LEDARE: Installationernas betydelse kommer att öka i framtiden
Jag fick ett e-postbrev häromdagen – från en av de riktiga profilerna i vår bransch. Han meddelade att ”jag jobbar på och försöker använda mina erfarenheter för att stimulera teknikerna inom vårt gebit till lite nya lösningar. Tycker att vi allt kan släppa loss lite för att kravla oss upp till en något högre utvecklingshastighet.” Fascinerande. För brevskrivaren fyller 97 år i maj; han är alltså några år äldre än vår tidning Energi & Miljö. Han började faktiskt i installationsbranschen redan 1939, som 17-åring. Han jobbade då på Svenska Fläktfabriken i Stockholm på dagarna och studerade till ingenjör på kvällarna. 1945 blev han ingenjör. Examen från KTH som civilingenjör blev det 1952, alltså under det årtionde som vi skriver lite om på nästa uppslag.
Hans namn är David Södergren, och han är en synnerligen aktiv man. 2007 tog han en teknologie licentiatexamen vid KTH med avhandlingen ”Öppna spisar – metod som förhindrar öppna spisar att ryka in”. För en tid sedan intervjuades han av slussen.biz. Han fick då frågan: Vad tror du om framtiden för installationsbranschen? Han svarade: ”Jag tror installationernas betydelse kommer öka. Att bygga skalet på en byggnad är relativt lätt, men i och med ökade krav på energieffektivisering och gott inneklimat krävs allt mer komplexa installationer.” Om allt går som det ska kommer vi i ett kommande nummer av Energi & Miljö att få läsa mer om och av David Södergren. Värmeåtervinning är på tapeten, liksom projektet Live-In Lab på KTH där han är involverad i en teknik för ombyggnad av F-ventilation till FTX-ventilation. Ingen dålig agenda för en 97-åring.
Liksom David Södergren är jag övertygad om att installationernas betydelse kommer att öka i framtiden. En sådan utveckling ser vi redan i dag. Och det kan man läsa om i detta nummer under temat Framtidens byggnader.
Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40 l peter.olofsson@energi-miljo.se