PROJEKT | 17 jun 2014

Lysande glaskontor satsar energisnålt

Kontorshuset Glasvasen ska snart lysa upp industriområdet bredvid vid Malmö centralstation. Huset är det första som byggs i nya stadsdelen Södra Nyhamnen.

Som en grönskimrande blomvas ska nya kontorshuset Glasvasen lysa upp industrikvarteren invid Malmös centralstation. Huset blir det första som byggs i nya stadsdelen Södra Nyhamnen som ska innehålla kontor, butiker, bostäder och service.

Kontorshuset med sex våningar får 6 000 kvadratmeter kontor och 1 000 kvadratmeter butiks- och restauranglokaler i gatuplanet. Kontorsplanen ska vara flexibla och kunna rymma upp till totalt 600 arbetsplatser. I april togs första spadtaget och under hösten 2015 ska Glasvasen bli inflyttningsklar.

– En speciell utmaning är den svängda glasfasaden som gör att det inte finns några raka hörn i hela huset, berättar Christoffer Asplund, projektchef hos totalentreprenören Veidekke.

Fasaden av 100 procent glas, varav hälften genomskinligt, ställer bland annat särskilda krav på tätheten i konstruktionen. Det får inte bli för kallt på vintern eller för varmt på sommaren. Mellanliggande persienner blir troligen en åtgärd för att klara solvärmelasten under de varma årstiderna. Huset kommer att anslutas till fjärrvärme och -kyla, där kylan i kontor och butiker blir luftburen.

Glasvasen-vid-Malmö-C_Jernhusen

Glasvasen ska kombinera glasfasad med låg energianvändning, om det går som planerat. Illustrationer: Jernhusen

En plan är att fasaden ska vara upplyst när det är mörkt ute och att el från solceller ska driva fasadbelysningen.

– Utöver fasaden handlar det inte om någon ”rocket science”, utan det är ett vanligt modernt kontorshus, säger Christoffer Asplund.

Beställaren Jernhusen har som målsättning att Glasvasen ska klara kraven i certifieringen Miljöbyggnad Guld. Husets energianvändning ska ligga 35 procent under myndighetskraven, ventilationen ska vara behovsanpassad och styrd efter bland annat temperatur och koldioxidhalt, projekteringen görs med inriktning på fuktsäkerhet och byggmaterialen måste vara hållbara och utan giftiga ämnen. En stor del av belysningen kommer att vara närvarostyrd och/eller dagsljusreglerad LED.

Projekteringen pågår fortfarande och efter sommaren blir fler detaljer kring valen av vvs-lösningar klara.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 6/7 2014 sidan 22

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 17 juni 2014

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.