TEKNIK | 22 nov 2022

Militär teknik i jakten på värmeläckage

Säkerhets- och försvarsbolaget MW Group tar nu till militär teknik och utrustning i form av drönare utrustade med värmekameror, för att hjälpa fastighetsägare att inspektera sina fastigheter. Syftet är att upptäcka brister som exempelvis kan leda till onödig elförbrukning.

Militär teknik i jakten på värmeläckage
Med värmesensorer på drönare kan exempelvis skador i isoleringen i fastigheten upptäckas. Bild: MW Group

Genom att analysera fastigheter med specialutrustade drönare utrustade med termiska sensorer och en metodik som normalt används i försvarssammanhang, till exempel för underrättelseinhämtning, kan man upptäcka om delar av en fastighet är för dåligt isolerade eller på annat sätt har termiska brister, som kan leda till temperaturförlust i fastigheten.

Drönarna styrs av före detta militära drönaroperatörer.

MW Group har fokuserat på att ta fram ett koncept genom att med hjälp av teknik och tjänster som normalt sett används i det militära hjälp fastighetsägare i energikrisen. Foto: MW Group

– Elkrisen som vi står inför kan få katastrofala konsekvenser för fastighetsbolag och deras hyresgäster. Därför har vi fokuserat på att ta fram ett koncept där vi kan ta hjälp av teknik och tjänster som normalt sett används i det militära för att hjälpa företag i krisen, säger Mikael Karlsson, vd för MW Group.

Den data som samlas in under flygningarna djupanalyseras sedan av MW Groups certifierade tekniker för att ge konkreta förslag på åtgärder som sparar el, förebygger energispill och skonar miljön.

Med hjälp av drönarflygningarna går det dessutom att upptäcka andra problem och brister. Vid en inspektion av taket på en fastighet kan man exempelvis upptäcka vattenansamlingar som riskerar att skada isoleringen eller skadade takpannor som kan orsaka att vatten tar sig in i känsliga takytor, vilket i förlängningen kan leda till takläckage, mögel och röta. En drönarbesiktning av solpaneler kan avslöja sprickor, delaminering, skador eller andra problem som kan minska energiproduktionskapaciteten och orsaka onödiga intäktsförluster. Samma teknik kan även användas för att inspektera och optimera redan installerade solcellspaneler, för att säkerställa maximal drift och miljöbesparing.

Källa: MW Group

Publicerad 22 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.