inom Parks and Resorts, säger Marcus Annell, ansvarig för finansiell handel på Bixia.

Källa: Parks and Resorts

Publicerad 24 augusti 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.