LEDARE: Tvätta händerna och ta en öl gjort på avloppsvatten

LEDARE: Tvätta händerna och ta en öl gjort på avloppsvatten
Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

Den 15 oktober var internationella handtvättardagen, och inför den uppmanade organisationen WaterAid världens länder att satsa på insatser för bättre hygien, tillgång till rent vatten och fler toaletter. Enligt WaterAid är det nämligen fyra av fem i världen som inte tvättar händerna efter toalettbesök. Och man konstaterar vidare att det i hela världen varje dag dör 800 barn i diarrésjukdomar av bland annat just detta. Intressant att notera i sammanhanget är att det tycks som att kvinnor i större utsträckning än män tvättar händerna, och att kvinnor rent allmänt är mer hygieniska än män. Åtminstone på offentliga toaletter i Sverige. Detta grundar jag och personer i min omgivning på det enkla faktum att det ser så ut (!) om man sätter damtoaletter under lupp. Mer använt handdukspapper. Exempelvis. En helt ovetenskaplig observation, dock.

Från diarrésjukdomar är steget inte långt till legionella. Det finns klassiska exempel på smittspridning genom vattenkylningstorn, luftfuktare och bubbelbadkar. Och det har vi ju tagit upp tidigare i Energi & Miljö. Det finns även exempel på hur duschutrymmen blivit smittförande om bakterierna förökat sig under längre tid, till exempel på vandrarhem som bara används sporadiskt. Med detta skrivet är det en himla tur att det finns reningsverk för avloppsvatten. Och olika tekniker för att rena. Aleksandra Lazic från Xylem och Staffan Filipsson från IVL renar avloppsvatten till dricksvatten på Hammarby Sjöstadsverk i Stockholm. De har bland annat låtit tillverka öl på före detta avloppsvatten för att slå hål på fördomar kring renat avloppsvatten, och för att öka förståelsen för värdet av rent vatten.

Som en del i det här numrets 14 sidor tema om badrum och badhus konstaterar vi också att det är vettigt att göra rätt från början. Men varför ska det vara så svårt? Det är inte direkt någon vetenskap på hög nivå att exempelvis bygga en rullstolstoalett. Varför blir det då ofta fel? Det frågar sig gästskribenten och arkitekten Monika Albertsson som går på djupet kring felbyggda RWC:n. Och så får vi reda på hur tillgängligheten blir korrekt med korrekta mått.
Alltså, återigen ett späckat nummer – trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör

Publicerad 29 november 2018

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.