Medlemsprofilen Daniel Åkervall

Om Daniel Åkervall i sin ungdom börjat på Alnarps hortonomprogram, kanske han aldrig hamnat i vvs-branschen. Nu blev det dock inte så – även om föräldrarna i flera generationer bedrivit trädgårdsnäring.

 

Född: 1976
Blev medlem: 2008
Karriär: Examen Mälardalens högskola, kylmontör hos Vestmannakyl, driftansvarig hos Första Närvärmeverket, 
serviceansvarig hos Styrvärden Q, energikonsult hos WSP, lärare på Mälardalens högskola, energispecialist 
på YIT och Dalkia, säljare på Menair och sedan sommaren 2018 energikonsult hos Engi
Familj: Gift, två barn och bonusdotter
Bor: Villa i Uttran, Botkyrka
Fritidsintressen: Segling, trädgårdsarbeteoch familj

 

Med 30:e reservplats på Alnarps hortonomutbildning föll valet istället på Mälardalens högskola i Västerås, inte långt ifrån föräldrahemmet i Köping. Examensarbetet handlade om energioptimering av ett fryslager. Efter examen fick han jobb som kyltekniker, inte direkt det han tänkt sig när han avslutade sina studier. – Jag hade ju tänkt mig en karriär med skrivbord och stol men fick istället en skiftnyckel i ena handen och en gassvets i den andra. Efter ett år som kylmontör flyttade han med dåvarande sambo till Stockholm där han fick jobb som driftansvarig hos Första Närvärmeverket, där han fick fördjupa sig inom styrning av komplexa mediasystem i fastigheter. – Det var en väldigt bra plantskola för att lära sig hur saker fungerar. Efter två år fick han arbete som serviceledare hos Styrvärlden Q, för att bygga upp en serviceavdelning. – Det var ett ungt företag som just fått entreprenader att rulla in efter garantitiden – det som var så kul var att det inte var några fel.

Nästa hållplats blev WSP Environment som energikonsult, där han arbetade med energikartläggningar och energideklarationer, samt ett forskningsprojekt tillsammans med IUC om fastighetsvärmepumpar. Ett samarbete som ledde vidare till uppdrag som lärare inom kyla, vvsprojektering och ventilation. I samband med att familjen växte föll valet på att återvända till Köping. – Jag hade kvar min anställning på WSP, men fick byta kontor till filialen i Västerås istället för Globen där jag satt tidigare. Tyvärr fick jag inte in tillräckligt med uppdrag efter flytten, utan startade då en konsultfirma som slutade med att jag också fick anställning som lärare inom industriell automationsteknik på Mälardalens högskola istället.

I samband med att han hjälpte eleverna att komma ut på praktik, kom ett erbjudande om arbete som energiansvarig för dåvarande YIT:s region Mitt. – Ett projekt var att konvertera vårt kontor i Västerås till plusenergihus, med deltagande från Aspholmen som ägde fastigheten, YIT och Mälardalens högskola för utvärdering. På grund av yttre omständigheter kunde inte projektet genomföras, utan han lämnade YIT för att bli energispecialist åt Dalkia, som sedan blev Veolia, för att några år senare söka sig till Menair (före detta Menerga). Parallellt med arbetet blev han engagerad i den lokala politiken ganska snart efter flytten till Köping. Den första posten fick han i socialoch arbetsmarknadsnämnden.

Efter en tid hamnade han i kommunstyrelsen. 2014 vann han platsen som kommunalråd på deltid. Sedan sommaren har han lämnat partipolitiken i Köping och återigen lämnat barndomsstaden för storstaden, kärleken, och ett nytt jobb på konsultföretaget Engi, vars ena grundare han träffade under sin tid som konsult på WSP.

Privatintresset är den fossilfria segelbåten (han bytte ut dieselmotorn mot en elmotor). Andra fritidsintressen är löpning, judo och cykling. Blomintresset är i dag begränsat till att ta hand om citronträdet, vilket han har digital kontakt med via en app i mobiltelefonen.

 

Text: Mark Kretz. Foto: Lynn Staflund