Mångmiljonsatsning på forskning för minskad energiåtgång

Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN ska forska kring energieffektiv tillverkning av mekanisk och kemimekanisk massa. Det sker gemensamt med SCA, Stora Enso, Holmen, Metso och Andritz.

 

Mittuniversitetet får 36 miljoner kronor av KK-stiftelsen, och näringslivet medverkar till ett värde som är lika stort som KK-stiftelsens finansiering. Dessutom satsar universitetet 12 mkr.
– Målet är att minska elenergiåtgången vid massatillverkningen med 50 %. Därför är forskningsprojektet av mycket stor betydelse för vår konkurrenskraft, säger Örjan Petterson, VD vid SCA R & D Centre AB.

Mångmiljonanslaget från KK-stiftelsen och lika mycket från näringslivet i form av främst personer och utrustning ska användas för att bygga upp en internationellt stark forskningsprofil.

– Det starka stödet från de tre stora aktörerna inom området mekanisk massaproduktion i Sverige samt världens två dominerande maskintillverkare samlar därmed huvuddelen av alla relevanta stora industrier nationellt inom området, säger Göran Bengtsson, Director Group Research Programme inom Stora Enso.

– Vi har därför höga förväntningar om att lyckas med detta unika samarbete och att vi skall få nya kunskaper som vi direkt kan använda oss av i tillverkningen.

Mittuniversitetet kommer nu systematiskt att bygga upp forskningsprofilen under inledningsvis en sexårsperiod. KK-stiftelsen säger i sin bedömning att den befintliga forskargruppen redan idag är internationellt framstående både vetenskapligt och när det gäller näringslivets nytta.

– Det här är en viktig satsning för Mittuniversitetet. Men framför allt är den viktig för Sverige genom att vi samlar landets spetskompetens inom profilen här, säger Anders Söderholm, Mittuniversitetets rektor.

– KK-stiftelsens motivering om den höga vetenskapliga kvaliteten och ledarskapet utgör också en kvalitetsstämpel för oss, och vi ser fram emot att visa att vi kan leva upp till den.

KK-stiftelsen finansierar framförallt forskning vid Sveriges nya universitet och högskolor, när den sker i samverkan med näringslivet. KK-stiftelsen har sedan starten 1994 satsat cirka 7,4 miljarder kronor i över 2 100 olika projekt. Detta är femte gången som KK-stiftelsen anslår pengar till forskningsprofiler. 

Källa: Mittuniversitetet

Publicerad 23 februari 2011

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.