Restvärme | 1 mar

Miljonstöd till unik elproduktion

Zigrid har utarbetat en teknik för att utvinna elektricitet ur restvärme. Den 1 mars inleds ett tvåårigt EU-projekt med 28 miljoner i finansiering som ska göra tekniken redo för marknaden.

Miljonstöd till unik elproduktion
Håkan Wahlgren, affärsutvecklare och Lars Birging, vd och medgrundare på Zigrid ser ljust på framtiden. Foto: Bizmaker

I höstas sjösattes Zigrids unika teknik för första gången på ett gjuteri i Västmanland. Bolaget använder restvärme från industrin, på mellan 50 och 100 grader, för att värma upp och expandera en gas som sedan kyls ner och krymper igen. Kraften i denna cykliska rörelse tas tillvara genom hydraulik, som driver en generator och skapar el. Tekniken särskiljer sig från konkurrenterna genom att den inte använder turbiner och fungerar ända ned till 50 grader.

EU-stödet på 2,5 miljoner euro – cirka 28 miljoner kronor – kommer att användas till att slutföra pilotprojektet, göra klart produktutvecklingen och finjustera affärsmodellen inför kommersiell lansering omkring 2026–2027. Utöver bidraget finns möjlighet till ytterligare medfinansiering.

– Projektet ska ta oss från att ha tester ute hos kund till att optimera och kvalitetssäkra vår produkt. Vi ska ha sönder så mycket som möjligt och se hur vi kan göra det bättre, säger Lars Birging, vd och medgrundare i ZIGRID.

Systemet byggs modulärt, där varje enhet har kapacitet att producera omkring 20 kilowatt.

– Du kan producera el med väldigt lågt koldioxidavtryck till konkurrenskraftigt pris. Både elpriserna och EU:s kommande krav på energiåtervinning gör det extra intressant. Dessutom minskar industrin behovet av att kyla ner sin spillvärme innan den släpps ut, vilket också sparar pengar, säger Lars Birging.

Nu börjar arbetet med att slutföra piloten, vässa tekniken och hitta rätt kunder inför lansering och serieproduktion från 2026 och framåt.

Källa: Bizmaker

Publicerad 1 mars 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.