Många kommuner saknar både kompetens och budget för vattentjänster
88 procent av landets kommuner säger att de har ett mycket stort eller ganska stort behov av underhåll i vattentjänster, samtidigt som närmare hälften uppger att de inte vet eller saknar en budget som täcker behovet av dessa investeringar, enligt rapporten “Temperaturen på Vatten-Sverige".
– Resultatet bekräftar det branschen har sagt och Svenskt Vattens investeringsrapport visar. Klimatförändringarna med ökade skyfall och torka ökar trycket på en redan utmanad och eftersatt bransch, där kompetensbristen har blivit en akilleshäl, säger Vattenindustrins ordförande Anette Seger.
De kommuner som inte anser sig ha en tillräcklig budget finns främst på landsbygden. Investeringar och underhåll i vattentjänster har lägst prioritet i norra delen av landet medan södra Sverige har högsta prioritet.
När det gäller ökade kostnader uppger fyra av tio kommuner att de inte har utrymme i sin budget för att även hantera de åtgärder som behövs för att vattentjänsterna ska fungera vid ökad belastning, till exempel på grund av skyfall. Dessutom saknar 6 av 10 kommuner en vattentjänstplan för att säkra en långsiktig vattenförsörjning och stå bättre rustade vid skyfall. Detta ska finnas i varje kommun vid årsskiftet.
Många kommuner står också utan tillräcklig kompetens för att genomföra de åtgärder som krävs. Tre av fyra har svarat att de har tillräcklig kompetens och resurser för att värdera och prioritera investeringsbehovet för vattentjänster men när det kommer till genomförandet är det bara 6 av 10 som säger sig ha tillräcklig kompetens och resurser.
Undersökningen är gjord av Novus.
Källa: Mötesplats Vatten 2023