Folkhälsa | 4 sep 2023

Många idrottsanläggningar behöver renoveras

Många av landets idrottsanläggningar är byggda på 1960- och 1970-talet och renoveringsbehovet är på många håll stort, konstaterar RF-SISU. Behoven finns både i städerna och på landsbygden – i traditionella idrottshallar, i bad- och simanläggningar, i utomhusmiljöer och i klubbstugor.

Många idrottsanläggningar behöver renoveras
Många svenska idrotstanläggningar har stora renoveringsbehov, enligt RF-SISU och Riksidrottsförbundet. Foto: Shutterstock

– Det finns många fina och bra anläggningar runtom i vårt område, inte minst sådana som kommunerna har byggt och förvaltar. Det är såklart något vi inom idrottsrörelsen är väldigt tacksamma för. Men vi måste också kunna peka på det stora renoveringsbehovet som tyvärr blivit värre med åren, säger Christer Östholm, ordförande för RF-SISU Västra Götaland,.

När Riksidrottsförbundet förra året genomförde en anläggningsenkät svarade knappt hälften, 43 procent, av idrottsföreningarna i Västra Götaland att det finns ett ”stort renoveringsbehov” på den plats där de idrottar. Cirka en femtedel (18 procent) anser att idrottsplatsen inte uppfyller verksamhetens behov. Det kan handla om anläggningar som ägs av såväl kommuner som av föreningarna själva eller av andra aktörer.

Vilka behov av renovering som finns ser olika ut. Det kan handla om läckande tak, avstängda toaletter och duschutrymmen eller ventilation som inte fungerar. Hårt slitna och eftersatta anläggningar påverkar inte bara kvaliteten på verksamheterna som bedrivs där, risken för olyckor och skador ökar också.

−  Här behöver politikerna inse att krafttag måste till och det skyndsamt. Kommunerna bär ett stort ansvar men även staten måste kliva in. Ett sätt att göra det är att skapa och skjuta till medel till en anläggningsfond som kan vara ett stöd och premiera nytänkande gällande idrottsanläggningar, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Källa: RF-SISU

Publicerad 4 september 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.