NCC invigde takvindkraftverk i Solna
Nu provar NCC takvindkraft på huvudkontoret. Bolaget tror att små vindkraftverk kan bli en naturlig del av bebyggelsen i framtiden.
NCC har monterat vindkraftverket, som kommer från kanadensiska Enviro Energies, på en plattform för att få bättre vindförhållanden. Foto: Ingar Lindholm
Byggföretaget NCC tror på takvindkraft. Intresset från bolagets sida är så stort att man nu investerat i ett vertikalaxlat kraftverk som monterats på det egna huvudkontoret i Solna utanför Stockholm. Kraftverket, som kommer från Kanada, är av en hittills relativt oprövad modell, endast tre exemplar finns i drift. Målen med installationen är att verifiera vindkraftverkets tekniska data, undersöka hur det tål svenska väderförhållanden och att minska de egna energiinköpen. Dessutom ska IVL genomföra en studie av vilken potential som finns för denna typ av småskalig vindkraft i Sverige. – Om detta faller väl ut kan vi inom tre till fem år se tekniken integrerad i fastigheter, sade Jonny Hellman, miljöchef på NCC Property Development och NCC Housing vid invigningen av kraftverket.
Lättstartat Vindkraftverkets styrka är att det startar vid låga vindhastigheter, en till två meter per sekund enligt tillverkaren. Den egenskapen kan bli avgörande för utfallet av försöken, eftersom medelvinden kring NCC:s kontor är blygsam. Byggbolaget har placerat kraftverket på en plattform cirka fyra meter över takåsen för att göra det bästa av situationen. Enligt beräkningarna ska dock elproduktionen stanna på cirka 1 300 kWh per år, vilket gör återbetalningstiden lång. – Det är inte lönsamt i dag. Men i framtiden kan kraftverkets effektivitet öka, liksom energipriset. Jag tycker också att man borde kunna acceptera en längre payofftid, sade Jonny Hellman. Förutom energiproduktionen ska NCC undersöka ljudnivå och vibrationer kring vindkraftverket. Studien ska pågå under ett år.
Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 12/2010