Lysande glaskontor satsar energisnålt
Kontorshuset Glasvasen ska snart lysa upp industriområdet bredvid vid Malmö centralstation. Huset är det första som byggs i nya stadsdelen Södra Nyhamnen.
Som en grönskimrande blomvas ska nya kontorshuset Glasvasen lysa upp industrikvarteren invid Malmös centralstation. Huset blir det första som byggs i nya stadsdelen Södra Nyhamnen som ska innehålla kontor, butiker, bostäder och service.
Kontorshuset med sex våningar får 6 000 kvadratmeter kontor och 1 000 kvadratmeter butiks- och restauranglokaler i gatuplanet. Kontorsplanen ska vara flexibla och kunna rymma upp till totalt 600 arbetsplatser. I april togs första spadtaget och under hösten 2015 ska Glasvasen bli inflyttningsklar.
– En speciell utmaning är den svängda glasfasaden som gör att det inte finns några raka hörn i hela huset, berättar Christoffer Asplund, projektchef hos totalentreprenören Veidekke.
Fasaden av 100 procent glas, varav hälften genomskinligt, ställer bland annat särskilda krav på tätheten i konstruktionen. Det får inte bli för kallt på vintern eller för varmt på sommaren. Mellanliggande persienner blir troligen en åtgärd för att klara solvärmelasten under de varma årstiderna. Huset kommer att anslutas till fjärrvärme och -kyla, där kylan i kontor och butiker blir luftburen.
Glasvasen ska kombinera glasfasad med låg energianvändning, om det går som planerat. Illustrationer: Jernhusen
En plan är att fasaden ska vara upplyst när det är mörkt ute och att el från solceller ska driva fasadbelysningen.
– Utöver fasaden handlar det inte om någon ”rocket science”, utan det är ett vanligt modernt kontorshus, säger Christoffer Asplund.
Beställaren Jernhusen har som målsättning att Glasvasen ska klara kraven i certifieringen Miljöbyggnad Guld. Husets energianvändning ska ligga 35 procent under myndighetskraven, ventilationen ska vara behovsanpassad och styrd efter bland annat temperatur och koldioxidhalt, projekteringen görs med inriktning på fuktsäkerhet och byggmaterialen måste vara hållbara och utan giftiga ämnen. En stor del av belysningen kommer att vara närvarostyrd och/eller dagsljusreglerad LED.
Projekteringen pågår fortfarande och efter sommaren blir fler detaljer kring valen av vvs-lösningar klara.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 6/7 2014 sidan 22