…men utredningen ifrågasätts redan

Energieffektiviseringsutredningen fick arbeta intensivt in i det sista med extrainsatta möten. När resultatet nu presenteras får det kritik i sex särskilda yttranden, skrivna av åtta av utredningens 25 experter.

Bland annat kritiseras den stora osäkerheten i beräkningarna av energieffektiviseringspotentialen och valet att anlägga ett primärenergiperspektiv snarare än ett slutanvändarperspektiv.

Bland kritikerna finns Föreningen Sveriges Energirådgivare och Energieffektiviseringsföretagen. Föreningen skriver att utredningen saknar strategiskt tänkande för framtiden och att utredningen underskattar effektiviseringspotentialen. Bland annat, hävdar föreningen, har en fjärdedel av besparingspotentialen i bostadssektorn tagits bort med hänsyn till hinder för genomförande. Detta trots att sådana hinder kan minskas genom statliga styrmedel. Föreningen menar också att potentialen bygger på gamla och osäkra uppgifter och inte tar hänsyn till teknikutvecklingen.

Den kanske allvarligaste kritiken är att föreningen menar att utredningens mål är dåligt genomtänkt. ”De styrmedel som regeringen föreslår står vi till vissa delar bakom, men bristen är att de inte har någon koppling till potentialerna eller till de hinder för genomförande som finns. En sådan analys finns inte. Vi vet inte om det är rätt styrmedel som föreslås” skriver föreningen.

Även Fastighetsägarnas Bengt Wånggren framför synpunkter på utredningen. Utredningen borde fokusera på att minska mängden producerad energi istället för att fokusera på minskad primärenergianvändning, skriver han. ”Detta val gynnar den svenska modellen med kraftvärmeproducerad fjärrvärme och utredningen går så lång att den skriver att det kan vara dåligt för samhällsekonomin att minska den köpta mängden energi till en byggnad” skriver Bengt Wånggren.

Utredningen ”Vägen till ett energieffektivare Sverige” SOU 2008:110, finns att ladda hem på www.regeringen.se  

Publicerad 18 november 2008

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.