Många idrottsanläggningar behöver renoveras
Många av landets idrottsanläggningar är byggda på 1960- och 1970-talet och renoveringsbehovet är på många håll stort, konstaterar RF-SISU. Behoven finns både i städerna och på landsbygden – i traditionella idrottshallar, i bad- och simanläggningar, i utomhusmiljöer och i klubbstugor.
– Det finns många fina och bra anläggningar runtom i vårt område, inte minst sådana som kommunerna har byggt och förvaltar. Det är såklart något vi inom idrottsrörelsen är väldigt tacksamma för. Men vi måste också kunna peka på det stora renoveringsbehovet som tyvärr blivit värre med åren, säger Christer Östholm, ordförande för RF-SISU Västra Götaland,.
När Riksidrottsförbundet förra året genomförde en anläggningsenkät svarade knappt hälften, 43 procent, av idrottsföreningarna i Västra Götaland att det finns ett ”stort renoveringsbehov” på den plats där de idrottar. Cirka en femtedel (18 procent) anser att idrottsplatsen inte uppfyller verksamhetens behov. Det kan handla om anläggningar som ägs av såväl kommuner som av föreningarna själva eller av andra aktörer.
Vilka behov av renovering som finns ser olika ut. Det kan handla om läckande tak, avstängda toaletter och duschutrymmen eller ventilation som inte fungerar. Hårt slitna och eftersatta anläggningar påverkar inte bara kvaliteten på verksamheterna som bedrivs där, risken för olyckor och skador ökar också.
− Här behöver politikerna inse att krafttag måste till och det skyndsamt. Kommunerna bär ett stort ansvar men även staten måste kliva in. Ett sätt att göra det är att skapa och skjuta till medel till en anläggningsfond som kan vara ett stöd och premiera nytänkande gällande idrottsanläggningar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Källa: RF-SISU