Med brukarnas bästa i blickfånget

Håkan Nilsson på WSP har sina drömmars jobb. Han får ägna arbetsdagarna åt att lista ut hur folk ska må bra i byggnader.

När Håkan Nilsson ska fotograferas ber fotografen honom att sätta sig på en fönsterkarm eftersom Håkan Nilssons arbetsplats, WSP, har en vidunderlig utsikt mot Stockholm.  Han är expert på innemiljö, och kan därför berätta att platsen är utanför vistelsezonen i rummet. Det går alltså inte att klaga på draget från tilluftsdonet som han hamnat alldeles intill.
– Det är inte meningen att man ska vistas här. Boverkets och socialstyrelsen regler säger att vistelsezonen börjar en meter från fönstren, förklarar han.

Sex faktorer spelar in
Han konstaterar att det drar kallt mot ansiktet och handen där han sitter.  Luften håller säkert en temperatur på 20 grader men det räcker inte för att skapa komfort. Lufthastigheten har också betydelse och här är den hög. Värmen blåser bort från ansiktets bara hud och det upplevs inte som komfortabelt.
– Det finns minst sex olika faktorer som  påverkar hur vi alla upplever innemiljön. Det är lufttemperaturen, lufthastigheten och luftfuktigheten, strålningstemperaturen, kläderna och aktiviteten.
En rejäl kavaj i ylle gör att luften som blåser ut från donet inte leder till något större obehag och han sitter snällt kvar tills fotografen är nöjd.  Utomhus, där han också får stå för fotograferandets skull, räcker dock kavajen inte till.
– Jag har nog 1 clo på mig. Det motsvarar en kostym med väst. Fast jag har ingen väst på så det är kanske 0,9 clo då, säger han.
Om det skulle bli för varmt kan han enkelt ta av sig kavajen och återskapa värmebalansen med omgivningen. När vi sitter inne och dricker kaffe konstaterar han att det börjar bli på gränsen mot när kavajen behöver tas av. Varm dryck ger en varmare människa.

Badkläder ute kan räcka
Att röra på sig har ännu större betydelse, aktiviteten alltså. Han berättar att en elitidrottare som Gunde Svan kan komma upp i en effekt på 1 500 watt och då räcker det med en badkläder, till och med utomhus en vinterdag. En normaltränad person når däremot aldrig 1 500 watt, den effekten kräver verkligt vältränade muskler. Det hela kan sammanfattas som kroppar i värmebalans, förklarar Håkan Nilsson. Kroppen känner inte skillnad på de sex olika faktorerna utan känner bara om den förlorar värme eller blir för varm. När man inte känner något speciellt, upplevs det som komfortabelt.

Som att lösa en gåta
Det är också därför det kan vara svårt att åtgärda inneklimatet. De som vistas i ett rum klagar på drag från ett fönster men problemet kan istället vara värmestrålning. Ett gammaldags tvåglasfönster kan ha en temperatur på tio grader en kall dag. Det gör att värme strålar till fönstret från ansiktet som är betydligt varmare. Det beskrivs som drag för de fåkunniga, som inte likt Håkan Nilsson är docenter i installationsteknik.
– Att lista ut vad som är problemet   är som att lösa en gåta, förklarar han.
Med värmekamera, fuktmätare och frågor försöker han och kollegorna ta reda på vad som är fel. Sedan gäller det att komma på hur problemet ska lösas. Det kan handla om att flytta iväg folk från kalla fönster, hänga upp gardiner, värma, kyla, installera markiser eller persienner, eller något annat.

Dubbla persienner
Fönstren i hans eget arbetsrum har dubbla persienner, för att inte släppa in onödigt solljus. En av persiennerna finns på utsidan så att fönsterglaset inte ska värmas upp. Men eftersom en persienn på utsidan riskerar att trasas sönder en blåsig dag, finns här även en persienn på insidan, trots att det inte är den optimala lösningen.
– Persiennen går ner automatiskt, konstaterar han när vi tittar in i rummet där utsikten är blockerad.
Det sneda vintersolljuset från söder har skärmats bort och därmed går det inte att se ut mot den stora sportarenan Söderstadion. Högre upp i huset kan konsulterna kika på fotbollsmatcher helt gratis om de vill.
-Vi ligger i skuggan av Globen, säger Håkan Nilsson.

Alla hus är individuella
På de stora fönstren på norrsidan finns inga persienner, bara några små gardiner som inte ser ut att vara annat än prydnad. Här breder den magnifika utsikten mot Stockholm ut sig obehindrat, mer och mer gyllenglänsande allteftersom eftermiddagen framskrider.
– Så stora fönster är kanske inte det bästa ur energisynpunkt, men de har bra U-värde med dubbla isolerglas så det är nog inte så dåligt ändå, säger Håkan Nilsson.
Miljön i det här huset har han och hans medarbetare inte så mycket att göra med, det köpte WSP färdigbyggt.  Hade byggts i dag hade det nog varit bättre ur energisynpunkt, antingen WSP varit inblandat eller inte. Håkan Nilsson tycker att branschen som helhet har blivit bra på att lära sig bygga, både vad gäller energi och inomhusmiljö. Men det finns en del kvar att göra, bland annat att se till att fler förstår de sex faktorerna som han nämnde i början av intervjun. Någon färdig lista med åtgärder har han däremot inte. Inget hus är det andra likt och därför måste alla projekt börja med en utredning.
Utmaningen är att spara energi utan att det går ut över komforten. Han påminner om varför hus finns och att det handlar om att skydda oss människor från ett besvärligt klimat och göra våra liv mer komfortabla.  Han har arbetat med det nästan hela sitt yrkesliv och tycker fortfarande att det är roligt.
Så ingenjör och teknologie doktor han är, kommer människorna först. Håkan Nilsson började sin yrkesbana direkt efter tekniskt gymnasium inom processindustrin, där det också till stor del handlar om materia som transporteras med hjälp av fläktar, pumpar eller naturens krafter. Men i hus tillkommer ytterligare en aspekt.
– Jag upptäckte att själva grejen  inte bara var att få in luft med en temperatur av 20 grader. Jag ville också veta hur det upplevs av människor, berättar Håkan Nilsson.

”Det påverkar alla”
Därför valde han inriktningen uppvärmning och ventilation när han läste vidare på KTH och inte reaktorteknologi, kylteknik eller annat som också fanns inom energiprogrammet.
– Husbyggnad och ventilationsteknik verkade väldigt roligt. Det är något som påverkar alla. Överallt ser du hus som är uppvärmda och ventilerade, säger han och pekar ut mot omgivningarna med hus från olika epoker, från den medeltida skansen som är inbyggd i WSP:s hus till de toppmoderna husen med solpaneler i Hammarby Sjöstad.
Efter sin civilingenjörsexamen fick han jobb inom området, på Arbetarskyddsstyrelsen.
– Det var speciellt, där handlade det om arbetsmiljö på kärnkraftverk, för renskötare och allt däremellan. Det handlade om alla temperaturer, berättar han.
Där började han också forska. Till slut hade han fått ihop 26 vetenskapliga artiklar, var mogen för att skriva en doktorsavhandling och återvände till KTH där han doktorerade 2004.

Variation i klimatet
Nu har det åter blivit dags för det ingenjörsmässiga så att kunskaperna han samlat in kommer till nytta. Med tio poäng i pedagogik vet Håkan Nilsson hur man fångar intresset för ventilation och uppvärmning. Fast egentligen är alla intresserade av uppvärmning och ventilation, anser han. Det är bara det att få tänker på hur viktig upplevelsen av klimat är till vardags.
Ändå kan man till och med tala om klimatunderhållning, berättar han. Den som badar bastu och sedan kastar sig i en vak, rör sig mellan extrema temperaturer och tycker att det är väldigt angenämt. Att gå på tur på skidor handlar också om temperaturvariationer; en rörelse från den kalla utomhusluften till en varm brasa och kanske en kopp het choklad. Det gillar han själv. Människor vill gärna ha variation även vad gäller klimatupplevelser. Men på kontoret ska miljön vara mer stabil, där vill man kunna koncentrera sig på arbetet. Det här gäller de allra flesta människor på planeten, i alla åldrar. Det finns dock variationer på individnivå. Han räknar med att det är svårt att göra mer än 90 till 95 procent av alla människor nöjda. Det som är lagom för de flesta är antingen för varmt eller för kallt för ett fåtal personer.

Människor har också en förmåga att vänja sig vid olika temperaturförhållanden. Mänskligheten har så gott som under hela sin historia lärt sig att stå ut med varierande temperaturförhållanden, med värmestrålning från en brasa, drag från fönster och så vidare. Det gör att det går att ifrågasätta om temperaturen alltid måste vara 22 grader, som vi vant oss vid att det ska vara inomhus. Om det kan variera en aning efter årstid finns mycket energi att spara och kanske blir det komfortablare också.

Dagens unga klär sig bättre
Håkan Nilsson kommer tillbaka till det där med kläderna. När det är kallt ute, så klär människor på sig mer kläder, som de har på sig även inomhus. Därför borde inomhustemperaturen inne också bli lägre. Utifrån det här perspektivet konstaterar han också att dagens ungdom är mer välklädd än han själv var när han var ung.
– Vi som var unga på 70-talet ville ju aldrig ha mössa på oss utomhus för vi ville inte förstöra frisyren. Men min son som är 14 år, han har mössa på sig inomhus till och med. Dagens ungdom är välklädd med mössa eller hood och bylsiga kläder, säger han.
Sedan är det tack och hejdå och mössan på – en kraftig ökning clo-graden alltså – inför promenaden till tunnelbanan i ett vinterkallt Stockholm.

Text Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 1/2012 sid 30-33

  • Fakta Håkan Nilsson
    Ålder:
    50 år
    Bor: Villa i Enskede
    Titlar: Docent i installationsteknik, KTH,  och avdelningschef  på WSP Byggnadsfysik
    Övrigt: Tycker om klimatvariation, i form av skidåkning i Hälsingland till exempel.
Publicerad 23 januari 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.