KRÖNIKA | 6 apr 2020

Lätt förutspå framtiden – men det blir sällan rätt

Lätt förutspå framtiden – men det blir sällan rätt

Faktaböckerna ”Så funkar det” förutspår att ”Husen är byggda av aktiva material som automatiskt reglerar värmen. Fasaderna är beklädda med solceller och vattnet som strömmar till husen ingår i ett slutet system där själva rören sköter reningen.” Tilltron till teknik när man talar om framtidens byggnader gäller alltså än i dag, menar Anna Joelsson.

Under lång tid har människor försökt förutspå framtiden, och redan under antiken fanns det siare som beskrev kommande tider. Under 1960-talet var det populärt att fundera på vad som skulle ha hänt till millennieskiftet. Som att vi skulle ha eluppvärmda motorvägar för att slippa snö och halka, foster skulle kunna få en intelligensspruta som höjde dess framtida IQ med 50 procent och vi skulle ha fabriker på havsbotten. Nu blev det ju inte riktigt så, och vetenskapsjournalisten Henrik Höjer som har undersökt framtidsforskning genom tiderna menar att man ganska sällan har haft rätt. Han konstaterar också att profetiorna genom historien ofta haft en stor tro till teknisk utveckling.

Det verkar som att tilltron till teknik gäller än i dag, och även när man talar om framtidens byggnader. Den nya utgåvan av de klassiska faktaböckerna ”Så funkar det” innehåller en spaning kring framtidens byggnader där de förutspår att ”Husen är byggda av aktiva material som automatiskt reglerar värmen. Fasaderna är beklädda med solceller och vattnet som strömmar till husen ingår i ett slutet system där själva rören sköter reningen. Avfallen har förpassats till historien eftersom allt material återvinns i den framtida staden.” Tidningar och konferenser fokuserar på smarta byggnader, som styrs helt i realtid från mobiltelefoner ända ner till kaffekokaren, utan passerkort, lampknappar eller separata bokningssystem. Ännu ett tekniskt fokus. Men det som påverkar vårt liv mest är ofta de sociala förändringarna, som verkat vara ännu svårare att förutsäga. Jag älskar en av de där bilderna som i början av 1900-talet skulle visa världen år 2000 och som visar en framtida stad där en kvinna vinkar av sin man som ska åka till jobbet i en liten flygande farkost. Även denna siare hade förstås fel och vi fick inte flygande bilar till år 2000, men vi hade inte så många hemmafruar som vinkade av sina män heller, och det hade de inte tänkt på.

På senare år har man mer och mer erkänt att väldigt lite kan sägas säkert om framtiden och till och med Institutet för framtidsstudier antyder att framtidsforskningen istället ska hjälpa oss att se konsekvenser av dagens beslut och helt enkelt hjälpa oss att välja framtid. Då hoppas jag att vi väljer att bygga en framtid som uppfyller våra sociala behov. För vi vet rätt väl vad människor behöver. De mänskliga behoven har varit samma i alla tider och kommer att vara samma även i framtiden. Vi har genom historien bara hittat på nya vanor, system och prylar för att försöka tillfredsställa dem. Jag skulle vilja se fler siare som visar hur vi kan bygga samhällen där människor kan känna sig trygga, lugna, få utlopp för kreativitet och egen identitet, och bevara historiska spår för en förståelse för var vi kommer ifrån. Jag vill se förslag på lösningar där byggnader och städer uppmuntrar och förenklar interaktion med andra människor, i sociala möten. Var är alla dessa beskrivningar och profetior? Framtiden behöver mer än teknik!

Text: Anna Joelsson, Energikonsult vid Sweco Systems, Umeå

Publicerad 6 april 2020

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.