KRÖNIKA | 6 apr 2020

Lätt förutspå framtiden – men det blir sällan rätt

Lätt förutspå framtiden – men det blir sällan rätt

Faktaböckerna ”Så funkar det” förutspår att ”Husen är byggda av aktiva material som automatiskt reglerar värmen. Fasaderna är beklädda med solceller och vattnet som strömmar till husen ingår i ett slutet system där själva rören sköter reningen.” Tilltron till teknik när man talar om framtidens byggnader gäller alltså än i dag, menar Anna Joelsson.

Under lång tid har människor försökt förutspå framtiden, och redan under antiken fanns det siare som beskrev kommande tider. Under 1960-talet var det populärt att fundera på vad som skulle ha hänt till millennieskiftet. Som att vi skulle ha eluppvärmda motorvägar för att slippa snö och halka, foster skulle kunna få en intelligensspruta som höjde dess framtida IQ med 50 procent och vi skulle ha fabriker på havsbotten. Nu blev det ju inte riktigt så, och vetenskapsjournalisten Henrik Höjer som har undersökt framtidsforskning genom tiderna menar att man ganska sällan har haft rätt. Han konstaterar också att profetiorna genom historien ofta haft en stor tro till teknisk utveckling.

Det verkar som att tilltron till teknik gäller än i dag, och även när man talar om framtidens byggnader. Den nya utgåvan av de klassiska faktaböckerna ”Så funkar det” innehåller en spaning kring framtidens byggnader där de förutspår att ”Husen är byggda av aktiva material som automatiskt reglerar värmen. Fasaderna är beklädda med solceller och vattnet som strömmar till husen ingår i ett slutet system där själva rören sköter reningen. Avfallen har förpassats till historien eftersom allt material återvinns i den framtida staden.” Tidningar och konferenser fokuserar på smarta byggnader, som styrs helt i realtid från mobiltelefoner ända ner till kaffekokaren, utan passerkort, lampknappar eller separata bokningssystem. Ännu ett tekniskt fokus. Men det som påverkar vårt liv mest är ofta de sociala förändringarna, som verkat vara ännu svårare att förutsäga. Jag älskar en av de där bilderna som i början av 1900-talet skulle visa världen år 2000 och som visar en framtida stad där en kvinna vinkar av sin man som ska åka till jobbet i en liten flygande farkost. Även denna siare hade förstås fel och vi fick inte flygande bilar till år 2000, men vi hade inte så många hemmafruar som vinkade av sina män heller, och det hade de inte tänkt på.

På senare år har man mer och mer erkänt att väldigt lite kan sägas säkert om framtiden och till och med Institutet för framtidsstudier antyder att framtidsforskningen istället ska hjälpa oss att se konsekvenser av dagens beslut och helt enkelt hjälpa oss att välja framtid. Då hoppas jag att vi väljer att bygga en framtid som uppfyller våra sociala behov. För vi vet rätt väl vad människor behöver. De mänskliga behoven har varit samma i alla tider och kommer att vara samma även i framtiden. Vi har genom historien bara hittat på nya vanor, system och prylar för att försöka tillfredsställa dem. Jag skulle vilja se fler siare som visar hur vi kan bygga samhällen där människor kan känna sig trygga, lugna, få utlopp för kreativitet och egen identitet, och bevara historiska spår för en förståelse för var vi kommer ifrån. Jag vill se förslag på lösningar där byggnader och städer uppmuntrar och förenklar interaktion med andra människor, i sociala möten. Var är alla dessa beskrivningar och profetior? Framtiden behöver mer än teknik!

Text: Anna Joelsson, Energikonsult vid Sweco Systems, Umeå

Publicerad 6 april 2020

På nytt jobb

Klas Tauberman har anställts som elkonsult. Han kommer från ELK Göteborg.
Alexander Bäck har anställts som vvs-konsult hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Han kommer från Newton.
Marie Fossum Strannegård har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet.
Gunnar Linder har utsetts till ny chef för WSP Systems, installationskonsultdelen.
Per Johansson har utsetts till vd för Climat80 Entreprenad AB, Malmö. Han kommer från Nordomatic.
Kent Edvardsson har anställts som säljansvarig i Stockholmsdistriktet hos Watt Heating AB med ansvar för Stockholm, Sundsvall, Örebro, Linköping. Han kommer från Bravida.
Andreas Behm Fredin har utsetts till chef för division Konstruktion & installation hos Tyréns AB, Stockholm.
Jakob Jamot har utsetts till teknisk chef hos Free Energygruppen, med placering i Göteborg. Han kommer från Azelio
Tobias Eriksson har utnämnts till ansvarig för affffärsområde Öst hos Instalco. Han efterträder Peter Westman som övergår till en konsultroll inom Instalco.
Magnus Petersson har utsetts till försäljnings- och marknadschef hos Beulco Armaturs AB, Helsingborg. Han kommer från annan bransch. Peter Lönnbrink har anställts som konstruktör
Simon Nilsson har anställts som ingenjör för arbete med energieffektivisering på Leosol Energi AB. Han kommer från Boliden Mineral.
Elin Öman har anställts som projektledare hos Eon Energilösningar AB, Stockholm. Hon kommer från studier.
Johan Nyhlén har anställts som försäljningsingenjör hos Nicotra Gebhardt AB, region Väst. Han kommer från ebmpapst.
Lennart Lifvenhjelm har anställts som teknikansvarig på Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Vasakronan.
Patrik Vinsa har utnämnts till vice vd med operativt ansvar för hela serviceverksamheten på samtliga nio orter där Indoor är verksamt med lokalkontor.
Patrik Armborsth har utsetts till avdelningschef hos Indoor Energy Services Sweden AB i Stockholm. Han kommer från Exhausto.
Niclas Mantinieks har utsetts till vd för Sandbäckens Brandskydd AB, Stockholm. Han kommer från Presto.
Per-Eric Hjelmer har anställts på Aquademica AB:s inomhusmiljögrupp i Stockholm. Han kommer från Tyréns.
Erik Svensson har utsetts till platsansvarig hos VVS Tjänst Sverige AB i Kalmar. Han kommer WSP.
Niclas Lööf har tillträtt som nyckelkundsansvarig med placering i Göteborg. Han kommer från Carrier.
Mushtak Alshamary har anställts som nyckelkundsansvarig med placering i Göteborg. Han kommer från Caverion.
Per Sandsjö har anställts som nyckelkundsansvarig med placering i Lidköping. Han kommer från Roth Sverige.
Richard Schöniger har tillträtt som nyckelkundsansvarig på Panasonic Heating and Cooling med placering i Jönköping. Han kommer från Dahl Sverige.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Energi & Miljö Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att Energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.