Restvärme | 1 mar

Miljonstöd till unik elproduktion

Zigrid har utarbetat en teknik för att utvinna elektricitet ur restvärme. Den 1 mars inleds ett tvåårigt EU-projekt med 28 miljoner i finansiering som ska göra tekniken redo för marknaden.

Miljonstöd till unik elproduktion
Håkan Wahlgren, affärsutvecklare och Lars Birging, vd och medgrundare på Zigrid ser ljust på framtiden. Foto: Bizmaker

I höstas sjösattes Zigrids unika teknik för första gången på ett gjuteri i Västmanland. Bolaget använder restvärme från industrin, på mellan 50 och 100 grader, för att värma upp och expandera en gas som sedan kyls ner och krymper igen. Kraften i denna cykliska rörelse tas tillvara genom hydraulik, som driver en generator och skapar el. Tekniken särskiljer sig från konkurrenterna genom att den inte använder turbiner och fungerar ända ned till 50 grader.

EU-stödet på 2,5 miljoner euro – cirka 28 miljoner kronor – kommer att användas till att slutföra pilotprojektet, göra klart produktutvecklingen och finjustera affärsmodellen inför kommersiell lansering omkring 2026–2027. Utöver bidraget finns möjlighet till ytterligare medfinansiering.

– Projektet ska ta oss från att ha tester ute hos kund till att optimera och kvalitetssäkra vår produkt. Vi ska ha sönder så mycket som möjligt och se hur vi kan göra det bättre, säger Lars Birging, vd och medgrundare i ZIGRID.

Systemet byggs modulärt, där varje enhet har kapacitet att producera omkring 20 kilowatt.

– Du kan producera el med väldigt lågt koldioxidavtryck till konkurrenskraftigt pris. Både elpriserna och EU:s kommande krav på energiåtervinning gör det extra intressant. Dessutom minskar industrin behovet av att kyla ner sin spillvärme innan den släpps ut, vilket också sparar pengar, säger Lars Birging.

Nu börjar arbetet med att slutföra piloten, vässa tekniken och hitta rätt kunder inför lansering och serieproduktion från 2026 och framåt.

Källa: Bizmaker

Publicerad 1 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.