Levande labb i Göteborg
Studenter och forskare i Göteborg kommer snart att kunna bo mitt i ett forskningsprojekt. Mätningar av de boendes beteende blir en viktig del i HSB Living Lab. Här ska också vitvaror och fasadmaterial kunna testas.
Vid Deltaparken, på Chalmers tekniska högskolas område, kommer HSB snart att bygga ett tre våningar högt experimenthus med 25 lägenheter. Syftet är ökad kunskap om hållbart byggande, boende och beteende.
Vi ska logga så mycket vi kan, och givetvis är det då viktigt att tänka på de boendes integritet
Huset, med mestadels små lägenheter, ska bebos av studenter och forskare. Där ska också finnas en utställningsdel för att visa resultaten av forskningen.
– Fastigheter blir inte bättre än de som bor i dem, så därför är det viktigt att ha interaktion med boende i forskningen, säger Sanna Edling, projektledare för HSB Living Lab.
Till exempel kommer de boende att delta i enkäter om inneklimat, hur de upplever olika ytskikt, ljus med mera.
Det övergripande målet är att samla in så mycket data som möjligt om vad som händer i lägenheterna. Därför blir det även mätningar av exempelvis vattenanvändning, energianvändning och koldioxidhalter.
– Vi ska logga så mycket vi kan, och givetvis är det då viktigt att tänka på de boendes integritet, säger Sanna Edling.
De som är intresserade av att bo i huset kommer att genomgå ett speciellt rekryteringsförfarande. Detta för att HSB så långt som möjligt vill ha spridning i de boendes intressen, familjestorlek, ålder, med mera.
– Det är också viktigt att ha intresse av att ingå i ett forskningsprojekt. Däremot krävs inga specialistkunskaper, säger Sanna Edling.
Förutom studierna av de boendes beteende ska huset erbjuda möjligheter till teknikexperiment. Exempelvis kommer fasaden att bli delvis utbytbar, så att olika fasadmaterial kan provas. Det ska också bli möjligt att testa olika vitvaror.
Huset ska vara demonterbart och kommer att flyttas när projektet är klart om tio år. Delvis beror det på att HSB endast har ett tillfälligt bygglov på Chalmersområdet. Men flyttbarheten i sig är också en del av forskningsprojektet.
– Om fler hus blir flyttbara skulle vi till exempel kunna bygga mer för studenter. Alla stora bostadsbolag har mark som står oanvänd i väntan på permanent bygglov. Med flyttbara hus skulle vi kunna använda mer av den marken, säger Sanna Edling.
HSB hoppas också att erfarenheter från forskningsprojektet ska gå att använda i andra hus som företaget bygger.
Byggstart för Living Lab blir i månadskiftet februari/mars och inflyttning är planerad till november 2015. I projektet samarbetar HSB med bland andra Chalmers, Tengbom arkitekter och Bengt Dahlgren.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1-2/2015
Fakta: HSB Living Lab
Trevåningshuset kommer att ha cirka 25 små lägenheter för forskare och studenter. Forskningen får sju olika fokusområden, däribland arkitektur, minimerad resursanvändning och tillgänglighet.