Nedgrävt växthus ger tropisk skörd
Genom att använda jordvärme odlas frukt, grönsaker och blommor från den tropiska världen i ett nedgrävt växthus i Osby, utan tillförd värme.

Bananer och tropiska växter i Skåne? Jo, de växer i subtropiska växthus i Osby.
Anledningen till detta är att Johan och Linda Johansson Frodig upptäckte gården Jeppa Svenstorp i Osby för snart tio år sedan. De köpte den och började odla både träd och växter, numera kallad Jeppas trädgård.
Jordvärmen är basen i uppvärmningen i båda växthusen. En pool ger också värme
Det unika med denna trädgård är att två av de tre växthus som står på tomten är nedgrävda i jorden.
Enligt Johan Johansson Frodig kan jordvärmen i det första nedgrävda växthuset hålla temperaturen på minus grader, även om det är nedåt minus 17. I ett senare byggt växthus, som man ville ha lite varmare, grävde man ännu djupare, ned till två och en halv meter, där det är fem, sex grader konstant.
Upp till taket i det nya subtropiska växthuset på knappt 500 kvadratmeter är det sex meter som mest.
– Jordvärmen är basen i uppvärmningen i båda växthusen. En pool ger också värme. De flesta av våra växter överlever ned till minus fem grader, men det behöver vara frostfritt för att bananer och papaya ska överleva, liksom malaysisk röd guava och blå javabananer samt malaysiska fikon, chilenska citronplommon och pakistanska mullbär.

Tekniken att gräva ned växthus för att kunna utnyttja jordvärmen används i både England, USA och Sydamerika, men enligt Johan Johansson Frodig finns ingen liknande anläggning i Sverige.
Minimitemperaturen för växterna är kring noll grader medan utetemperaturen den kallaste vintern är minus 20 grader, vilket gör att många växter inte trivs i det relativt kalla klimatet.
Enligt Johan Johansson Frodig finns det växter som kanske uppfattas som känsliga för kyla, men där arterna har olika temperaturkänslighet.
– Tänker man på bananer som tropiska växter, tror man nog att de bara vill ha varmt, men det finns många sorter som kan klara lägre temperatur. Samma sak med mango. Det finns tusentals sorters mango, och vissa klarar något lägre temperatur.
Energianvändning i växthus
- Under 2020 använde den svenska växthusodlingen drygt 610 GWh, vilket var ungefär samma som under de fyra undersökningarna 2011–2017.
- Användningen fossila bränslen minskade från 18 till 13 procent av den totala energianvändningen 2017–2020, medan andelen biobränslen ökade från 59 till 61 procent under samma period.
Källa: Jordbruksverket
I de två nedgrävda växthusen finns inget värmesystem. I ett mindre växthus, som är kopplat till boningshuset, hade man en vedpanna, med ackumulatortank med värmeslingor i golvet. Men det blev för mycket jobb att elda, så den eldningsverksamheten är nu nedlagd.
Glaset på växthusen är kanalplast i form av polykarbonat, en transparent termoplast med exceptionell hållbarhet. Polykarbonat används främst till butiksfönster och dörrfönster som ska vara stöt- och slagtåliga.
– Det är billigare att välja polykarbonat än glas.
Det behövs inte gardiner för att skydda växterna varken vinter- eller sommartid, utan polykarbonaten.
Enligt Johan Johansson Frodig finns det en viss temperaturskillnad var i växthusen man är. I ett av dem finns en damm där det är en, två grader varmare, medan det är lite kallare i hörnorna.
– Klarar växterna sig bra är det helt ok.
De mest temperaturkänsliga växterna är avocado och vissa sorter av bananer.