NCC invigde takvindkraftverk i Solna

Nu provar NCC takvindkraft på huvudkontoret. Bolaget tror att små vindkraftverk kan bli en naturlig del av bebyggelsen i framtiden.

ncctak-007_webb.jpg

NCC har monterat vindkraftverket, som kommer från kanadensiska Enviro Energies, på en plattform för att få bättre vindförhållanden. Foto: Ingar Lindholm

Byggföretaget NCC tror på takvindkraft. Intresset från bolagets sida är så stort att man nu investerat i ett vertikalaxlat kraftverk som monterats på det egna huvudkontoret i Solna utanför Stockholm. Kraftverket, som kommer från Kanada, är av en hittills relativt oprövad modell, endast tre exemplar finns i drift. Målen med installationen är att verifiera vindkraftverkets tekniska data, undersöka hur det tål svenska väderförhållanden och att minska de egna energiinköpen. Dessutom ska IVL genomföra en studie av vilken potential som finns för denna typ av småskalig vindkraft i Sverige. – Om detta faller väl ut kan vi inom tre till fem år se tekniken integrerad i fastigheter, sade Jonny Hellman, miljöchef på NCC Property Development och NCC Housing vid invigningen av kraftverket.

Lättstartat Vindkraftverkets styrka är att det startar vid låga vindhastigheter, en till två meter per sekund enligt tillverkaren. Den egenskapen kan bli avgörande för utfallet av försöken, eftersom medelvinden kring NCC:s kontor är blygsam. Byggbolaget har placerat kraftverket på en plattform cirka fyra meter över takåsen för att göra det bästa av situationen. Enligt beräkningarna ska dock elproduktionen stanna på cirka 1 300 kWh per år, vilket gör återbetalningstiden lång. – Det är inte lönsamt i dag. Men i framtiden kan kraftverkets effektivitet öka, liksom energipriset. Jag tycker också att man borde kunna acceptera en längre payofftid, sade Jonny Hellman. Förutom energiproduktionen ska NCC undersöka ljudnivå och vibrationer kring vindkraftverket. Studien ska pågå under ett år.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 12/2010

Publicerad 9 december 2010

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.