Tillverkning | 16 mar 2022

Mångmiljonsatsning på klimatsmartare mineralullstillverkning

Owens Corning Paroc AB har fått drygt 120 miljoner kronor av Energimyndigheten för att minska sina utsläpp i samband med tillverkning av mineralull. Pengarna ska bland annat användas till att ersätta en kokseldad kupolugn med en elektrisk smältugn.

Mångmiljonsatsning på klimatsmartare mineralullstillverkning
OC Paroc ska ersätta sin kokseldade smältugn med en elektrisk och minskar därigenom sina utsläpp med 80 procent. Foto: OC Paroc

Mineralull har positiva fördelar som effektiv energianvändning och minskade utsläpp från uppvärmning. Däremot är produktionen av mineralull energikrävande och medför stora koldioxidutsläpp, främst på grund av att man använder koks som energikälla när man smälter mineralerna. Genom att ersätta kokseldningen med en elektrisk smältugn kan koldioxidutsläppen minska med närmare 80 procent. En sådan investering görs nu på OC Parocs anläggning i Hällekis med bidrag från Energimyndigheten. Planen är att driftsätta den nya produktionslinjen år 2024.

– Owens Corning Paroc uppskattar stödet från Energimyndigheten. Vi är stolta över att vara en del av Hällekis under mer än 40 år och oerhört glada över att detta projekt stödjer vårt engagemang för hållbar verksamhet och minskad klimatpåverkan, säger Jari Airola, VP och Managing Director för Owens Cornings europeiska stenullsverksamhet.

Elektrifieringen öppnar också upp för möjligheten att införa en ny teknik för utökad återvinning av avfallsklassat material i produktionen.

– För att nå ett klimatneutralt samhälle räcker det inte enbart med att producera energieffektiva byggnader utan vi måste skapa hela kretslopp som är klimatsmarta. Därför är denna satsning på återvinning av material och elektrifiering vid mineralullsproduktion mycket viktiga för att minska klimatavtrycken från byggsektorn, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Publicerad 16 mars 2022

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.