LEDARE: Theorells gamla ventiler håller fortfarande måttet
Måste erkänna. I sommarstugan kör jag fortfarande med Hugo Theorells ursprungliga gamla ventiler tillsammans med de ursprungliga gamla elementen. Allt tillsammans med den ursprungliga gamla vedpannan. Det kanske inte är vattenburen uppvärmning när den är som bäst – men nog sjutton värmer det på, alltid. Varför röra något som fungerat bra sedan 1930-talet? Blir nog inga nya radiatorer och termostater på många år.
Mässingsventilerna glänser väl inte precis. Men nog är det roligt att ingenjör Theorells gamla grejer kan komma till användning. Tror att patentet kom på 1910-talet, så tekniken är gott och väl över hundra år gammal. Inre spindeln reglerar förinställningen. Den yttre reglerar värmen från varmt till kallt och mellangrader efter önskan. Dessutom är ventilerna snygga.
Hugo Theorell var en av de ledande inom uppvärmningstekniken i Sverige. Han förespråkade tidigt en modernisering av uppvärmningstekniken med exempelvis pumpcirkulation i radiatorsystem. Själv är jag lite gammaldags så jag har självcirkulation. Tilläggas bör att Hugo Theorell var en av stiftarna till Svenska Värmetekniska Föreningen 1909, föregångare till Energi- och Miljötekniska Föreningen. Han publicerade flera artiklar i Tidskrift för värme-, ventilationsoch sanitetsteknik. Alltså, den tidning vi i dag kallar Energi & Miljö. Och som fyller 90 år i år.
Måhända kan mitt hus gå under benämningen kulturhus, bland annat tack vare Theorellventilerna. Hur det än är med det, är det just kulturhus som är temat i detta nummer av Energi & Miljö. Vi har besökt Karlstad, Skara, Stockholm och Linköping för att kolla vad som pågår bland renoveringsprojekten. Och vi har hittat vvs-projekt som spänner både högt och lågt.
Jag tror inte att man i sin vildaste fantasi kunde tänka sig på 1960-talet, då DN-skrapan byggdes, att det som kom att bli Dagens Nyheters arkiv skulle bli en kryddodling på 2010-talet. Otroligt fascinerande! Numera både miljöcertifierad och med innovativa överraskningar på installationssidan. Läs reportaget på sidan 14.