Solenergi | 6 jul 2023

Lovande framtid för organiska solceller

Organiska solceller med fördelar som låg vikt, flexibilitet och stor variation av tillämpningar har en lovande framtid, enligt en ny avhandling vid Karlstads universitet.

Lovande framtid för organiska solceller
Solcellsforskare från Karlstads universitet utför experiment i viktlöst tillstånd vid Novespace anläggning i franska Bordeaux. Foto: Karlstads universitet/Youtube
Ishita Jalan, doktor i fysikalisk kemi, Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

– Forskning och utveckling inom detta område har lett till en imponerande effektomvandling på nästan 20 procent, vilket är mycket bra, säger Ishita Jalan, nybliven doktor i fysikalisk kemi, Karlstads universitet.

För att öka effektiviteten ytterligare är det avgörande att förstå sambandet mellan det aktiva lagret och solcellens prestanda samt hur man kontrollerar det aktiva lagrets molekylstruktur. Idag står solenergi för några enstaka procent av världens energibehov, men om vi kunde omvandla all solstrålning som når vår planet under en timmes tid till el, skulle den kunna täcka världens energibehov i ungefär ett år. För att kunna ersätta andra energikällor krävs solceller som är effektiva, miljövänliga och billiga att tillverka.

Tanken är att kunna bygga material som kan leda ström genom att blanda rätt molekyler i ett lösningsmedel, sprida ut lösningen till ett tunt lager och låta det torka. Så enkelt konstruerade är organiska solceller. Två olika molekyler behövs, sådana som ger elektroner och sådana som tar emot.

– Under mikrogravitationsförhållanden har vi tittat på hur det aktiva lagret bildas. Att förstå och styra den processen gör det möjligt att på ett kontrollerbart sätt tillverka effektiva polymera solceller, säger Ishita Jalan. Ytterligare forskning behövs för att förstå de komplexa effekterna av gravitationsvariationer och för att eliminera osäkerheter angående torkningsprocessen av den våta filmen under mikrogravitationsfasen.

Studien har solcellsforskare från Karlstads universitet utfört i tyngdlöshet vid parabelflygningar i Bordeaux, Frankrike. När man tar bort gravitationen går strukturbildningen långsammare och då kan man detaljstudera hur materialets struktur förändras.

Källa: Karlstads universitet

Publicerad 6 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.