Lågenergihus i blåsväder

Rapporterna om problem i lågenergihus har avlöst varandra i medierna under det senaste året. Landsomfattande studier av inomhusmiljön saknas fortfarande. Energi & Miljö besöker ett av problemhusen där mycket arbete lagts på att förbättra inomhusmiljön.
För kallt på vintern och för varmt på sommaren, matos- eller röklukt som kommer in via ventilationen och för höga energiräkningar. Under senare tid har vi nåtts av flera rapporter i medier och från forskare om problem i lågenergihus.

En av fastigheterna som uppmärksammats heter Skogskarlen och ligger på Bäckaskiftsvägen i Enskede söder om Stockholm. Ända sedan de två fyravåningshusen stod klara 2009 har hyresgäster upplevt problem med innemiljön. En kväll i februari förra året var golvtemperaturen i Johan Ponténs sons rum 14 grader Celsius.

– Det här huset är ett testprojekt och verkar slarvigt byggt, säger Johan Pontén.

Han berättar också att fläkten som driver luftflödet i hans lägenhet låste sig vid ett tillfälle och att det tog flera månader att få det åtgärdat. När det var som kallast förra vintern kontaktade han Hyresgästföreningen.

– Efter det fick vi låna lösa radiatorer med elmätare av hyresvärden, säger Johan Pontén som också berättar att många grannar haft problem med kallras och kalla golv.

På senare tid har det blivit bättre ställt med inneklimatet i Johan Ponténs lägenhet. Han tror själv att det beror på att vintern varit mildare i år. En annan förklaring kan vara att hyresvärden Familjebostäder arbetat en längre tid med att åtgärda bland annat värmesystemet.

Husen på Bäckaskiftsvägen får sin värme via ett luftburet system, med värmebatterier vid varje lägenhet. Solpaneler på taken och två värmepumpar på varje vind förvärmer varmvatten och köldbärare. Betonghusen med prefabricerad stomme ska enligt Familjebostäder vara tillräckligt täta för att fungera som lågenergihus.

– Vi har lagt ner en hel del kraft på att täta runt fönster, elschakt och innanför golvlister. Sedan mätte vi trycket i 40 procent av lägenheterna och det var som sämst 0,1 och som bäst 0,06, vilket är extremt tätt, säger Bo Östlund, projektledare hos Familjebostäder.

Största åtgärden är dock gjord i undercentralerna, som är inrymda på vindarna i de två huskropparna. Här står värmepumparna, ackumulatortankarna och expansionskärlen som ska se till att det varma vattnet från solfångarna på taket tas tillvara på bästa sätt. Familjebostäder har valt att använda fyra normalstora värmepumpar i stället för två stora. Bland annat på grund av begränsat utrymme och för att det ska finnas en back-up om den ena värmepumpen går sönder.

– Dessvärre blev det nåt tankefel vid projekteringen och det ledde till felprogrammering av värmepumparna, för små expansionskärl och felkopplingar av rör. Till exempel kommunicerade inte solfångarna och värmepumparna med varandra, säger Bo Östlund.

När värmepumparna uppe på vinden inte arbetade som de skulle var driftstörningar förstås ofrånkomliga. Nu har rör dragits om, ett expansionskärl bytts ut mot ett större och värmepumparna har programmerats om. Till sin hjälp har Familjebostäder haft en expert på fastighetsvärmepumpar, som snabbt såg vad som var fel.

– Det här ser vi väldigt ofta, och det beror bland annat på att det är många olika skrån som jobbar parallellt när man bygger ett nytt hus. Varje installatör kopplar in på sitt sätt, trycker på start och tror att det ska gå. Men man måste också tänka på helheten! säger Richard Björk, produktionschef hos Edekyl & Värme.

Det största felet som Richard Björk upptäckte var att värmepumparna hela tiden gick in samtidigt och därför slog ut varandra. Det blev då för mycket effekt ut på systemet på en gång, vilket stängde ventiler på lägenheternas värmebatterier. Efter omprogrammeringen stegar i stället värmepumparna in en i taget. Det ger en mjukare stegsekvens in i systemet.

– Man pytsar in litet effekt i taget beroende på behovet för tillfället. Det är ett smart sätt att göra det på, säger Richard Björk som också visar att en ny volymtank satts in för att ytterligare buffra värmeeffekten innan den leds ut i huset.

Problemen med uppvärmningen har förstås lett till en avsevärt högre energinota än förväntat. Men när de nya lösningarna är färdiginjusterade i sommar ska huset ha en energianvändning under 55 kWh per kvm, år inklusive fastighetsel, enligt Bo Östlund.

Han håller inte med om kritiken mot luftburna värmesystem. I huset på Bäckaskiftsvägen är det inte detta som varit huvudproblemet. När värmen från värmepumparna kommer ut som den ska till lägenheternas värmebatterier fungerar systemet, menar Bo Östlund. Richard Björk påpekar att det finns för- och nackdelar med alla typer av värmesystem.

– Luftburna system är väldigt snabba, så tappar du värme i batterierna blir det fort kallt i lägenheterna, vilket är en nackdel. Om du i stället har golvvärme med slingor i ett betonggolv blir det mycket energi i plattan och det tar lång tid innan en ändring i undercentralen ger utslag i lägenheten. Ett vattenburet radiatorsystem ligger någonstans mittemellan, säger Richard Björk.

Svein Ruud, installationsexpert hos SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, är inte övertygad om att luftburen värme alltid är den bästa lösningen. Han säger att den här typen av system är ett vanligt sätt att hålla kostnaderna nere för passivhus. En fördel med luftburen värme är nämligen att den inte kräver något separat värmedistributionssystem. Men det fungerar bara om huset är tillräckligt välisolerat, tätt och försett med ventilationsvärmeåtervinning.

– Dessutom glöms sommarfallet många gånger bort i projekteringen, vilket leder till problem med övertemperaturer under vår, sommar och höst, säger Svein Ruud.

Han har arbetat med flera utvärderingar av lågenergihus på senare tid och bland annat sett problem med olämpligt placerade värmebatterier. Svein Ruud menar också att det kan vara svårt att dimensionera både för värme- och ventilationsbehov i samma system.

– Det finns risk att man får välja mellan pest eller kolera: Dåligt flöde eller dålig värme, säger Svein Ruud.

Han säger att man måste vara extra noga med injusteringen vid luftburen värme. Om en lägenhet inte har en öppen planlösning kan det bli obalans mellan värme- och ventilationsbehoven. Flödet kan då till exempel behöva vara helt olika i olika rum. Det spelar också roll var tilluftdonen placeras.

– Ofta sätts de där de får plats, och ibland kan det vara där det också är bästa platsen att ställa soffan, vilket kan innebära drag. Det är något som man bör tänka på när man ritar och projekterar huset, säger Svein Ruud.

Huset på Bäckaskiftsvägen i Enskede är bara ett exempel på nya lågenergihus som haft problem under senare tid. Ett annat problemhus ligger några mil västerut, i Västertorp. Där köpte de boende i bostadsrättsföreningen Snökristallen ett nytt hus av fastighetsbolaget Veidekke 2011. Huset var Sveriges första Svanenmärkta flerbostadshus, och en mycket låg energianvändning utlovades.

Men det intelligenta styrsystem som skulle hålla innetemperaturen på rätt nivå fungerade inte. Därför blev det periodvis under förra vintern så kallt som 14 grader Celsius i en del rum. När systemet stängdes av och ersattes av individuella termostater blev det i stället för varmt på vissa ställen, och energianvändningen ökade kraftigt.

Huset på Snöskostigen i Västertorp har inget luftburet värmesystem. Lägenheterna värms av fjärrvärme och ett vattenburet system med radiatorer. För att spara energi finns ett system där frånluften värmeväxlas i en central roterande värmeväxlare.

Sedan början av året arbetar Veidekke med en rad åtgärder i huset. Ett arbete som förväntas bli klart efter sommaren. Innan dess vill inte fastighetsbolaget gå närmare in på några detaljer. Även bostadsrättsföreningens styrelse vill avvakta med att kommentera åtgärderna. Ordförande Marcin Kucharski har dock svårt att tro att åtgärderna räcker för att få ner energianvändningen till under halva byggnormens krav.

– Det är också provocerande att de skyller på brukarna. Vi använder inte vårt hus fel! säger Marcin Kucharski.

Han upplyser även om att en del boende på Snöskostigen får in matoslukt via ventilationen när det är minusgrader ute. Föreningen har satt in kolfilter för att försöka minska problemet, men det verkar inte räcka.

Störande matos- och röklukt har också rapporterats från passivhuset Hamnhuset i Göteborg. Där rekommenderas de boende numera att inte röka inomhus. Även passivhusen i Brogården i Alingsås som stod klara 2010 har haft liknande bekymmer. I mars rapporterade Alingsås Tidning om hur en boende samlat in namnunderskrifter från över 50 boende som upplevt problem med matos- och röklukt.

– Tyvärr har väldigt många lågenergihus fått centrala roterande värmeväxlare. De fungerar bra i kontor där det är så höga flöden att lukterna späds ut, men inte i flerbostadshus som har relativt låga luftflöden, säger Svein Ruud på SP.

Listan på bekymmer kan göras lång, men listan på möjliga lösningar är troligen ännu längre. Svein Ruud ger en rad tips och råd, se faktaruta.

Bland de mer lyckade exemplen på lågenergihus nämner han kvarteret Blå Jungfrun i Hökarängen, även det söder om Stockholm.

– Där används inte luftvärmen för reglering av temperaturen i lägenheterna. I stället har man satt in små elradiatorer i varje rum, säger Svein Ruud.

Enligt en utvärdering av projektet landar energianvändningen i Blå Jungfrun strax över 50 kWh per kvm, år. Det är något mer än vad Skanska och Svenska Bostäder först räknade med, men fortfarande acceptabelt. Ett examensarbete från KTH 2012, som bland annat gjorde en enkät med hyresgäster i passivhusen, visar att många accepterat att till exempel använda varma tofflor när det är kallt på golvet.

Någon landsomfattande studie av innemiljön i lågenergihus finns inte, och många av de utvärderingar som gjorts har varit inriktade främst på energianvändningen. De studier av innemiljö som finns undersöker olika lokala projekt.

En sådan studie är ett examensarbete från Växjö universitet som visar att det finns nöjda boende i några av de första passivhusprojekten i Sverige. Till exempel på Karl Johans väg i Frillesås, och i kvarteret Oxtorget i Värnamo som blev inflyttningsklart 2006. Många boende tyckte dock att det var för varmt på sommaren och för kallt på vintern. Problemen med för hög innetemperatur på sommaren antogs bero på dålig solavskärmning.

I Oxtorget krånglade solfångarsystemet till en början på grund av fabrikationsfel i komponenterna. Men en enkät som kommunägda Finnvedsbostäder gjorde med de boende visade ändå att de var i stort sett nöjda. Svaren visade också att många ändrat sitt beteende på grund av att det är individuell mätning och debitering av varmvatten och el. Det visade sig också att hyresgästerna i genomsnitt ville ha 1,5 grad varmare inne än vad Finnvedsbostäder räknat med.

På Bäckaskiftsvägen i Enskede är värmesystemet just nu också inställt på högre innetemperatur än vad som planerats. Familjebostäder ska garantera en innetemperatur på minst 20 grader. Men nu är systemet inställt på 21-22 grader, för att hyresgästerna ska uppleva att det verkligen har blivit varmare. Med facit i hand – kommer bostadsbolaget att använda en likadan lösning i fler av sina hus?

– Nej, inte exakt, men delar av det. För att klara de kommande kraven på energianvändning i fastigheter måste vi använda solfångare, solceller och värmepumpar, oavsett om vi kompletterar med fjärrvärme eller inte, säger Bo Östlund.

Frågan är om Johan Pontén och andra boende i lågenergihus snart kan känna sig trygga i att husen också har bra innemiljö?

– Jag är skeptisk. Det här är fortfarande en försöksverksamhet, säger Johan Pontén.

Marie Granmar ur Energi & Miljö 4/2014, sid 22

Fakta Skogskarlen

  • Två fyravåningshus i Enskede, söder om Stockholm, där hyresgästerna flyttade in 2009.
  • Betonghus med prefabricerad stomme. Täthet mellan 0,06 och 0,1.
  • Luftburen värme och lokala FTX-aggregat vid varje lägenhet. Luftflöde enligt BBR.
  • Solpaneler på taken och två värmepumpar på varje vind förvärmer varmvatten och köldbärare.
  • Elvarmvattenberedare säkerställer att varmvattnet håller minst 55 grader Celsius.
  • VVC är samisolerad med varmvattenledningarna, för att undvika onödiga förluster.

Fakta Expertens tips

Svein Ruud på SP har arbetat med flera utvärderingar av lågenergihus på senare tid. Här är hans tips om vad som kan vara bra att tänka på:

  • Kontrollera graden av värmeåtervinning för hela ventilationssystemet. Blir ofta lägre än ventilationsaggregatets angivna temperaturverkningsgrad.
  • Använd om möjligt små, lokala aggregat för värmeåtervinning från luften. Minimerar risken för värmeförluster.
  • Använd inte centrala roterande värmeväxlare, som kan ge problem med matos- och röklukt.
  • Centrala motströmsaggregat är bra, men kräver fungerande frostskydd.
  • Var noga med injusteringen av luftburna värmesystem. Om inte planlösningen är öppen måste hänsyn tas till både värme- och ventilationsbehov i varje rum.
  • Eftervärmning av tilluft bör inte ske för långt bort från lägenheterna, på grund av värmeförluster i kanalerna.
  • Att använda små elradiatorer för komplementvärme kan vara en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  • Informera boende om att vädring och solavskärmning krävs under vår, sommar och höst.

Fakta Definition av lågenergihus

Ett nybyggt lågenergihus ska ha en energianvändning som är minst 50 procent lägre än kraven i BBR 16.

Vid en ombyggnation ska husets energianvändning minska med 50 procent och bli minst 40 procent lägre än BBR 16. Alternativt minska med 75 procent.

Källa: www.laganbygg.se

Publicerad 7 maj 2014

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

 
  • Tobias Berge  (bilden) är ny vd för Chalmers Industritekniks dotterbolag CIT Renergy. Han kommer från Sweco där han var regionchef för Hållbara byggnader och efterträder Per-Erik Nilsson som har blivit senior rådgivare i företaget.
  • Björn Wettervik är ny branschexpert vvs på Installatörsföretagen. Han kommer från Intec Uppsala där han var sektionschef vvs.
  • Thomas Jansson är ny filialchef för ventilation på Bravida i Uppsala. Han kommer från Caverion i samma stad där han var avdelningschef ventilation.
  • Andreas Helgesson är ny chef för affärsenheten Installation på Sweco och ingår i ledningsgruppen för division Buildings. Han kommer från WSP där han var regionchef för byggnader och fastigheter.
  • Tuba Cicek är ny filialchef i Uppsala på VVS-Montörerna. Hon var tidigare entreprenadchef på Umia i samma stad.
  • Robert Lövgren är ny försäljningsdirektör på Camfil Svenska AB. Han var tidigare försäljningschef. Johan Valfridsson är ny innesäljare i Kalmar. Han kommer från samma roll på Bevego.
  • Gunnar Linder är ny senior marknadschef inom Buildings, Industry & Architecture på Cowi. Han kommer från egen konsultverksamhet.
  • Fredrik Allthin är ny vd för Assemblin Caverion i Sverige. Han var tidigare vd för Assemblin el.
  • Jimmy Bodbacka är ny energi- och klimatrådgivare i Uppsala. Han kommer från Enköpings kommun där han var energiingenjör.
  • Johan Schildt är ny vd för Chtech, som han har grundat. Han kommer från Enwell där han var avdelningschef fastighet i Stockholm.
  • Stix Michael Johansson är ny kategoriansvarig ventilation på Comfort. Han kommer från Klarpris Sverige där han var partneransvarig.
  • Vilhelm Gustavsson är ny kalkylator för rörinfodring på Serwent i Västerås. Han kommer från PE Teknik & Arkitektur i Eskilstuna, där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Engström är ny chef för affärsområdet Värme & Kyla på Luleå Energi. Han kommer från Stegra där han var chef för globala tjänster och efterträder Magnus Johansson som har blivit projektchef för Framtidens energi.
  • Johan Arthursson är ny avdelningschef på Bravida vs i Karlskrona. Han var tidigare tillförordnad på posten och dessförinnan servicechef.
  • Frans Östlund är ny säljare i Umeå. Han kommer från Caverion där han var distriktschef.
  • Jimmie Blomqvist-Rosenberg är ny kontorsansvarig entreprenadchef hos GK Sverige i Norrköping. Han kommer från Region Sörmland där han var första linjechef för verksamhetsservice.
  • Samuel Backman är ny vvs-specialist för projektering på Fortifikationsverket i Eskilstuna. Han kommer från Ramboll i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Robin Nilsson är ny säljare i Kramfors/Piteå på IV Produkt. Han kommer från Storfors plåt där han var arbetsledare.
  • Jesper Sollenstedt är ny projektledare på VS Contractor AB i Stockholm. Han kommer från Klimatrör där han var vs-kalkylator.
  • Bo Wahlund är ny vvs-konsult på Värmex. Han kommer från utbildning.
  • Jonas Larsson är ny vd för Bjerking. Han var tidigare vd för verksamheten som Sitowise driver i Sverige.
  • Ramona Moshfegh är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från Sitowise där hon var vvs-konstruktör.
  • Jimmy Hildinggren är ny vd för Rörmontering Kristianstad. Han kommer från Assemblin i samma stad där han var filialchef.
  • Lars-Johan Kleregård, Rickard Honkanen och Tommie Erlandsson är nya projektledare på IVAB Sprinklers filial i Örebro. Honkanen och Erlandsson kommer från Assemblin sprinkler där de var servicechef respektive projektledare.
  • Viktor Leuba är ny uppdragsansvarig på Forell vvs-ingenjörer i Nyköping. Han kommer från WSP i Eskilstuna där han var vvs-konsult.
  • Fredrik Pernmatt är ny produktionschef på Veitech och ansvarig för företagets satsning i Malmö/Lund/Helsingborg. Han kommer från Serneke Sverige där han var teknikchef.
  • Khalil Hassan är ny vvs- och sprinkleringenjör på Norconsult i Västerås. Han kommer från Bengt Dahlgren i Stockholm där han var sprinkleringenjör.
  • Erik Hedström är ny vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från Ramboll i Nyköping där han var handläggare vvs- och energiteknik. Johan Berg är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från WSP där han var handläggande vvs-konstruktör.
  • Claes Thor är ny säljare på Flexits distrikt syd. Han kommer från Acetec där han var utesäljare.
  • Lars Sjögren, Robin Hämälä och Robin Larsen är nya tekniska säljare på Mitsubishi Electric. Sjögren kommer från Engi där han var energikonsult, Hämälä från Francks kylindustri där han var projektledare och Larsen från Assemblin där han var kyltekniker. Christian Persson är ny teknisk support. Han kommer från samma roll på Samsung.
  • Andreas Johansson är ny avdelningsansvarig för ventilation på Instatech. Han kommer från LH Ventteknik där han var arbetsledare.
  • Stefan Gustafsson Ledell är ny forsknings- och utvecklingschef på Esbe. Han kommer från vd-posten på Cotec Labs.
  • Niklas Gustavsson är ny vvs-konsult på Wikström i Falkenberg. Han kommer från Vattenfall.
  • Juan Manuel Coria är ny handläggare för vvs på Afry i Stockholm. Han kommer från Ramboll där han var vvs-konsult.
  • Joacim Lindström är ny projektledare och säljare inom VA på Malthe Winje. Han kommer från Kungälvs kommun där han var enhetschef för VA-drift, VA-anläggningar och ledningsnät.
  • Martin Malmström är ny distriktssäljare för östra Skåne på Carpings. Han kommer från en säljroll på Oso Hotwater.
  • Tim Svensson blir företagsledare för Erlandsson & Berghs som bildas när Erlandssons VVS & Fastighetsservice och Berghs rörteknik fusioneras under våren. Han kommer från den egna verksamheten Rör-Janne Svensson som han fortsätter att driva parallellt.
   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.