LEDARE | 6 maj 2019

Ledare: Rent vatten ingen självklarhet för världens sjukvård

Ledare: Rent vatten ingen självklarhet för världens sjukvård
Peter Olofsson. Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

Nyligen släppte Joint Monitoring Programme (JMP) en rapport som redovisar tillgång till vatten, sanitet och hygien inom sjukvården. JMP leds av WHO och Unicef och har FN-uppdraget att hålla koll på läget i världen. Om man inte visste det redan kan man läsa sig till att tillgång till rent vatten inte på något sätt är en självklarhet. Rapporten visar bland annat att var fjärde sjukvårdsanläggning i världen saknar tillgång till rent vatten.

Organisationen WaterAid arbetar internationellt för att alla människor ska ha tillgång till grundläggande basbehov såsom rent vatten, sanitet och hygien. Water Aid startades 1981 och finns i dag i 34 länder, och huvudinriktningen är att samarbeta med lokala partners i världens fattigaste samhällen. WaterAid lyfter fram förskräckande siffror från JMP-rapporten:

• 895 miljoner människor i världen är beroende av sjukvårdsanläggningar som saknar rent vatten
• 21 procent av världens sjukvårdsanläggningar saknar tillgång till toalett
• På var sjätte sjukvårdsanläggning i världen kan man inte tvätta händerna

895 miljoner människor är beroende av sjukvård som saknar rent vatten.

WaterAid konstaterar att tillgång till rent vatten, toaletter och möjlighet till hygien är helt avgörande för fungerande sjukvård. Finns inte dessa grundläggande förutsättningar sprids infektioner och sjukdomar.

Läs mer här: https://washdata.org/.

I den nyutkomna avhandlingen ”Asthma and Rhinitis among Adults in Sweden and China: Risk Factors in the Home Environment” – som går att läsa om på sidan 55 – redogör forskaren Wang för risken att drabbas av astma och hösnuva i boendemiljön, samt hur riskscenarierna skiljer sig mellan Sverige och Kina. Fukt och mögel i inomhusmiljön är ett vanligt problem i båda världsdelarna, men Wang går vidare i ämnet genom att utveckla sådana riskfaktorer som har med byggnadernas konstruktion att göra.

I detta nummer är det annars tema Kyla som gäller. Och vi har gjort kylnedslag bland annat i Göteborg, Västerås, Stockholm och Norrtälje. Missa heller inte det utförliga reportaget från världens största vvs-mässa i Frankfurt. Trevlig läsning!

Peter Olofsson, Chefredaktör

Publicerad 6 maj 2019

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.