Medlemsprofilen: Bosse Wikensten

DETTA ÄR BOSSE WIKENSTEN:

• Född: 1971
• Blev medlem: 2014
• Karriär: Fabriksarbetare på Limmareds glasbruk, kemiteknikstudier på Chalmers, doktorandtjänst på KTH, analytiker hos McKinnon & Clarke, energispecialist hos Consat, energiexpert hos Fastighetsägarna, projektledare hos CIT, projektledare Energi hos Anneling Tobin Consult
• Familj: Fru samt en dotter och en son
• Bor: Hus på landet
• Fritidsintressen: Familjen, fotboll och den omgivande naturen

 

Tillbaka till naturen

Man kan säga att landet aldrig lämnade Bosse Wikensten, även om han har lämnat landet ibland.

Uppfödd i den lilla kommunen Tranemo utanför Ulricehamn ägnade han somrarna åt att vara på släktgården som drevs av morföräldrarna och morbrodern. I dag bor han i naturen, inte många mil från sin barndoms glada sommartid.

Pappan var kontorist och mamman jobbade med barn – så någon direkt vvs- eller energikoppling fanns det inte.

– När jag var ung tillhörde jag nog kategorin plugghästar, och spelade samtidigt mycket fotboll om somrarna och åkte längdskidor om vintrarna.

Han läste på gymnasiets naturvetenskapliga linje i Ulricehamn.

– Jag gillade samhällskunskap, matte och språk.

I samband med att han började på gymnasiet flyttade han också till Ulricehamn.

Militärtjänsten efter gymnasiet genomfördes i flygvapnet, tillsammans med Slussen. biz redaktör Ulrik Hammarsträng. Efter en kortare tid vid Linköpings universitet, där han läste elektroteknik och matematik, flyttade han hem igen och fick jobb på glasbruket i Limmared.

– Jag började fundera på att det var ett jätteslöseri med energi att inte ta tillvara värmen. Då insåg jag att det ville jag ägna mig åt.

Han sökte därför och kom in på Chalmers kemiutbildning för civilingenjörer, där han trivdes, samtidigt som han fick möjlighet att arbeta extra på glasbruket. Examensarbetet handlade om en värmepump på Värö bruk. Efter examen fick han en doktorandtjänst på KTH inom kemiområdet. Det arbetet varade bara i drygt ett år, sedan flyttade han och frun till Skottland av familjeskäl. Där fick han arbete på McKinnon & Clarke som arbetade med bland annat energisparande och elhandel.

– Vi bodde i Skottland i två år. Sedan var jag kvar på filialen i Sverige från hösten 2002 till årsskiftet 2007/08.

Efter det började han hos Consat i Göteborg med att sälja energisparande i industrin. Tyvärr hände detta under den ekonomiska krisen 2008 och avdelningen drabbades hårt.

– Då fick jag en tjänst hos Fastighetsägarna i Borås med att arbeta med energideklarationer och konsulttjänster för medlemmarna samt tillsammans med kollegerna utveckla ett energiuppföljningssystem för mindre fastighetsägare.

Efter nästan fyra år var det dags att söka ett nytt jobb, vilket dök upp av en slump.

– Jag satt i Fastighetsägarnas fikarum och bläddrade i Energi & Miljö och hittade en artikel om att Bengt Bergsten gått från CIT Energy Management till Chalmersfastigheter.

– Jag hade varit med i en del grupper med CIT-medarbetare, så när jag sökte telefonnumret till CIT Energy Management på deras hemsida hittade jag en platsannons som jag sökte. Han fick jobbet. Trots mycket intressanta mätuppdrag och arbete med energikartläggning, var han till slut tvungen att söka sig därifrån, till en arbetsplats närmare hemmet. Familjen hade under fastighetsägartiden skaffat sig ett hus utanför Borås – åter till naturen – som gjorde att restiderna blev dryga.

I dag arbetar han på ett mindre vvs-och byggkonsultföretag, Anneling Tobin Consult, i Borås som också har ett utbildningsföretag, Approvus.

Fritidsintressen är familjen, fotboll, ungdomarnas aktiviteter och att hugga ved.

– Vi är intresserade av självförsörjning, vilket bidrog till att soleller installerades nyligen. Ambitionen är att odla mer men det har vi inte riktigt kommit igång med.

Text: Mark Kretz Foto: Privat