FASTIGHETSAUTOMATION | 23 jan 2020

Likströmsnät mellan husen ger bra lönsamhet

Likströmsnät mellan husen ger bra lönsamhet
Östersundshem är Sveriges första fossilfria allmännyttiga bolag. Hållbarhetschef Karin Österberg har bland annat varit med om att driva genom två olika satsningar på solceller. Foto: Tommy Andersson

Solcellsatsningen är avbetalad på sex, sju år. Östersundshem har lyckats få god lönsamhet genom att koppla samman huskroppar med likströmsnät.

Östersundshem äger tillsammans med Jämtkraft också en av Sveriges största solcellsparker. Det kommunala bostadsbolagets andel av produktionen motsvarar 20 procent av fastighetselen för bolagets fastighetsbestånd, som omfattar cirka 4 000 lägenheter. Tack vare storsatsningen på solceller och innovativa lösningar är Östersundshem det första allmännyttiga bostadsbolaget som blir fossilfritt. Det prisades i höstas med Allmännyttans hållbarhetspris, som delas ut vartannat år.

Dessutom har Östersundshem alltså nyligen satsat på solceller i ett nyproducerat trygghetsboende för 65-plussare. – Det är ett område med tre huskroppar, men punkthus fungerar inte så bra för solceller, så vi har installerat dem i carportarna, som har lämplig takyta, berättar hållbarhetschefen Karin Österberg, Östersundshem.

– Vi har byggt ett likströmsnät mellan carportarna och husen, installerat växelriktare vid varje huskropp. Dessutom har vi två ferroamphubbar och två batterilager. Genom att bygga samman produktionen och huskropparna med ett likströmsnät kan egenanvändningen av solelen bli hela 80 procent. – Med så hög egenanvändning är satsningen återbetald på sex, sju år. En solcellsatsning utan ett likströmsnät har en återbetalningstid på 15–20 år, säger Karin Österberg.

Normalt sett är det koncessionsplikt att bygga likströmsnät mellan olika byggnader på samma fastighet. – Den här satsningen ses som ett innovationsprojekt och ges därför undantag av nätägaren, Jämtkraft, i väntan på att koncessionsplikten för sådana här lösningar tas bort. I övrigt är de aktuella byggnaderna anslutna till fjärrvärme och tillförseln till hyresgästerna är automatiserad med hjälp av temperaturgivare i lägenheterna.

Text: Maria Åslund

Publicerad 23 januari 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.