Nationell vägledning för kommunal VA-planering

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, är nu klar med ett förslag till en nationell vägledning för kommunal VA-planering.

Målet är att skapa hållbar VA-försörjning och god vattenstatus.

–  Det är viktigt att planeringsprocessen inte bara drivs av VA-verksamheten utan att även plan- och miljöförvaltningen är med i processen. Lika viktigt är att arbetet är politiskt förankrat, säger Margareta Lundin Unger på HaV.

För snart ett år sedan kontaktades HaV av branschorganisationen Svenskt Vatten som efterlyste en sådan vägledning. Många kommuner står inför stora investeringar och behöver prioritera vilka insatser som behöver göras. I dag presenteras remissversionen ”Kommunal VA-planering – för hållbar VA-försörjning och god vattenstatus” på vattenstämman i Umeå.

–  Kraven ökar på kommunerna att planera för VA-försörjningen i hela kommunen. Dricksvattnet ska vara säkert att dricka och utsläppen från avlopp och dagvatten ska minska trots förändringar i klimatet, säger Margareta Lundin Unger, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn.

–  Vägledningen är tänkt som en hjälp för att få till en så bra planeringsprocess som möjligt.

Projektet att ta fram en nationell vägledning startade under hösten 2012 och har genomförts i nära samarbete med Naturvårdsverket. Även Svenskt Vatten, Sveriges kommuner och landsting, Länsstyrelsen i Stockholms län och Vattenmyndigheterna har deltagit. Vägledningen bygger dels på den manual om kommunal VA-planering från 2009 som togs fram av Stockholms länsstyrelse i samråd med andra länsstyrelser och dels på erfarenheter från kommuner och konsulter som arbetat med VA-planering.

–  Men vi breddar perspektivet och för exempelvis in dagvattenfrågan och vattenförvaltningens mål att alla vatten ska nå god status, säger Margareta Lundin Unger.

–  En annan viktig fråga är problemen med utsläpp av kväve och fosfor från enskilda avlopp som bidrar till övergödningen av hav, sjöar och vattendrag. Ett sätt att åtgärda detta är att koppla på fler enskilda avlopp till kommunens VA-system.

Många kommuner står inför stora investeringar de närmaste åren. Samarbete mellan kommuner och inom olika enheter av kommunen är nödvändig för att få till kostnadseffektiva åtgärder.

HaV:s förslag pekar på att det är viktigt att planeringsprocessen inte bara drivs av VA-verksamheten utan att miljöförvaltningen och planenheten är med i processen, samt inte minst att arbetet är politiskt förankrat.

–  En viktig fråga är hur de olika insatserna ska finansieras. Att höja VA-taxan kan vara en förutsättning i många delar av Sverige för att upprätthålla en säker dricksvattenförsörjning och en god vattenmiljö, säger Margareta Lundin Unger.

HaV:s förslag till vägledning beskriver möjligheter med kommunal VA-planering, omfattning och vilka steg som kommunerna bör gå igenom. Vägledningen innehåller även ett antal checklistor som man kan använda sig av i planeringen.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Publicerad 15 maj 2013

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.