Uppvärmning | 18 aug 2022

Lyckad borrning i radhusområdet

Ett par kilometer söder om Nynäshamn har nya borrhål och värmepumpar kraftigt minskat radhusområdets elanvändning.
– Förutom att det är bra av hållbarhetsskäl sänker det uppvärmningskostnaderna rejält, säger Peter Jordell, som är teknisk chef på energientreprenadföretaget Enstar.

Lyckad borrning i radhusområdet
Peter Jordell vid uteluftvärmeväxlaren på energicentralens och garagets baksida. Foto: Jens Lasthein

Bostadsområdet breder ut sig ett par kilometer söder om växande Nynäshamn och består av cirka 150 radhus fördelade på bostadsrättsföreningarna Sandskogen och Söderkåkar. Den gemensamma energicent­ralen ligger i en del av en gråmålad garagelänga.

Området består av cirka 150 radhus i trä.

– Husen byggdes i mitten av 1980-talet, berättar Fredric Pettersson, som sitter i Sandskogens styrelse. Från början skedde uppvärmningen med elpannor. 2006 installerades bergvärme med elpanna som spets.

Anläggningen bestod av 28 borrhål på totalt 5 320 meter och fyra värmepumpar. Områdets energibehov för värme och vatten är på cirka 2 000 MWh/år, varav värme står för 1 450 MWh/år och vatten för 550 MWh/år.

De 150 radhusen har en sammanlagd uppvärmd yta på cirka 13 500 kvadratmeter.

– Tyvärr fungerade inte den första bergvärme­anläggningen som det var tänkt. Kapaciteten var alldeles för dålig med resultat att elpannan ofta fick gå igång, vilket blev dyrt i längden.

Det var dessutom återkommande driftstörningar både när det gällde värme och vatten, något som märktes när det var många som duschade samtidigt.

Den ursprungliga bergvärmeanläggning hade 28 hål som har kompletterats med tio nya. Några av samlingsbrunnarna byttes i samband med att anläggningen byggdes om.

Energientreprenadbolaget Enstar fick före­ningarnas uppdrag att ta fram ett antal förslag på åtgärder. Ett alternativ var att försöka rätta till den befintliga anläggningen.

– Men det var ingen bra lösning. Det var helt enkelt för kallt i borrhålen. Redan under hösten kunde köldbäraren vara nere på minusgrader, berättar Enstars tekniske chef Peter Jordell när vi går runt i området.

Istället valde man att riva ut den gamla anläggningen, inklusive elpanna och värmepumpar, och borra tio nya borrhål på tillsammans cirka 2 000 meter. I energicentralen, som delvis byggdes ut, installerades det åtta värmepumpar, ackumulatortankar och värmeväxlare för varmvattenproduktion.

– Genom att vi värmer varmvattnet i flera steg får vi en högre verkningsgrad på varmvattenproduktionen, säger Peter Jordell.

På garagets baksida, i direkt anslutning till energicentralen, står en stor uteluftvärmeväxlare (ULX) som används för återladdning av borrhålen. Kylbatteriet är cirka sju meter långt och två meter brett.

– Trots att fläktarna är lågvarviga ger de ifrån sig en del ljud. För att inte störa dem som bor i närheten sänks varvtalen under kvällar och nätter. Värmeväxlaren är dimensionerad för låga varvtal.

För att störa så lite som möjligt minskas fläktarnas varvtal under kvällar och nätter.

Med den tidigare bergvärmeanläggningen låg elanvändning på cirka 960 MWh/år. I dag är den mindre än hälften, cirka 440 MWh/år.

Den nya anläggningen togs i bruk 2019.

Uppkoppling av värmepumpar, ULX och liknande sker mot Duc.

– Vi övervakar anläggningen från vårt kontor i Sickla, kan i detalj följa hur exempelvis varje värmepump går och vid behov på distans justera olika inställningar. Ett par gånger per år gör vi fysiska besök och kontroller. Värmepumparna ska läcksökas en gång per år, säger Peter Jordell, som berättar att intresset för geoenergi ökar.

– En viktig förklaring är de stigande energipriserna, en annan är miljö- och hållbarhetsskäl. Det är en stor andel förnybar energi som används i dessa anläggningar, vilket dessutom innebär ökade möjligheter till förmånliga så kallade gröna lån.

Som ett resultat av Rysslands angrepp på Ukraina har många företag i bland annat byggbranschen fått problem med att få tag på insatsvaror.

– Priserna och leveranstiderna har ökat när det gäller bland annat värmepumpar, cirkulationspumpar och värmeväxlare. Varorna kommer fram, men det tar ofta längre tid, säger Peter Jordell.

Kriget i Ukraina har även lett till högre energi­priser och ökat trycket på att EU ska snabba på omställningen från fossila drivmedel och minska beroendet av Ryssland. I mitten på maj föreslog kommissionen att EU om fem år ska ha gjort sig helt oberoende av rysk energi och att år 2030 ska 45 procent av energin i EU komma från förnybara källor.

Signhild Gehlin, vd för Svenskt geoenergicentrum.
Foto: Jeffrey D Spitler

– Jag tror till exempel att intresset för termiska nät och djupgeotermi kommer att växa. Det lär sättas av mer kapital till olika satsningar samtidigt som företagen blir mer riskbenägna och de offentliga stimulansprogrammen ökar i omfattning, säger Signhild Gehlin, som är vd för Svenskt geoenergicentrum.

Det finns i dag cirka 600 000 geoenergianläggningar i Sverige, varav merparten utgörs av uppvärmningsanläggningar för småhus.

– De allra flesta är bergvärmesystem, alltså vertikala borrhål. Men det finns även en ganska stor andel horisontella ytjordvärmesystem plus några som nyttjar grundvattnet.

En tydlig trend är att borrhålsdjupet ökar. Borrmaskinernas kompressorkapacitet har ökat, vilket gör att de klarar att borra djupare. Det är ekonomiskt mer lönsamt att borra färre men djupare hål än fler och grundare.

– Småhusmarknaden hade sin peak mellan 2004 och 2006 och har, efter en nedgång i samband med finanskrisen 2008, planat ut och därefter stabiliserats. Det som ökar är mellansegmenten, det vill säga anläggningar till exempelvis bostadsrättsföre­ningar och halvstora fastigheter. Det handlar då om fem borrhål eller fler per anläggning.

Därutöver byggs det varje år ett antal anläggningar bestående av ett stort antal borrhål. Det är då ofta frågan om borrhålslager (både värme och kyla). Ett sådant exempel är Karlstads universitet med över 200 borrhål.

– En tydlig trend är också att borrhålsdjupet ökar, vilket beror på flera faktorer. En är att borrmaskinernas kompressorkapacitet har ökat, vilket gör att de klarar att borra djupare. En annan är att det är ekonomiskt mer lönsamt att borra färre men djupare hål än fler och grundare.

– För ett par decennier sedan var det vanligt att man borrade 100–120 meter. I dag ligger medelborrhålsdjupet på ungefär 200 meter samtidigt som det inte är ovanligt med borrdjup på 250–300 meter, berättar Signhild Gehlin.

I den ombyggda energicentralen har det bland annat installerats åtta nya värmepumpar med en kapacitet på cirka 80 kW vardera.

Under de senaste årtiondena har det i Norden genomförts ett antal satsningar på djupgeotermiska anläggningar.

– De har dock hittills inte varit speciellt framgångsrika, bland annat på grund av vår väldigt gamla berggrund. Den gör att man, till skillnad mot i många andra delar av världen, måste borra väldigt djupt för att nå ner till användbara temperaturer.

– Vi har i Sverige en djupgeotermisk anläggning i drift. Den ligger i Lund och varit i gång sedan mitten av 1980-talet. Borrhålen är på mellan 700 och 800 meter. Temperaturen man får upp är strax under 20 grader.

I Otaniemi i Esbo i Finland har det byggts en anläggning för geotermisk energi i industriell skala. Två hål med ett djup på cirka 6,4 kilometer har borrats. Tanken är lite förenklat att i ett av hålen pumpa ned vatten, låta vattnet värmas upp till 120 grader innan det pumpas upp via det andra hålet. Värmen fångas upp med en värmeväxlare och matas in i fjärrvärmesystemet. Läs mer om Esbo-projektet i Energi & Miljö 3–4 2020.

– Anläggningen, som skulle ha varit igång för ett och ett halvt år sedan, har ännu inte börjat producera. Man har inte fått det flöde och de temperaturer som man hade tänkt sig. Trots det har projektet ökat intresset för djupgeotermi även i Sverige.

Det pågår förundersökningar och testborrningar i bland annat Malmö och Göteborg.

Via en ”låda” på baksidan går ledningarna in och ut från energicent­ralen.

– Det finns även ett ökat intresse för geoenergi­anläggningar i termiska nät där flera lager eller byggnader kopplas samman, och för högtemperatur- och bergrumslager.

I till exempel Västerås håller det kommunala energibolaget på att konvertera ett tidigare beredskapslager för olja till ett bergrumslager för varmvatten. Tanken är att lagret, som rymmer 300 000 kubikmeter varmvatten, under riktigt kalla dagar, då elbehovet dessutom ofta är som störst, ska kunna förse fjärrvärmenätet med värme samtidigt som kraftvärmeverket producerar maximalt med el.

Vilka är de största hindren för att bygga ut geoenergi i Sverige?

– Ibland kan det vara svårt att få tillstånd att borra. Problemen varierar dock mellan olika kommuner – som är de som ger tillstånd – precis som regelverken. Vi skulle önska att det fanns en harmonisering av regelverken.

– Det finns också en tendens att de kommuner som har egna fjärrvärmebolag är mer benägna att avslå borrtillstånd än vad andra kommuner är. Det tycks finnas en väldigt tråkig konflikt mellan lokal fjärrvärme och geoenergi.

– Många nya handläggare är osäkra och överförsiktiga. Vi håller därför tillsammans med Sveriges geologiska undersökning, Borrföretagen och med stöttning från Svenska kyl- och värmepumpföreningen på att ta fram en handledning som är tänkt att jämna ut kunskapsskillnaderna mellan olika kommunala handläggare, säger Signhild Gehlin.

Vid moderniseringen byggdes teknikutrymmet ut genom att ytterligare en garageplats togs i anspråk.

Fredric Pettersson berättar att de båda bostadsrättsföreningarna utanför Nynäshamn av HSB Södertörn utsetts till ”Årets energibästa brf” och ”Bästa energiinitiativ” för sin satsning på att delvis byta ut den tidigare anläggningen.

– Enligt den ursprungliga kalkylen skulle vi ekonomiskt hämta hem den nya investeringen på runt tio år. Med dagens energipriser kommer det att gå mycket snabbare. Dessutom fungerar systemet som det är tänkt. Det har hittills inte varit några problem med varmvattentillförseln när många i området ska duscha samtidigt eller när det är kallt ute.

Text: Mikael Bergling
Foto: Jens Lasthein

Publicerad 18 augusti 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.