Miljonprogramsvilla blev plusenergihus

Utanför Linköping finns Sveriges förmodligen nordligaste plusenergihus. Huset är dessutom inte nytt, utan byggdes 1976, med andra ord ett hus från miljonprogramstiden.

Den 23 maj i år var lite av en märkesdag i ett hus i Ljungsbro utanför Linköping. En ort i dag mest känd för sin chokladtillverkning, men kanske i framtiden också känd som platsen för Sveriges första plusenergihus, baserat på en befintlig villa.

Den 23 maj var nämligen det datum då huset blev Sveriges nordligaste plusenergihus – då hade man matat in mer el på elnätet än vad huset använt sedan solcellssystemet installerats.
Bakom idén om ett i stort sett självförsörjande äldre enfamiljshus står forskaren Andreas Molin, som har en tjänst som doktorand vid Energisystem vid Linköpings universitet.
– Den första tanken på att ha ett hus som i princip var frånkopplat från större energiförsörjningssystem kom när jag arbetade på gasverket i Linköping i början av 2000-talet, berättar Molin.
För några år sedan köpte familjen det nuvarande myresjöhuset från 1976, som byggts i utkanten av Ljungsbro. Att detta hus skulle bli ett plusenergihus var inte bestämt i förväg, utan det ena gav det andra.
– Sommaren 2009 var fuktig och det uppstod fuktinträngning i källaren. Det fick till följd att vi tvingades dränera källaren. I samband med detta var jag på ett seminarium om energi och fukt i hus och träffade Per Karnehed som arbetar med att provtrycka hus. Han provtryckte vårt hus och det visade sig att luftinfiltrationen var 2,67 liter per sekund per kvadratmeter.

”Överrock” runt huset
I detta läge återkom idén att börja tillämpa den kunskap han fått genom studierna vid Energisystem på Linköpings universitet och idén att ha ett hus som skulle kunna bli energiproducent.
Han gick vidare genom att bygga på en ”överrock” runt huset i form av cellplast med ett membran som tätskikt, vilket fick luftinfiltrationen att minska till 0,13 liter per sekund, per kvadratmeter. Just isoleringstankarna har han lånat av en annan pionjär inom plusenergihusområdet, Karin Adalberth, som blev klar med sitt klar med sitt hus förrförra året (se Energi & Miljö nr 3/09 samt nr 6-7/11).
– Det blev något av ”Karin Adalberthstandard” vilket betyder väldigt välisolerat, vilket resulterat i att vi har ett u-värde på golvet under 0,10, i vägg under 0,10, i tak 0,08 och i fönstren 0,77.
För att få till ett plusenergihus räcker det dock inte med att få huset tätt. För att återvinna värmen ur frånluften har han låtit installera ett FTX-aggregat och för uppvärmning har en jordvärmepump installerats, som tar värmen ur en slinga på 200 meter i jorden utanför huslivet. Dessutom finns en ”dumpslinga” på 100 meter under huset för lagring av överskottssolvärme. Värmepumpen och solvärmen ersätter i princip en pelletsanläggning, som årligen använde pellets motsvarande 40 000 kWh/år (9-10 ton pellets).
Det som syns mest av husets energiförsörjningsutrustning är dock solcells- och solvärmeanläggningen som numera täcker taket. Själva husets yta har också ökat genom att ett åttkantigt uterum – som också fungerar som husentré – byggts till huset. Utformningen av tillbyggnaden är inspirerad av en lokal dansbana.
Hela ombyggnaden har kostat 1,5 miljoner kronor, varav ungefär hälften har lagts på det nya energisystemet.
– Om man räknar på vad det gamla värmesystemet kostade per år, då var det pelletseldning, räknar jag med dagens energipriser betalar sig ombyggnaden på mindre än 15 år. Vissa delar betalar sig naturligtvis snabbare, exempelvis FTX och isolering.
Just elpriset är också en viktig parameter när han har räknat på lönsamheten.
– Elpriset har i genomsnitt ökat med 12 procent per år sedan 1998 och sannolikheten att det ska gå ner är ju inte speciellt stor, säger Andreas Molin.

Egen import
Det solvärme- och solcellsystem han installerat är köpt direkt från en kinesisk tillverkare. Redan i mars i år började det ge värme.
Den elproduktion som gjorde huset till plusenergihus i maj är dock inte tillräcklig för att hålla huset helt oberoende av eltillförsel från nätet.
– Jag gick ifrån tanken på att bli helt oberoende, för att ha en försäkring om eltillförsel när våra solceller inte ger något. Däremot har vi möjlighet att sälja vår överskottsel till ett hyfsat pris, vilket gör att vi kan definiera detta hus som ett plusenergihus, när vi levererat mer el till nätet än vad vi köpt.
Innan ombyggnaden användes 5 000 kWh/år fördelat på hushållsel (4 000 kWh/år) och fastighetsel (1 000 kWh/år). Efter ombyggnaden har hushållselen minskat (genom att man köpt det elsnålaste som finns i form av frys/kyl, diskmaskin, spis, och tvättutrustning) till 3 000 kWh/år. Fastighetselen är lika hög som tidigare och värmepumpen använder 3 000 kWh/år. Med andra år har elanvändningen ökat till 7 000 kWh/år. De installerade solcellspanelerna beräknas ge 9 000 kWh/år, vilket gör att huset så att säga kan leverera 2 000 kWh till nätet per år.
Det var dock inte förrän han pratat med den lokala elleverantören – ett dotterbolag till Tekniska Verken i Linköping – som han fick till ett avtal om leverans av el till det allmänna nätet.
– De blev faktiskt så inspirerade av detta så att de gick ut offentligt och berättade att de börjat köpa el av oss.
Den modellering av eltillförsel/-last som gäller för huset bygger på ”nettoimport” under årets tre första och tre sista månader, medan perioden april-september innebär att huset genererar el som säljs. Under 2011 blev dock mars första plusenergimånad, så det kanske blir endast 4 månader med nettoköp.

Det mesta själv
Ritnings- och konstruktionsarbetet har han gjort själv, bland annat har han ritat den åttkantiga utbyggnaden, liksom delar av ombyggnader, förutom vissa el- och vvs-arbeten som utförts av installatörer.
– I ett sådant här projekt måste man göra det mesta själv, eller ha en stor plånbok, och för mig gällde det förstnämnda, förklarar han.
Också ackumulatortanken är egenkonstruerad och tillverkad i Kina.
– Jag försökte få en svensk tillverkare av värmepumpar intresserad, men det var de inte, vilket gjorde att jag lät tillverka tanken i Kina. En lokal kyltekniker har kopplat in värmepumpens kondensor på en slinga i tanken som är specialgjord. Den är kopplad dels till golvvärmen, men också ventilationsbatteriet.
Lösningen har gjort att kondenseringen kan ske vid 30 grader, vilket ger en potentiell årsvärmefaktor på fem. Hittills har värmepumpen varit i drift mindre än en säsong. Den utgående varmvattentemperaturen i tanken kan variera mellan 50 och 90 grader C över året.

Tysta vitvaror
Genom att huset är så pass isolerat och lufttätt kommer inga ljud utifrån in i huset, det gör att familjen Molin fått välja vitvaror inte bara efter energianvändning, utan också efter ljudnivå.
– Vi har nog lyckats hitta ganska ljudlösa vitvaror, det värsta ljudet är nog induktionshällens pip när den är igång, säger Andreas Molin.
Just detaljerna kring huset och hemmets installationer har börjat intressera honom.
– Jag var från början inte intresserad av detaljer, som exempelvis ljudnivåer, eller standbyeffekter, men inser att dessa är viktiga. När det gäller stand-byeffekter går det att få ner dessa för både värmepumpen och andra elanvändande produkter. Även om effekten är låg, kan det bli en hel del onödigt använd elenergi om man inte är uppmärksam.

Affärsmodell
Huset kommer inte att bli något forskningslaboratorium, även om det finns mycket att mäta på, sedan huvuddelen av installationerna stod klara i september förra året. Däremot har Andreas Molin tankar kring hur själva processen skulle kunna bli en affärsmodell.
– Jag och Per Karnehed har haft kontakt med en lokal fastighetsförmedling som visat intresse av att ha vårt hus som modell för renovering av villor vid ägarbyte, fast kanske på en enklare nivå.

Av Mark Kretz, Energi & Miljö nr 8/2011 sid 26-28

Renoveringslista
Anders Molins tio-i-topplista/kom-i-håglista för den som vill bygga om sitt småhus till ett plusenergihus

1. Planera för lufttäthet runt om hela byggnaden
2. Isolera utåt (för att undvika fuktproblem)
3. Tänk på detaljer som stand-by och ljudnivå vid val av vitvaror, kommunikationsutrustning, värmeaggregat
4. Vid dränering lägg ”kjol” och dumpslang för solvärme, kanske också ventilationsintag i schakten
5. Planera så att inga genomföringar görs efter att byggnaden lufttätats
6. Bo inte med tre barn i byggnaden under renoveringstiden
7. Tänk på att köksfläkten fungerar dåligt när fönster är stängda (lufttätt!)
8. Räkna med att hantverkarna inte är utbildade i att renovera till lufttätt. Ta hjälp av en lufttäthetsexpert
9. Vid roterande FTX tänk på köldbryggor (till exempel dörrlås, dörrhandtag, FTX-inkapslingen och spisfläktskanal)
10. Bygg korta avlufts- och friskluftskanaler i huset. Kondensisolera dessa.

Publicerad 30 augusti 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.