Ljuv musik i Helsingfors

Att bygga för musiker är ingen lätt utmaning. – I ett sådant här hus är prioritetsordningen akustik, akustik, komfort och sedan energi, berättar installationskoordinator Reijo Huikko om det nya Musikhuset i Helsingfors som invigs i augusti.

helsinki-005_webb.jpg

 Det nya musikhuset ska ge orkestrarna betydligt bättre akustik än det gamla, som blir konferensanläggning. Foto: Marie Granmar Glasfasaden på det nya Musikhuset i Helsingfors, Helsinki Music Center, speglar den omgivande byggarbetsplatsen. Det är redan vackert, men ännu vackrare kommer det att bli när området runt huset fått sin slutgiltiga utformning. Ännu så länge är det inte helt bestämt hur det kommer att se ut. Men ett uppskattat förslag är det om att leda vatten från Tölöviken in till en bassäng i parken bakom huset. En hel del detaljarbete inne i huset återstår också, och ett myller av hantverkare möter besökaren redan i entréhallen.  Byggföretaget SRV har sedan år 2005 anlitat minst 180 olika underentreprenörer. I den mest intensiva byggfasen runt årsskiftet 2009/2010 arbetade här nästan 800 personer samtidigt. Nu börjar allas ansträngningar ge resultat – i ett stilfullt hus som ska inrymma gräddan av de finska klassiska musikutövarna. Sibeliusakademin, Helsingfors filharmoniker och finska radiosymfonikerna flyttar snart ihop här och får nya övningslokaler och tillgång till splitternya konserthallar. Till invigningen i slutet av augusti ska det vara klart.

Akustik och – akustik Att bygga för musiker är ingen lätt utmaning, så det är inte utan stolthet som de ansvariga för akustik, värme och ventilation visar huset för Energi&Miljö. Vår första fråga är om huset är energieffektivt. Svaret kommer utan en blinkning från SRVs installationskoordinator Reijo Huikko: – I ett sådant här hus är prioritetsordningen akustik, akustik, komfort och sedan energi. Men vi återvinner värmen från alla 22 ventilationsmaskinerna. En stor utmaning har varit att finna plats för installationerna. Nästan alla rum i huset är olika, utifrån deras speciella funktioner, så det går inte att kopiera en lösning från ett rum till ett annat. I byggnaden finns, utöver den stora konserthallen med 1700 åhörarplatser, cirka 100 klassrum för musiklektioner, fem mindre konserthallar för bland annat repetition, musikstudios och specialrum för direktsändningar av konserter på webben. Varje rumstyp har sina speciella krav på grundtysthet – från 20 decibel (dBA) i den tystaste musikstudion och uppåt i olika nivåer för olika rum till kontorsnivån där 30 decibel är okej. – En av de största utmaningarna har varit kravet på låg lufthastighet, som krävs för att hålla ljudet på en tillräckligt låg nivå, säger akustikspecialisten Olli Salmensaari från konsultföretaget Akukon. – En saxofon i ett rum får ju inte störa violinen i ett annat rum.

Lufthastigheten minskas Lösningen kallas ljudfällor – en speciell sorts böj i ventilationskanalen som tar ner lufthastigheten. En sådan krävs om det till exempel behövs två kanaler till ett rum. Att få plats med alla kanaler och böjar har varit en grannlaga uppgift för konstruktören och byggaren. För att göra så rätt som möjligt från början gjordes simuleringar av luft- och temperaturflöden med tredimensionella byggnadsinformationsmodeller (BIM), som AllPlan och MagiCad, innan bygget startade. – Det blir extra viktigt när inte alla våningsplan ser likadana ut. Vi använde modellerna hela tiden under bygget och jämförde regelbundet med verkligheten. Det ledde till många ändringar som ofta kom som snöbollseffekter, säger Reijo Huikko. Musikhusets läge nära centralstationen i Helsingfors har många fördelar. Det blir lättillgängligt för besökare från hela landet som kan gå till konserten direkt från tåget eller bussen. Även för dem som bor i den finska huvudstaden blir det lätt att ta sig till Musikhuset.

Störande ljud stängs ute Nackdelen med det centrala läget är ljudmiljön, som förstås inte är optimal för musikaliska finsmakare. – Här finns en järnväg alldeles intill och en hel del biltrafik så det har vi fått tänka på, säger Olli Salmensaari. För att stänga ute oönskat ljud från omvärlden har alla repetitionsrum byggts som så kallade flytande konstruktioner. Rummet hänger då som en betonglåda inuti en annan låda där enda kontakten med den omgivande konstruktionen är några metallfästen. De bärande betongpelarna i källaren är dessutom avdelade med gummidämpare. När väl störande ljud utifrån har eliminerats gäller det också att kontrollera ljudet inne i byggnaden. I den stora konserthallen har varje stol sin egen ventilationsenhet för inluft. Utluften sugs ut genom ett stort galler uppe under taket. – Ljudnivåerna måste vara låga, och alltså också lufthastigheten, så det är viktigt att ventilationen har tillräckligt med plats, säger Olli Salmensaari. Han är också noga med att peka ut den stora betongplattan som hänger i taket. Den 24 ton tunga plattan behövs för att den akustiska musik som spelas här ska nå besökarnas öron så oförstörd som möjligt. – Plattan måste kunna reflektera även låga frekvenser. Därför är det viktigt att det är en massiv konstruktion som väger mycket.

Tunga rullgardiner I repetitionsrummen finns andra hjälpmedel för att musikerna ska få en så bra ljudmiljö som möjligt. Bakom de perforerade innerväggarna sitter rullgardiner i tjockt tyg som kan rullas upp och ner efter behov. – Det minskar efterklangen till cirka 1,8 sekunder. Även här är det viktigt att materialet är tungt – det väger 800 gram per kvadratmeter och det är ju ganska tungt. Olli Salmensaari visar också ett av de tystaste rummen i hela byggnaden – studion för livesändningar på webben. Rummet är byggt så att det är symmetriskt runt en mittenaxel. De omgivande väggarnas zigzagform är exakta spegelbilder av varandra, och till-och-med de brandsprinklers som sitter i taket är placerade symmetriskt. Väggarna är en meter tjocka och tätade med mineralull för att dämpa låga frekvenser. – De tjocka väggarna isolerar förstås också mot kyla, så här inne behöver vi sällan värma luften. Det blir snarare så att vi får kyla en del.

Stor del under marknivån Samma scenario går igen i hela Musikhuset som till 40 procent ligger under marknivå. – Det hjälper till att hålla en god energieffektivitet. Vi har både fjärrvärme och fjärrkyla, men behöver inte värma så mycket, säger Reijo Huikko. Kravet på att byggnaden inte får höja sig mer än 28 meter över marknivån kom ursprungligen från finska staten. Musikhuset fick nämligen inte skymma parlamentsbyggnaden som ligger granne. Lösningen för att få plats med allt blev att i stället gräva sig nedåt. Marken under Musikhuset består mest av lera, men huset står på pålar som når ända ner till berggrunden. Omkringliggande, äldre hus står på träpålar och därför har det varit viktigt att se till att nybygget inte sänker grundvattennivån. Det regleras genom att regnvatten från Musikhusets tak samlas upp och leds tillbaka till marken via en filtreringsbassäng.

Vattnet pumpas uppåt En annan konsekvens av att så stor del av huset ligger under marknivå är att avloppsvattnet från toaletter och duschar måste pumpas uppåt cirka 10 meter för att nå det kommunala nätet. Den ökade energianvändningen för pumpning och kylning kompenseras något av att en hel del ljus i byggnaden kommer in naturligt genom glasfasaden. Energisparlysrör och lysdioder används också överallt där det är möjligt. – Vi har simulerat allt, så vi vet att belysningen är viktig. Förutom att den kräver en tiondel av effekten jämfört med konventionell belysning avger exempelvis lysdioder även mindre värme, säger Reijo Huikko.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 4/2011 sid 28-30

  • Fakta Musikhuset i Helsingfors 1992  Projektet initieras av Sibeliusakademin 1998  Helsingfors stad godkänner placeringen på det gamla lagerområdet bredvid centralstationen 2005  Byggprojektet inleds 2007  Markarbetet drar igång 2011  Huset invigs i augusti Antal åhörarplatser i stora konserthallen: 1700 I hallen för kammarmusik: 250 Har även jazzklubb, restaurang och kafé Musikhuset inrymmer också övningsrum och kontor för Sibeliusakademin, Helsingfors filharmoniker och finska radiosymfonikernas medarbetare. Ägare är finska staten (48 procent), Helsingfors stad (26 procent) och finska public serviceföretaget Yle (26 procent) Byggkostnad: 160 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 4 000 euro per kvadratmeter.
  • Fakta Energibehov Värmning: 98 kWh/kvm Kylning: 12 kWh/kvm För att hålla luftfuktigheten på rätt nivå, från 34 procent och uppåt beroende på rum: 16 kWh/kvm El för pumpar, fläktar och andra komponenter: 31,7 kWh/kvm
Publicerad 18 april 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.