LEDARE | 27 nov 2019

LEDARE: Lär av historien med teknik för framtiden

LEDARE: Lär av historien med teknik för framtiden
Foto: Gunilla Bodemo Lindahl

Under det här året, då vi firat tidningen Energi & Miljös 90-årsjubileum och varit ganska historiska i en del texter, har det varit roligt att botanisera i tidningar från gamla tider. En sak är säker: man kan lära av historien! Ta till exempel artikeln i nr 5/2012 – med tema hållbar sanitet – där man konstaterade att ett extra innertak stoppar möglet.

”Risk för mögelangrepp i badhus är en svårbemästrad utmaning för konstruktörer”, skriver reportern. Och fortsätter: ”När Ramdalsbadet i Oxelösund skulle renoveras upptäckte vvs-konsulten att den 40 år gamla konstruktionen var både smart och mögelsäker. Nu ska den återskapas.” Ramdalsbadet hade alltså klarat sig i över 40 år utan mögelangrepp och fuktskador. Vilket i sammanhanget är ganska otroligt eftersom hög inomhustemperatur och luftfuktighet gör att fukt kan tränga in där den inte hör hemma. Återanvändning av gammal beprövad teknik, alltså.

I det här numret försöker vi ta fasta på annan teknik i framkant. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har tagit till unika åtgärder för att halvera mängden köpt media för tre fastigheter på Lindholmen i Göteborg: balansering av värme och kyla samt återvunnen frånluft. Läs mer om detta på sidan 36.

Vårt tema i detta nummer är sanitet. På 16 inspirerande sidor försöker vi belysa viktiga projekt och skeenden i branschen. Jag har en känsla av att de flesta inte känner till att fastighetsbolaget Vasakronan, bokstavligt talat precis i centrala Stockholm, bygger om ett av stadens prestigekvarter. För att nå miljöcertifieringssystemet Leeds Platinumnivå används bland annat regnvatten för att spola wc-stolarna. En inte helt vanlig teknik, men föregångare finns i exempelvis USA och Finland. Läs mer på sidan 14.

Ett inte helt välbekant faktum är att Norrtälje i Roslagen är den kommun i Sverige med flest enskilda avlopp, drygt 30 000. Och att där finns ett växande kunskapscentrum kring decentraliserade VA-system. Vi träffade Amelia Morey Strömberg som är verksamhetsansvarig för Utvecklingscentrum för vatten. Läs om henne på sidan 24.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör
peter.olofssono@energi-miljo.se 

Publicerad 27 november 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.
Niklas Andersson är ny avdelningschef service på Swerör i Göteborg. Han var tidigare projektledare där.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.