Även småhusägare har rätt till bra anläggningar

Du vet ordstäven om bagarens barn och skomakarens ungar? De står utan bullar respektive skor, för det som går att sälja, ska säljas. I sommar har jag känt mig lite som bagaren och skomakaren, när mannens familj har haft diskussioner om byte av luft-/luftvärmepump i familjens lägenhet i Kroatien.

Värmepumpen är gammal och motorn till inomhusdelen är lite knakig och knarrig, men enheten fungerar utmärkt. Mannens bror har bestämt att ”en sån där inverter”, det är vad som ska köpas. Den är mycket bättre än den typ av värmepump som finns i lägenheten i dag, för den värmer mycket billigare.

Jag har helt enkelt inte orkat skrika tillräckligt högt, för det handlar om så lite pengar, både för själva investeringen och för driften. Svärmor, som bor i lägenheten året runt, använder nämligen bara värmepumpen intermittent och har alltså ingen som helst nytta av den frekvensstyrning som den nya och dyrare värmepumpen har. Svärmor har lite svårt för att lära sig nya saker, så hur många bra egenskaper den nya, fina värmepumpen än har, kommer den att användas som den alltid har gjort. Med det inte sagt att det inte är värt att investera i en värmepump med frekvensstyrning, men anledningen kanske är en annan än den vår allvetande släkting argumenterar med.

Det finns säkert fler än jag som inte orkar bråka, för det betyder så lite. Men om jag tänker efter, om vi är 4 500 yrkesverksamma medlemmar i EMTF som inte orkar kämpa för att det ska bli så bra lösningar som möjligt på vår egen hemmaplan, betyder det att det kan finnas 4 500 små anläggningar som är både dyrare och sämre än de behöver vara.

Det stora problemet ligger dock ett steg utanför vår egen familj, för det finns många småhus, en- och tvåfamiljshus, där ägaren inte får professionell hjälp när de ska välja värmepump, räkna på energieffektiviseringsåtgärder eller radonsanera. Det saknas kunskap och/eller tror husägaren att han/hon kan själv, eller så vet man inte var man hittar hjälpen. Det är tyvärr också så illa att vi som jobbar i branschen inte vill ta småhusägaren som kund. De är för krångliga. Ungefär hälften av Sveriges befolkning bor i småhus.

Vad kan vi göra för att förbättra situationen? Öka kunskapen och hjälpa även små fastighetsägare. Vilken skillnad kan vi göra som enskilda individer, som yrkesverksamma, som medlemmar i EMTF?

/Veronica