Teknik och forskning | 4 apr 2024

Minskad växthuseffekt kräver variabel förnybar el

Globala ambitioner att hämma växthuseffekten har bidragit till ambitiösa mål för att främja användningen av förnybar energi. Stora mängder variabel förnybar elproduktion kräver en ökad flexibilitet i kraftsystemet både i form av produktion och förbrukning av kraft. Syftet med denna doktorsavhandling [1] är att undersöka potentialen för att tillhandahålla kraftbalanseringstjänster från svenska fjärrvärmesystem.

Minskad växthuseffekt kräver variabel förnybar el
En utmaning för den framtida energiförsörjningen är urbaniseringen och det ökade behovet av överföringskapacitet in till städer som detta medför. Illustration: Shutterstock

Sedan industrialiseringens början har användningen av fossil energi bidragit till en global växthuseffekt med drastiskt ökade koldioxid-
nivåer i atmosfären. Ett sätt att uppnå minskade utsläpp är att öka andelen elproduktion från förnybara energikällor såsom sol-, vind-, och vattenkraft samt biomassa.

Figur 1: Global elproduktion där a) visar elproduktion utifrån energislag och b) elproduktion från VRE specifikt [2].
I figur 1 visas den globala trenden över ökad elproduktion samt de senaste årtiondenas etablering av variabel förnybar elproduktion (sol och vind). I Sverige kan inte kapaciteten hos vattenkraften ökas ytterligare och biomassa är en resurs med begränsningar. Elproduktion från sol- och vindkraft är väderberoende, vilket innebär att det inte är efterfrågan på el som avgör när elen produceras utan väderförhållandena. En storskalig utfasning av icke förnybar elproduktion (olja, kol, naturgas och kärnkraft), ersatt med ökad produktion från variabel förnybar el (variable renewable electricity, VRE), medför ett ökat behov av reservkraftskapacitet för att täcka underskott i elförsörjningen från VRE.

Under gynnsamma väderförhållanden finns det å andra sidan en risk för att produktionen av el från VRE överstiger efterfrågan. För att hantera utmaningen med överskottsel från VRE-produktion kan olika åtgärder vidtas, till exempel bortkoppling av produktion, förstärkning av överföringskapaciteten i elnäten, utökad ellagringskapacitet, eller laststyrning med flexibla laster som kan matcha elöverskott respektive elbrist.

Artikelförfattare Svante W Monie. Foto: WSP

En annan utmaning för den framtida energiförsörjningen är urbaniseringen och det ökade behovet av överföringskapacitet in till städer som detta medför. I takt med att befolkningen i städerna ökar, transporter elektrifieras och elintensiva industrier etableras ökas belastningen på överförings­kapaciteten till städerna.

Detta innebär att en ökad elproduktionskapacitet utanför städerna inte nödvändigtvis kommer att kunna tillgodose en ökad efterfrågan på el inom städerna. Flexibel elproduktionskapacitet i urbana områden kommer sannolikt att vara en framtida utmaning. Det behövs kontrollerbar kraftförsörjning för att täcka produktionsbrister.

Tätbebyggelse med tillräckligt höga värmebehov har ekonomiska förutsättningar för fjärrvärmesystem. I fjärrvärmesystem är det relativt vanligt förekommande med kraftvärmeverk (KVV) vilka samproducerar värme och el, ett sätt att nå en hög total bränsleomvandlingseffektivitet. Kraftvärme är en kontrollerbar elproduktionskapacitet och då den typiskt anläggs i anslutning till tätbebyggda områden kan den därför potentiellt bidra till att minska utmaningen med bristande överföringskapacitet in till urbana områden. I den här avhandlingen ligger fokus på fjärrvärmesystem med biomassabaserad produktion.

Fakta

Referenser

[1] S W Monie. ”Balancing variable renewable electricity generation using combined heat and power plants, large-scale heat pumps, and thermal energy storages in Swedish district heating systems.” Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis, 2022.

[2] IEA. ”IEA – International Energy Agency.”
2021-10-13. [Online]. Available: iea.org.

[3] B V Mathiesen, H Lund, D Connolly, P A Østergaard, B Möller, S Nielsen och I Ridjan. ”Smart Energy Systems for coherent 100% renewable energy and transport solutions.” Applied Energy, volym 145
pp 139–154. 2015.

Elpannor och kompressorbaserade värmepumpar är andra väletablerade storskaliga tekniker för värmeproduktion. I dessa förbrukas el vid produktion av värme, ofta benämnt power-to-heat (P2H), vilket möjliggör användandet av dessa som en flexibel ellast. Fjärrvärmesystem med KVV och värmepumpar eller elpannor kan potentiellt drivas för att täcka underskott samt konsumera överskott av el från VRE-produktion. Värmelasten består huvudsakligen av värmebehov för uppvärmning av lokaler i byggnader, och detta behov varierar avsevärt mellan säsongerna. Effektbehovet på värmelasten kan därmed vara begränsande för produktionen från KVV och värmepumpar under delar av året. Med tillgång till storskaliga värmelager kan dock flexibiliteten i värmelasten ökas.

I avhandlingen undersöks om ett fjärrvärmesystem med KVV, värmepumpar och värmelager kan användas för att bidra till ökad flexibilitet i kraftbalanseringen i ett framtida energisystem med en stor andel VRE. Ett sådant system, vars produktion planeras utifrån elbehovet, drivs då på ett för fjärrvärmesektorn okonventionellt sätt som liknar vad som i den vetenskapliga litteraturen kallas Smarta energisystem (se figur 2).

 

Figur 2: En schematisk representation av ett traditionellt icke-integrerat energisystem, a) respektive ett integrerat Smart Energisystem,
b) baserad på [3].
Smarta energisystem innebär att driften av olika energisektorer samordnas för att uppnå högre systemeffektivitet. Dessutom undersöks hur dessa tjänster påverkar bränslebehovet samt systemens ekonomiska förutsättningar.

I avhandlingen simuleras 12 olika fjärrvärmesystemtyper i ett framtida scenario med stor andel sol- och vindkraft i elproduktionen. Systemen består av KVV, värmepumpar och storskaliga värmelager för olika systemnivåer (från lokal nivå, via aggregerad regional nivå, upp till nationell nivå) och med varierande kapaciteter och produktionsenheter (se figur 3).

Figur 3: Representation av alla simulerade scenarier. Gula linjer är kraftnät, orangea är fjärrvärme. Överliggande kraftnät är representerade
med tvåvägsflöde. Förkortningarna betecknar olika produktionsteknologier och förklaras i avhandlingen [1].
Genom att låta befintligt elbehov förses med el producerad från sol- och vindkraft motsvarande 10 respektive 60 procent av det totala elbehovet, definierades ett kraftbalanseringbehov. Detta innehåller timmar med behov av mer elproduktion (positiv residuallast, PRL), men även timmar med överskott på el (negativ residuallast, NRL), se figur 4.

De studerade systemen simuleras att följa detta kraftbalanseringsbehov i sin produktion. Det innebär att om kraftbalanseringsbehovet är positivt finns det ett elbehov, varvid KVV producerar el och värme. Är kraftbalanseringsbehovet negativt finns ett elöverskott och då förbrukar värmepumparna el för värmeproduktion.

Figur 4: Figur a) visar dataserier som resulterar i kraftbalanseringsbehovet använt i de lokala studierna.

Den producerade värmen från KVV och/eller värmepumpar levereras till fjärrvärmenätet eller lagras i värmelagret. Vid tillfällen då det varken finns ett elbehov eller elöverskott råder balans mellan produktion och konsumtion av el. I dessa fall förses eventuellt värmebehov med lagrad värme. Så sker även då den producerade värmen från KVV och/eller värmepumpar understiger värmebehovet.

Resultaten visar att reducering av topplastbehoven och/eller elöverskottstoppar framförallt styrs av den installerade kapaciteten i KVV:en och/eller värmepumpar. Den över året varierande värmelasten blir begränsande för potentialen att reducera elöverskott via värmepumpar i system utan värmelager. Stora mängder elöverskott gör även att det produceras stora mängder värme i värmepumparna. Denna producerade värme kan vid senare tidpunkter begränsa potentialen för kraftbalansering eftersom den utgör en konkurrerande försörjning av värmelasten.

Figur 4 b) visar dito för studierna på regional och nationell nivå. Elbehovet, lokalt respektive regionalt förses med el från sol- och vindkraft, regionalt samt lokalt från solceller (building applied PV). Lokalt tillkommer även en representation av det nationella kraftbalanseringsbehovet, där är en skalnings-
faktor. På regional nivå representerar residualen innan transmission skett mellan elprisområdena.

Årlig elproduktion ökar med tillgång till värmelager samt med produktionen planerad utifrån kraftbalanseringsbehovet. Mängden årligt reducerad överskottsel beror dels på den installerade kapaciteten i värmepumparna, dels på tillgång till kapacitet i värmelager.

Det finns tydliga samband mellan hur lagret används, dess form och hur stora förlusterna blir (se figur 5). Ett lager med stor mantelarea relativt dess volym har sämre lagringsförmåga jämfört med ett lager med liten mantelarea relativt dess volym. I viss mån kan förlusterna som kommer av ett ofördelaktigt förhållande mellan mantelarea och volym kompenseras genom en ökad omsättning av den lagrade värmen. De största lagerförlusterna fås från lager med lång lagringstid (till exempel säsongslagring) samt har en stor mantelarea relativt lagervolymen.

Figur 5: På y-axeln anges de relativa värmeförlusterna i lagren, på x-axeln anges kvoten av lagrets volym och mantelarea (V:SA). Storleken på cirklarna representerar utnyttjandegraden
hos respektive lager.

Ytterligare resultat är sambandet mellan bränsleanvändning i KVV:en och mixen av sol- respektive vindkraft i kraftbalanseringsbehovet. En solkraftsdominerad elmix främjar produktion i värmepumpar och säsongslagring. Värmen producerad i värmepumparna ersätter bränslebaserad värmeproduktion vilket innebär minskat bränslebehov. Det innebär också en reducerad potential för kraftproduktion från KVV på grund av konkurrens om värmelasten.

En vindkraftsdominerad elmix, å andra sidan, motiverar mer kraftproduktion i KVV samt högre kapacitet, men även ökat bränslebehov. För denna elmix blir lageranvändningen mer korttidsbetonad.

Resultaten pekar på att det finns tydliga ekonomiska fördelar med samordnade intersektionella energisystem. Värme producerad i värmepumpar som drivs på billig överskottsel kan konkurrera ut dyra fossilbränslen som används till årliga topplastperioder, men den kan även ersätta dyrare förädlade biomassabränslen såsom pellets i värmepannor. Dock kan nätavgifter, anslutningsavgifter samt skattesatser komma att utgöra hinder för en effektiv etablering av P2H som kraftbalanseringstjänst. För fjärrvärmeoperatören finns även behov av nya affärsmodeller där fjärrvärmebolagen får ersättning för att utföra kraftbalanseringstjänster. Drifttimmarna för KVV:n blir signifikant mycket färre då deras produktion planeras utifrån kraftbalanseringsbehovet istället för värmebehovet vilket påverkar lönsamhet samt motivering till investering.

Sammanfattningsvis visar resultaten i denna avhandling att fjärrvärmesektorn kan leverera betydande mängder kraftbalansering om dessa producerar utifrån ett systemtänk i linje med Smarta energisystem, där kraftbalanseringstjänsterna omfattar både produktion och konsumtion av el, möjliggjort genom tillgång till ett värmelager som agerar flexibel värmelast. Dessutom bör det betonas, att andelen solkraft i mixen av VRE-produktion är avgörande för att uppnå en minskad efterfrågan på biomassa för värmeproduktion, vilket i sin tur understryker behovet av storskaliga värmelager med möjlighet till långsiktig lagring.

Artikelförfattare: Svante W Monie, teknologie doktor, Uppsala universitet

Publicerad 4 april 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.