Mikronät | 19 apr 2022

Mikronät ska göra Arholma självförsörjande

Eon var först i Sverige med mikronätet i Simris. Nu ska Vattenfall eldistribution låta Arholma i Stockholms skärgård koppla loss sig och bli självförsörjande vid behov – och de räknar med att det kommer fler lokala elsystem i framtiden.

Mikronät ska göra Arholma självförsörjande
Arholma är inte det första mikronätprojektet i Sverige. Höljet från världens största transformator, batterier, solceller och ett lokalt vattenkraftverk. Det är ingredienserna i Ludvikas mikronät som ska ge el i händelse av att strömmen slås ut i hela Mellansverige.

Nätägarna arbetar med att optimera lokalnäten mot regionnäten, och regionnäten mot stamnätet. Så har det varit i princip sedan samhället först elektrifierades.

Peter Söderström, innovationschef på Vattenfall eldistribution.

– Det som har hänt nu är att teknikutvecklingen gått så långt, och de ekonomiska incitamenten blivit så pass höga, att det börjar bli intressant att optimera även på lägre nivå, säger Peter Söderström, innovationschef på Vattenfall eldistribution.

Ett mikronät är egentligen också en optimering mot överliggande nät, det vill säga lokalnätet, menar Peter Söderström.

– Genom det kan elkunder få möjlighet att förändra sitt beteende. Man kan ta en mer aktiv roll i sin egen energianvändning, säger han.

Vattenfall eldistribution har länge sett ett växande intresse för mikronät i Sverige. Sedan kravet på nätkoncession för energidelning mellan fastigheter slopades vid årsskiftet, väntar de sig att intresset ökar ytterligare.

– Regeländringen var väntad och fullt rimlig. Mikronät, i vid bemärkelse, kommer att bli en viktig komponent i elsystemet. Och i många fall är det ju vi som har det överliggande nätet, och kommer att behöva ansluta de här mikronäten. Därför behöver vi förstå hur de beter sig och hur vi samverkar med dem, tekniskt och kommersiellt, säger Peter Söderström.

Bolag inom Vattenfall har testat mikronät tidigare. För några år sedan installerades solceller, batterilager och snabbladdare för elbilar i Askersunds kulturhus. Den gången var syftet att testa hur batterilager och mikronät kan utjämna effektuttag från lokalnätet vid effekttoppar, och utnyttja fluktuationer i elpriserna.

På Arholma i Stockholms skärgård har Vattenfall inlett ett pilotprojekt där en solcellsanläggning ansluts till två litium-jonbatterier samt växelriktare och hjälpsystem i varsitt containerhus.

– Nu vill vi prova att kombinera det med ö-drift. Trenden går mot decentraliserade, mer variabla energikällor, samtidigt som vi har ett ökande effektbehov, och alla vill ha fossilfri produktion. Vi måste se över komplement till våra konventionella lösningar, som ju normalt är att bygga mer elnät, säger Mikael Björnér, projektkommunikatör på Vattenfall eldistribution.

Mikael Björnér, projektkommunikatör på Vattenfall eldistribution.

Därför har Vattenfall eldistribution startat ett pilotprojekt på Arholma, en ö i Stockholms skärgård med ett 60-tal bofasta invånare.

– Ön har en bra blandning av fritidshus och året runt-boende, ett lagom stort befintligt nät som förbinds med fastlandet via sjökabel, och även ett par gårdar med djurhållning där det förstås är intressant med batterilager som ger backup vid händelse av strömavbrott. Så Arholma passar bra för våra tester, säger Mikael Björnér.

Rent konkret installeras en solcellsanläggning med cirka 2,5 kilowatt toppeffekt. Solpanelerna ansluts till två litium-jonbatterier med en kapacitet runt 330 kilowattimmar vardera, samt växelriktare och hjälpsystem i varsitt containerhus.

– Det är en ganska liten installation, men den räcker för att utvärdera mikronättekniken. Och när båda batterierna är fulladdade kan de försörja hela Arholmas elanvändning i upp till två timmar, säger Mikael Björnér.

Det installeras även ett överliggande styrsystem som kommunicerar med de befintliga enheterna, exempelvis brytare i stationer och kopplingspunkter mot fastlandet. Men nya ledningar installeras bara i begränsad omfattning – huvudsakligen jobbar man med Arholmas befintliga elnät.

– Att installera de här speciallösningarna mot det befintliga nätet, som i grunden är standardiserat, medför ju vissa utmaningar. Det är bland annat det vi ska testa och utvärdera i projektet: Hur man kopplar ett intelligent mikronätsystem mot befintliga installationer, säger Mikael Björnér.

Arholma kan antingen vara kopplat till elnätet på fastlandet, eller frånkopplat som ett eget lokalt energisystem. Vid ett eventuellt avbrott på fastlandet övergår elnätet automatiskt till ö-drift.

– En utmaning ligger i skiftet mellan normal drift och ö-drift. Där kommer det ”smarta” kontrollsystemet in, och identifierar när ö-drift kan bli aktuellt. Det sköter också styrning och balans mellan elproduktion, energilagring och elkonsumtion, säger Peter Söderström.

Batterilagret bidrar med frekvensreglering, och ser till så nätet har rätt fasvinkel vid övergångarna till och från ö-drift. Batterierna laddas i och ur kontinuerligt, för att hålla mikronätets frekvens vid 50 Hz precis som i det nationella nätet. De får aldrig laddas fullt, eller laddas ur helt.
Kanske lite förvånande utrustas Arholma inte med någon form av reservkraft.

– Hade vi haft det här samtalet för tio år sedan, hade där stått en dieselgenerator i något skjul för säkerhets skull. I dag har tekniken kommit så pass långt så det inte behövs, säger Peter Söderström.

Och som nämnts är Arholma inte det första mikronätprojektet i Sverige. Förutom Vattenfalls tidigare satsning i Askersund, kan nämnas att fastighetsbolaget Eksta bostad för några år sedan byggde likströmsnät mellan fem av sina flerbostadshus i Kungsbacka. Syftet var att öka egenanvändningen av den solel som produceras av solpaneler på tre av husen.

Ett annat mikronät byggdes i Ludvika 2019. Utvecklingsbolaget Samarkand kopplade ihop samhällsviktiga funktioner som räddningstjänsten och kommunala ledningscentralen med ett batterilager, ett lokalt vattenkraftverk och fyra olika solcellsanläggningar. Där var målet att stärka kommunens krisberedskap mot större strömavbrott.

Just nu installerar Eon batterier och växelriktare med smart styrning i ett av MKB:s flerbostadshus i Malmö. En av algoritmerna som styr systemet är direkt hämtade från Simrisexperimentet.

Men störst och mest känt är Eons mikronät i skånska Simris, som var i drift 2017–2020. Med 500 kilowatt vindel, 440 kilowatt solel, och batterilager på 333 kilowattimmar kunde det gå i ö-drift var femte vecka.

– Simris var ett väldigt lyckat projekt, och vi lärde oss mycket av det, säger Adam Engström, affärsutvecklare på Eon.

Adam Engström, affärsutvecklare på Eon.

Styrsystemet i Simris övervakade den momentana produktionen, så att man kunde se hur mycket el som producerades av varje enhet vid varje givet tillfälle, och kunde styra effektuttaget ända ner på enskild bostadsnivå.

När produktionen var låg, skickades en signal till kundernas egen styrutrustning som bedömde om det just då var möjligt att dra ner på bostadens förbrukning. När produktionen var hög, skickades en signal till kundernas utrustning för bedömning om det just då gick att öka förbrukningen.

Och precis som på Arholma användes batterilagret för att hålla systemet i balans och se till så in- och urkoppling från det överliggande nätet fungerade: Batterierna tog upp eller avgav effekt utifrån vad som behövdes för att hålla frekvensen vid 50 hertz. Enligt Eon fungerade spännings- och frekvenshållningen rentav bättre än det nationella nätet.

– Men det vi kanske främst tar med oss är algoritmerna i styrsystemet. Nu testar vi en av dem i ett samarbetsprojekt med fastighetsbolaget MKB, där vi installerar batterier och växelriktare med smart styrning i ett av deras flerbostadshus i Malmö. Syftet är att jämna ut effekttoppar. Så teknik och kundinsikter från Simris används även i projekt som inte alls är mikronätrelaterade, säger Adam Engström.

Vi vill långsiktigt förstå hur sådana här ”mikronätliknande” system kan skapa kundvärde, och hur vi kan öka tillförlitligheten och tillgängligheten genom den typ av lösning som ett mikronät utgör

Även han välkomnar lagändringen, som medger undantag från kravet på nätkoncession vid energidelning mellan fastigheter.

– En av de saker vi testade i Simris var just att låta husen sälja el till varandra, fast då krävdes förstås dispens. Det är väldigt spännande att utvecklingen börjar gå alltmer mot mikronät och lokala energigemenskaper, säger Adam Engström.

På Arholma väntas installationerna bli färdiga till sommaren.
– Sedan vidtar en provdriftperiod, då vi övervakar manuellt från vår driftcentral i Trollhättan, säger Mikael Björnér.

Peter Söderström sammanfattar satsningen som att Vattenfall eldistribution vill utvärdera hur ny teknik kan förbättra framtidens elförsörjning.

– Behovet av el kommer ju inte att minska, och vi får alltmer decentraliserat producerad sol- och vindel i systemet. Vi vill långsiktigt förstå hur sådana här ”mikronätliknande” system kan skapa kundvärde, och hur vi kan öka tillförlitligheten och tillgängligheten genom den typ av lösning som ett mikronät utgör, säger han.

Text: Tommy Harnesk

Publicerad 19 april 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.