Lyxigt nollenergihus
Villa Äntligen ska producera sin egen energi. Även under byggprocessen tas hänsyn till koldioxidutsläppen.
Bygget av en nytt sorts nollenergihus har dragit igång i Haninge söder om Stockholm. Målet för huset, som kallas Villa Äntligen, är att det ska producera sin egen energi för värme och varmvatten och större delen av hushållselen. Huset ska så långt det är möjligt byggas av naturliga material som är återvinningsbara. Urvalet av material sker också med hänsyn till koldioxidutsläppen vid produktion och transport, som ska vara så låga som möjligt.
Huset har cirka 50 cm tjocka väggar, 40 cm grund av foamglas och 70 till 80 cm tjockt tak. Villa Äntligen byggs extremt lufttätt och förses med FTX-ventilation, en vattenmantlad kakelugnskamin, ackumulatortank, solfångare för varmvatten och solceller för el. All belysning är lysdiodlampor, alla vitvaror klass A+ eller bättre och vvs-armaturerna är lågspolande. På en del av taket odlas bullerdämpande och luftrenande sedumväxter. Värmen regleras med hjälp av ett styrsystem utifrån en kombination av utom- och inomhustemperatur samt solinstrålning. Ventilationen är närvarostyrd.
Ljusstyrd belysning
Inomhusbelysningen i allmänna utrymmen anpassas efter hur mycket solen lyser upp i rummen. I badrum och förrådsutrymmen är i stället belysningen närvarostyrd. Systemet signalerar automatiskt när det är dags att elda i kakelugnskaminen, då solfångarna inte räcker till. Energi- och effektanvändningen beräknas bli 20 till 25 procent av Boverkets krav i BBR. Bygget av den 148 kvadratmeter stora sexrumsvillan beräknas ta mellan sju och åtta månader och kosta 5,5 miljoner kronor. Villa Äntligen är ritat av arkitektbyrån Ross Arkitektur & Design och har Ortogonal AB som byggledare.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 2 2011 sid 12