Energi | 28 nov 2022

Likström mellan husen i Linköping

Bostadsrättsföreningen L21 Ekholmen i Linköping blev förra sommaren klar med sin stora solcellssatsning och drygt 4 000 kvadratmeter solpaneler kunde börja producera el.
– Nu har vi börjat titta på ett eget likströmsnät för att kunna pytsa elen mellan husen, säger föreningens ordförande Svante Dackemyr.

Likström mellan husen i Linköping
2 600 solpaneler, på 29 hus, installerades under sommaren 2021 hos bostadsrättsföreningen L21 Ekholmen i Linköping. Foto: BRF L21 Ekholmen

Solceller hade diskuterats i flera år i föreningen, men det var först strax före pandemin som man valde att löpa hela linan ut.

Svante Dackemyr, ordförande för bostadsrättsföreningen L21 Ekholmen. Foto: Privat

– Egentligen hade vi sparat pengar under flera år för att kunna göra stambyte i våra fastigheter. Men när vi gjorde en besiktning konstaterades att det inte behövdes och då hade vi kapitalet vi behövde för solceller. Totalt rörde det sig om ungefär elva miljoner kronor för hela projektet, berättar Svante Dackemyr.

Föreningen har 456 lägenheter fördelade på 29 fastigheter med byggår 1972–75 i alla väderstreck. Alla fastigheter har fått solpaneler, totalt 2 640 närmare bestämt, som täcker en yta på närmare 4 500 kvad­ratmeter. Panelerna beställdes under 2020 och var i full drift runt midsommar förra året. Solcellsanläggningen är den näst största i hela Linköping. Förväntad årsproduktion för anläggningen är runt 870 000 kilowattimmar.

– Med facit i hand hade vi en fantastisk tajming. Det kunde inte ha blivit bättre, konstaterar Svante Dackemyr.

Elkostnaderna har minskat med 30 procent sedan solcellerna kom på plats och soliga dagar kan föreningen även sälja sin överskottsenergi, något som med dagens energipriser kan ses som en riktig vinstlott.

– Vi räknade nyligen på återbetalningstiden och kom fram till att det handlar om åtta, nio år mot de 12–15 år som vi räknade med från början, fortsätter Svante Dackemyr.

För att dra maximal nytta av den egenproducerade energin tittar föreningen nu på att koppla ihop fastigheterna med ett eget likströmsnät för att på så sätt kunna föra över el från en fastighet som producerat mer el än den gjort av med till en fastighet som har större energibehov.

– Egentligen är det bara kablaget som saknas. Resten av utrustningen har vi. Vi har varit i kontakt med den installatör som gjorde elinstallationerna åt oss i solcellsprojektet och bett om en offert men inte fått svar ännu. De har så fullt upp med alla som vill ha solceller nu att de inte hunnit med att räkna på det åt oss, säger Svante Dackemyr.

Han har en förhoppning om att kunna sjösätta likströmsprojektet under nästa år och till att börja med kommer föreningen att koppla ihop ett par av sina fastigheter för att se hur det fungerar, lära sig tekniken och se vilka fördelar och nackdelar som finns och därefter avgöra om det är någonting som man i framtiden eventuellt vill skala upp.

Jag har inte hört om någon annan förening som gjort något liknande. Det känns spännande att prova något nytt. Det har vi fått höra från installatören också som inte heller gjort detta tidigare.

Utöver solceller har förenin­gen satsat på 18 laddstolpar men planerar för ytterligare 16 som då ska anslutas mot likströmsnätet. Solcellsprojektet förde även med sig ett takbyte på en av fastigheterna då takkonstruktionen behövde förstärkas. Elcentralerna i samtliga fastigheter byttes också ut till moderna anläggningar och i ett av husen sitter ett batteri som ska användas för att stötta upp.

– Rent ekonomiskt ser jag inte att batterier är en bra deal. Jag tror inte att vi kommer investera i fler batterier, inte med den teknik som finns på marknaden idag i alla fall.

Föreningen tog in fyra, fem offerter och prisskillnaderna var stora.

Något som Svante Dackemyr inte ångrar är att före­ningen valde att ta hjälp av en extern konsult som kunde axla byggherrerollen.

– Vi i styrelsen är alla amatörer, när man ska driva ett så här stort projekt behövs extra kompetens, säger Svante Dackemyr.

Fakta

Solcellsanläggningen

Brf L21 Ekholmens solcells­anläggning:

  •  2 640 monokristallina paneler à 355 W från QCells
  • Sammanlagd yta: 4 488 m2
  • Teoretisk maxeffekt: 937 kW
  • Växelriktare från Ferroamp typ Energyhub XL på 21–28 kW, antal per hus varierar beroende på takstorlek – de långa tvåvåningshusen har två, resten en
  • Förväntad årsproduktion för hela anläggningen: cirka 870 000 kWh
Publicerad 28 november 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.