Mitt i skogen – ett it-torp
Genom att installera modern it-teknik kan en torpägare leva ett säkrare och enklare torparliv. Ett exempel finns på landsbygden i västra Sörmland.
Långt från storstadens brus, inne i de djupa skogarna i västra Sörmland, finns ett rött litet torp, till utseendet likt alla andra små torp man kan köra förbi på småvägarna. Bakom fasaden döljer sig dock ett mer modernt innehåll än vad som till förstone avslöjas. Arkitekten bakom det hela är Bengt-Göran Jarefors, under sin yrkesbana tekniker och innovatör och under 13 år generalsekreterare för VVS-Tekniska Föreningen som sedermera blev Energi- och Miljötekniska Föreningen. Torpet – som kan dateras till 1873 – köpte han för några år sedan och har sedan dess arbetat med att varsamt modernisera och bygga ut det. I dag består det förutom av boningshuset – numera försett med varm- och kallvatten – också av ett utbyggt uthus med bastu, dusch och wc, liksom av uthus för ved och sommarboende. Alla utrymmen är försedda med elvärme.
Styrs från dusch- och tvättrummet
Som en klar kontrast mot den gamla värmelösningen i torpets lilla vardagsrum, där den öppna spisen har luftkanaler som värms upp och som håller värmen, står den senaste it-tekniken. Med den kan han reglera elvärmen och en mängd andra funktioner i huset.
Styrningen som är placerad i duschutrymmet i uthuset, består av ett modem, köpt på ett teknikvaruhus, försett med ett GSM-abonnemang. Med hjälp av modemet går det att både få signaler från torpet och styra olika funktioner avseende värme och el.
Grundtemperaturen i tvätt- och duschrummet ska vara 12 till 15 grader för att de vvs-tekniska prylarna ska klara sig. Där finns både varmvattenberedare, hydrofor, vattenrening och annat som skulle kunna ta skada av kyla. Värmen kommer från elgolvvärme.
Modemet ringer och larmar
Skulle temperaturen gå under åtta grader ringer modemet upp och meddelar att temperaturen är för låg och att ytterligare värme måste till. Det går sedan att öka temperaturen i systemet om så krävs.
Modemet larmar också för elavbrott.
– I ett fall när jag skulle göra ett enklare ingrepp i elsystemet, kom jag åt jordfelsbrytaren. Det fick till följd att systemet larmade och skickade ett sms över GSM-systemet till min mobiltelefon, som jag hade på mig. Snabbare felsökning än så går väl inte att få. Det var bara att gå fem steg och manuellt åtgärda problemet. Skulle vi inte vara på torpet får man väl be en granne komma över och ställa av larmet, säger Bengt-Göran Jarefors.
Värmekabel
Mellan pumphuset och torpet går kallvattnet i en kulvert som innehåller självreglerande värmekabel. Den går att koppla till den uppringande larm-/styrcentralen. Grannen behöver inte återställa larmet, utan bara åtgärda eventuellt uppkomna fel, exempelvis genom att återställa jordfelsbrytare.
Inför vintern, då vattensystemet med sina två varmvattenberedare måste tömmas, går det också att göra via modemet, genom några knapptryckningar.
Mark Kretz, Energi & Miljö nr 11/2010 sid 36-37