Lagrad energi kyler och värmer Karolinska

Värmepumpar som samverkar med ett borrhålslager ska ge både kyla och värme till Nya Karolinska Solna. Det ska bidra till en riktigt energisnål klimatisering av sjukhuset. Byggnaden ska klara sig med 58 kWh köpt energi per kvadratmeter och år, vilket är cirka 60 procent under BBR för ett sjukhus.

Nya Karolinska Solna (NKS) är ett av landets största byggnadsprojekt. Över 1 500 byggarbetare och tjänstemän ska se till att sjukhuset med cirka 320 000 kvm bruttoarea (BTA) står helt färdigt 2017. Ambitionerna är på många sätt höga från byggherren Stockholms läns landsting, bland annat vill man att det ska bli världens mest hållbara universitetssjukhus. Begrepp som ”grönt” och ”miljöprestanda” är flitigt använda i marknadsföringen från inblandade aktörer. Byggnaderna ska i huvudsak förses med värme och kyla från geoenergi, i en samverkande lösning. En central del är borrhålslagret med 154 hål.

All teknik i en byggnad
Borrhålslagret ligger intill det som ska bli ett så kallat teknikkvarter, med en separat byggnad som ska inrymma all teknisk försörjning, som reservkraft, tele, medicinska gaser, data, värme och kyla. Här ska installeras de värmepumpar som ska försörja sjukhusbyggnaderna. Allt inom teknikkvarteret ska vara på plats år 2014.
Sjukhusbyggnaderna ska uppföras av Skanska Healthcare, som i sin tur anlitat Sweco och ÅF till projektering av el och vvs. Drygt 240 konsulter har varit inblandade i den delen av uppdraget.
Projekteringsansvarig hos Skanska Healthcare är Anders Wiklund, som berättar om hur den samverkande värme- och kyllösningen tagits fram.
– Landstinget började med en förfrågan på en värmepumplösning med 700 borrhål, och med en bioenergipanna för spetsvärme. Men sedan blev det förhandlingar mellan Skanska och landstinget. Som beställare av ett sjukhus ansågs redundans viktigt och då ville man utnyttja både fjärrkyla och fjärrvärme som finns i närheten. Därför kunde borrhålslagret krympas, och man har nu möjlighet att ta full effekt från både fjärrvärme och fjärrkyla som reserv, förklarar han.

Reserverat för t-bana
Förslaget på 700 borrhål föll även på att många hål skulle hamna under byggnader, vilket skulle göra dem svåråtkomliga i drift. Dessutom skulle det bli många värmepumpar utspridda i flera byggnader.
 Borrhålslagret har borrats tidigare i år. Det når ett djup av 220 meter, och är samlat på en markyta av cirka 7 000 kvadratmeter. De flesta hålen ligger under ett blivande p-hus, som ska byggas ihop med teknikbyggnaden.

Hålen i lagrets ytterkanter är borrade snett utåt, så den samlade volymen är cirka 1,6 miljoner kubikmeter.
Att hävda plats för en så stor bergsvolym har krävt viss anpassning.
– Vi har ett reservat för eventuell tunnelbana som skär i kanten. Där fick vi avstå från att borra, säger Anders Wiklund.

Här ska alltså energin för de olika säsongerna lagras. Lagertemperaturens säsongsvariationer beräknas pendla från någon minusgrad upp till 15-16 plusgrader.

Borrhålslagret är projekterat av Sweco och ÅF. Eftersom utformning och dimensionering är känsliga har det även granskats och godkänts av en utomstående aktör. Om det senare visar sig att energibehovet ökar kan lagret byggas ut, då det finns mer markyta att borra i.

De värmepumpar som ska stå i teknikbyggnaden är ännu inte upphandlade.
– Vi håller på att ta fram förfrågningsunderlag, förklarar Anders Wiklund. Det är orsaken till varför han inte lämna ut alla specifikationer.
Klart är i alla fall att det krävs tre värmepumpar som ska kunna ge 1,5 MW värmeeffekt vardera, alltså 4,5 MW sammanlagt.

Ständig kyla behövs
Värmepumparna i samverkan med borrhålslagret ska klara grundbehovet av värme och kyla. Mycket av medicintekniken alstrar värme och behöver ständig kyla.
– Byggnaderna behöver kyla och värme hela året. Men under stora delar av vår och höst är driftförutsättningarna optimala, all kyla och värme som alstras kan användas direkt. Då behöver inte värmepumpen arbeta mot borrhålslagret, förklarar Anders Wiklund.

Vinterns driftfall med värmebehov innebär att värmepumparna hämtar värme ur borrhålslagret. Även vintertid finns visst kylbehov i sjukhuset, men det ordnas via frikyla från uteluften.
Vinterns värmeuttag innebär att berglagret kyls. Ur bergmassan hämtas sedan kyla under sommartid, med stöd av värmepumpen. Värmepumpens kyldrift under sommaren ger också ett tillskott av varmvatten som täcker sjukhusets behov.

Sjukhusets effektbehov för kyla ligger som högst på sju till åtta MW, men värmepumpen når knappt hälften av denna effekt. Under varma dagar med stort kylbehov spetsar man först med berglagret, och eventuellt med fjärrkyla.

Denna lösning gör att elbehovet är förhållandevis lågt.
– 80 procent av kylan är frikyla, eller från borrhålslagret.

Gardering finns
Liknande förhållanden råder för värmebehovet, den tillgängliga lokala värmeeffekten är mindre än hälften av det beräknade högsta behovet.
– Värmepumparna ska klara att ge 4,5 MW värme, men vid 20 minusgrader behöver sjukhuset 12 MW, det är en rätt stor skillnad, konstaterar Anders Wiklund.
Men det är bara tillfälliga effekttoppar som ska kapas med fjärrkyla och fjärrvärme. Ser man till det totala energibehovet för värme och kyla för Nya Karolinska Solna så beräknas den lokalt installerade tekniken kunna täcka det till 95 procent.

Samtidigt är fjärrkyla och fjärrvärme dimensionerade att kunna ta över hela försörjningen om värmepumparna eller borrhålslagret faller ifrån. Som sjukhus med känslig teknik, och svårt sjuka patienter, är det viktigt att gardera sig för att kunna hålla temperaturen inom vissa givna gränser.
– Sjukhuset har stora krav på redundans och driftsäkerhet, understryker Anders Wiklund.
Samtidigt finns krav att värmepumparna, i egenskap av kylmaskiner under sommaren, ska kunna klara stora delar av kylbehovet om fjärrkylan försvinner.
– Det ska åtminstone räcka till att kyla den medicinsktekniska utrustningen och vissa prioriterade lokaler, bland annat operationssalar. Men inomhusklimatet kan bli sämre om fjärrkylan slås ut.

Mobila värmepannor
Kylan och värmen är alltså ordentligt uppsäkrade för att klara haverier och krånglande teknik. Det finns ytterligare nödlösningar. Anders Wiklund berättar att i kulvertarna ska det finnas uttag där mobila värmepannor och dito kylmaskiner ska kunna anslutas.

Hela värme- och kyllösningen är utformad för att värmepumpen ska kunna prestera en hög värmefaktor.
– Systemet jobbar med låg temperatur på värmesidan och hög temperatur på kylsidan. Det ska ge gynnsamma förutsättningar för värmepumpen, den ska inte behöva lyfta temperaturerna så mycket, säger Anders Wiklund.

Distribution av kyla ska till största delen ske genom tilluftskylbafflar. Värmen ska distribueras genom ett radiatorsystem. Vad det hela ger för värmefaktorer på årsbasis (COP) går ännu inte att få klart besked om, då värmepumparna inte är upphandlade. Men man utgår från prestanda och effekter som i dag erbjuds av värmepumpleverantörer. Det gör att man räknar med en samlad eleffekt kring 1 MW. Man räknar alltså att kunna få ut upp till 4,5 MW värme vid optimala driftförhållanden, och 3,2 MW kyla i bästa fall.

Det kan noteras att detta värme- och kylkoncept inte är oprövat. En liknande lösning finns i moderniserade Vällingby centrum, och har fungerat väl, uppger Anders Wiklund.
Så var det frågan om sjukhusets energibehov. Själva fastighetsdriften uppges vara fastställd till 110 kWh per kvadratmeter och år. BBR tillåter 145 kWh för ett sjukhus. Men beräkningarna pekar på att Nya Karolinska Solna ska klara sig med 58 kWh köpt fastighetsenergi per kvadratmeter och år, med de nuvarande lösningarna. Merparten är el till värmepumpar och luftbehandlingsaggregat.

Återvinning ur frånluft
Landstinget har hårdare krav än BBR, då man vill ha byggnaderna certifierade enligt miljöklassningssystemet Miljöbyggnad i dess högsta klass guld.
– Då ska fastighetsenergin ligga på 65 procent av BBR-kravet, vilket är cirka 95 kWh. Utan värmepumparna hade vi inte klarat det, konstaterar Anders Wiklund.
Bidragande till den låga energianvändningen är också värmeåtervinning ur frånluften, som alltså värmer tilluften. Eftersom det är sjukhusmiljö är kraven höga på luftens renhet. För att inte riskera smittämnen i tilluften ska man använda vätskebaserad batteriåtervinning, där tilluft och frånluft är helt separerade.
– De aggregat som finns har 73 till 80 procents återvinning, lite olika beroende på storlek. Men de har inte upphandlats ännu.
Av Björn Åslund, Energi & Miljö nr 11/2011 sid 42-44
Fotnot
Nya Karolinskas energibehov är beräknade enligt BBR 16. I dag gäller BBR
18 och där är kraven likadana, alltså max 145 kWh/kvm/år. BBR 19 skärper kravet till 125,5 kWh, men börjar inte gälla fullt ut förrän 1 januari 2012.

  • Fakta
    Nya Karolinska Solna byggs av Stockholms läns landsting, och ersätter det gamla Karolinska. Här ska bedrivas högspecialiserad sjukvård, för de mest krävande patientfallen.
    Det byggs enligt modellen offentlig-privat-samverkan, något som aldrig tidigare tillämpats på sjukhus i Sverige. Fördelen med detta anses vara att kostnader och tid kan styras hårdare, och att riskerna för ökade kostnader tas av projektbolaget Swedish Hospital Partners.
    Själva byggproduktionen utförs av Skanska Healthcare.
Publicerad 17 november 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.