Ljusning för nattskiftet

När den postoperativa enheten flyttade passade Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge på att installera ny belysning. Det nya, cykelstyrda ljuset har blivit särskilt uppskattat av nattarbetarna som numera känner sig piggare på jobbet och mår bättre. Solen har knappt hunnit gå upp utanför det stora sjukhuset i Huddinge söder om Stockholm. Utomhus är det fortfarande grå dager, men inne på uppvakningsavdelningen flödar ljuset. De nya lysrörsarmaturerna har nyss börjat öka i ljusstyrka från morgonens dämpade, gula sken till vitare, starkare ljus.
Belysningen på postoperativa enheten B43, där patienter tas om hand efter större operationer, är numera automatiskt kontrollerad av ett styrsystem. Bakom en låst dörr står datorn som reglerar ljuset i förinställda cykler liknande dagsljusets variationer. Målet är piggare personal som mår och jobbar lika bra oavsett om det är dag eller natt.

Bra för nattarbetarna
Viktigast är den nya belysningen för dem som jobbar nattskift. Tidigare satt vanliga lysrör i taket, som personalen släckte på natten. Syftet var att skapa en bra sovmiljö för patienterna. Problemet var att många som jobbade på avdelningen samtidigt blev trötta och kände sig ruggiga. Det är annorlunda nu.
– För mig är den nya belysningen jättebra. Jag känner mig inte alls så trött längre, säger Faye Spiers, sjuksköterska som jobbar treskift.
– Många pass är från klockan 21 till 7.30 på morgonen. Förut när jag kom hem från jobbet och skulle sova vaknade jag ofta igen efter två timmar. Nu är jag i stället pigg hela natten och sover bättre på dagen efter, mellan sex och sju timmar i sträck.

Belysningscyklerna är anpassade till arbetspassen. Därför är ljuset är gult och dämpat när personalen går på passet på kvällen och när arbetet slutar på morgonen. På så vis får kroppen en lugn start på arbetsnatten och förbereds sedan för sömn när det snart är dags att gå hem. Som ljusast är det vid 3-tiden både på dagen och på natten när arbetet är i full gång.
– Förut var jag ofta jättetrött och hängig mellan klockan två och fyra på natten. Det är jag inte längre. Om man jobbar tre nätter i rad blir det här jätteviktigt, säger Faye Spiers.

Starkt ljus – men behagligt
Trots att det redan är ganska starkt ljus i rummet när Energi & Miljö är på besök tidigt på morgonen så är ljuset behagligt. Det mjuka takljuset kommer från 140 armaturer som innehåller fyra lysrör vardera. Två lysrör har färgtemperaturen 2 700 Kelvin och två har temperaturen 6 500 Kelvin. Genom att blanda ljuset i en ljuskammare och skicka det genom en diffusor går det att få den ljusblandning som önskas. En finjustering av innertakets utformning ovanför armaturerna blev nyligen klar och har gjort att ljuset sprids ännu mjukare. Installationen av den nya belysningen blev aktuell i samband med att den postoperativa enheten, pop, skulle flytta år 2010. Enheten med 18 sängplatser är nu helt nyrenoverad och personalen, totalt 70 personer, har haft stort inflytande på utformningen.

Speciell strömbrytare
Det mesta medicinska arbetet sker numera hos patienterna, i sängbåsen som ligger på rad utmed väggarna i lokalen. Vid sängplatserna finns en patientdator för kontroll av journaler, en övervakningsmaskin för blodtryck och puls, pumpar för dropp och en instrumentpanel under taket med bland annat el och syrgas. Belysningen styrs via en speciell strömbrytare vid varje plats. Strömbrytaren har förinställda så kallade scener med möjlighet till tre val – från stark takbelysning till diskret nattbelysning nära golvet. Varje sängbås har en skärm som går att ställa för när patienten vill ha lugn och ro. Dessutom finns numera skärmar uppe under taket, så kallade kjolar, som dämpar ljuset och ljudet från personalens arbetsplatser i mitten av lokalen. Kjolarna har tillkommit efter klagomål från patienter som blivit störda av ljus och ljud på natten.
– De som behöver brukar också få en handduk att lägga över ögonen, berättar Faye Spiers.

Personalen viktigast
Det är måndagsmorgon och ännu så länge har ingen patient kommit in efter operation. Just den här tiden är det som lugnast på avdelningen. Plötsligt bryts dock tystnaden av en hjärtskärande gråt från en av korridorerna utanför. En liten pojke gråter på sin pappas axel. Han är rädd. Kanske ska han opereras snart mot skolios, en av de större operationer som utförs här på sjukhuset. Efteråt blir han patient hos pop där både barn och vuxna får vila ut under övervakning i mellan ett och två dygn.

Att patienter ibland blir besvärade av det nya ljuset på avdelningen är förstås ett dilemma. Men det är inte ovanligt att patientintressen står mot personalens intressen på sjukhus.
– Patienterna är viktiga, men de är här ett dygn medan personalen är här varje dag, säger chefssjuksköterska Ramona Karlsson som visar runt.

Positiva reaktioner
Bland personalen har reaktionerna på den nya belysningen varit positiva. En enkät-utvärdering är planerad, men har inte hunnits med ännu.
– Vi har personal här som roterar på tre olika enheter och de märker skillnaden. De andra enheterna har inte samma ljus och personalen tycker att de blir piggare här, säger Ramona Karlsson.
Enligt henne och Faye Spiers är det få medarbetare som varit negativa till förändringen. En person har sagt att hon fått huvudvärk av ljuset. Hon är inte på plats den här morgonen. Det är däremot undersköterskan Karin Martinsson som säger att hon mår mycket bättre nu.
– Det här är jättebra. Jag ser bättre när jag jobbar och när jag kommer in på kvällen känns det inte som om jag jobbar natt.
Anledningen till att de flesta blir piggare av att arbeta i ljus är att kroppen då utsöndrar hormonet kortisol. Detta tränger undan melatoninet som är det hormon som gör oss sömniga. Bäst effekt blir det av ljus som är så likt vanligt dagsljus som möjligt. Därför ligger de nya armaturernas färgtemperaturer i samma spann som dagsljuset – mellan 2 700 och 6 500 Kelvin. Men lösningen på Karolinska i Huddinge får inte förväxlas med de så kallade dagsljuslampor som marknadsfördes för många år sedan, menar Kjell Wallin, belysningsplanerare hos leverantören Zumtobel.
– Forskning visade att människor blev stressade i det kallvita ljuset, eftersom det var lika starkt hela tiden och kroppens nivåer av kortisol aldrig sjönk, säger Kjell Wallin.

Dagsljuset ska härmas
Skillnaden med den cykelstyrda, dynamiska, belysningen är att det starkaste vita ljuset bara används under vissa tider. Övrig tid blandas färgtemperaturerna. Det förprogrammerade ljusscenariot i styrsystemet bygger på teknologie doktor Susanne Fleischers avhandling ”The psychological effect of variable artificial lighting situations on people” vid Swiss Federal Institute of Technology (ETH) i Zürich.
– Egentligen är det ganska enkelt. Det handlar om att så bra som möjligt härma vårt dagsljus. Det gör att personalen mår bättre och blir mer på alerten, vilket också är bra för patienterna, säger Kjell Wallin.
Under de senaste 1,5 åren har Zumtobel installerat systemet i 12 olika anläggningar i Sverige. Exempelvis i kontor med fönsterlösa utrymmen, bankvalv, kärnkraftverk och försvarsanläggningar i bergrum.
I de flesta installationer är belysningsstyrkan 500 lux, som rekommenderas för arbetsbelysning. Här på sjukhuset är det dock upp till 700 lux ibland, på grund av speciella krav på att se bra i vissa situationer.

Dyrare installation
Det finns inga mätningar av hur stor energianvändningen är nu jämfört med tidigare. Men Kjell Wallin tror att den är ungefär densamma. Tidigare släcktes lysrören på natten, men det kompenseras av att den nya belysningen är energieffektivare och reglerad.
– Det är mer installerad effekt än vad som hade behövts med ny, vanlig lysrörsbelysning. Men man använder bara häften av effekten tack vare styrningen, säger han.
Belysningsinstallationen blir dyrare än en konventionell installation. Det beror bland annat på att armaturerna i det här fallet styrs av två don. Sjukhuset i Huddinge har betalat drygt 400 000 kronor för armaturer och styrsystem. En rimlig summa för bättre arbetsmiljö verkar de dock tycka. Det gör även ett sjukhus i Linköping och Karolinska i Solna, som planerar att göra liknande installationer.
– Vi vet hur vi ska få växter att växa bättre och hönor att värpa bättre med hjälp av rätt ljus. Så det är egentligen konstigt att vi inte vet mer om vad vi ska ha för ljus själva. Det blir extra viktigt nu när vi blir allt färre på arbetsplatserna som ska göra mer, säger Kjell Wallin.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 12/2012 sidan 24-27

Publicerad 17 december 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.