Kyrkan som styr sig själv

Med ett webbaserat styrsystem som kommunicerar med bokningssystemet har Leksbergs kyrka sänkt sin energianvändning med 66 procent för uppvärmning. Återbetalningstiden för systemet beräknas vara drygt ett år.

När Pertti Rintakoski, fastighetsansvarig i Mariestads församling, anställdes för fyra år sedan slogs han av hur krångligt det var att värma upp församlingens kyrkor och tillbyggnader och hur höga kostnaderna var. Flera av kyrkorna och församlingshemmen värms upp inför användning, för att där emellan hålla en grundtemperatur.
När Pertti Rintakoski sökte runt på marknaden efter ett klimatstyrningssystem, hittade han inget som till rimligt pris motsvarade de krav han ställde. Istället fick lilla, nystartade företaget ROWS (Regler- och Webbteknik Sverige) uppdraget att för en av församlingens kyrkor, Leksbergs kyrka, utveckla ett nytt styrsystem.
– Leksbergs kyrka blev ett pilotprojekt för dem, och till samma dataundercentral har vi också kopplat på Leksbergs församlingshem och kyrkogårdens servicebyggnad, säger Pertti Rintakoski.
Resultatet har blivit ett webbaserat styr-, regler-, och övervakningssystem, Rows Webbkontroll, som kommunicerar med församlingens bokningssystem Eniac Aveny. Användaren knappar bara in den tid en viss gudstjänst eller förrättning ska pågå i bokningssystemet, därefter tar styrsystemet över och optimerar uppvärmningen av kyrkan utifrån vissa parametrar. Dessa parametrar är aktuell ytter- och innertemperatur, den komforttemperatur man ställt in att kyrkan ska nå (börvärde hög), samt när komforttemperaturen ska vara nådd.
– Ju närmare man kommer denna tid, desto noggrannare avläsningar av parametrarna gör systemet och väger dessa mot varandra. Det är för att leta fram när uppvärmningen ska påbörjas, säger Pertti Rintakoski.

Självlärande system
Pertti Rintakoski förklarar att han satt komforttemperaturen till 19,5 grader och att kyrkan ska hålla den temperaturen en timme innan varje förrättning startar. Webbkontroll är så kallat självlärande vilket innebär att det efter tio bokningar lärt sig hur byggnaden fungerar och därmed kan börja uppvärmningen i tid. Det tar mellan en och elva timmar att värma upp kyrkan. Första gångerna styrsystemet användes fick man hjälpa det på traven med att ställa in tiden, baserat på erfarenhet, för när systemet skulle påbörja uppvärmningen.
– Då kanske vi var uppe i rätt temperatur en kvart för sent. Vi fick ställa in tiden en gång till, men sedan har vi inte haft några problem, det har gått klanderfritt, säger Pertti Rintakoski.
Via flödesschemat i Webbkontrolls användargränssnitt får Pertti Rintakoski information om bland annat bokningar, inne- och ute-temperaturer, den relativa fuktigheten inne i kyrkan, daggpunkten, om startoptimering pågår och om kyrkan är färdiguppvärmd och håller rätt värme. Alla värden loggas var femte minut för att kunna användas för framtida energistatistik. Genom att gränssnittet är helt webbaserat kan Pertti Rintakoski göra uppföljningar av statusen var som helst ifrån. Han kan också ändra bokningar direkt i styrsystemet, om det skulle behövas, eller sätta igång värmen. Vanliga bokningar måste däremot göras via intranätet i bokningssystemet.

Många larmfunktioner
Webbkontroll innehåller en larm- och övervakningsdel som känner av om något skulle gå fel och då larmar. Det vanligaste felet är störningar i kommunikationen mellan bokningssystem och styrsystem. Det påverkar dock inte uppvärmningsprocessen eftersom all bokningsinformation successivt lagras på styrsystemets webbserver. Men systemet larmar också för andra fel, som om temperaturen är för låg, eller luftfuktigheten för låg eller för hög. För varje larm får Pertti Rintakoski ett meddelande till både sin mobil och sin e-post, och kan följa hur allt går också när han är ledig
– Då vet jag om felet måste åtgärdas på en gång, eller om det räcker om jag tar det nästa gång jag jobbar, säger han.
Leksbergs kyrka är från 1300-talet och har, som många medeltida kyrkor, föremål av trä samt vägg- och takmålningar av högt kulturhistoriskt värde. Dessa är känsliga för såväl för hög som för låg luftfuktighet. Vid för hög luftfuktighet finns risk för kondens och därmed mögel- och fuktskador, och vid för låg luftfuktighet finns risk för torkskador. Därför bevakar också Webbkontroll den relativa luftfuktigheten och daggpunkten, den punkt då luften är så fuktmättad att det börjar kondensera, och som varierar beroende av den relativa luftfuktigheten.
– Vi har satt grundtemperaturen till 6,5 grader över daggpunkten (börvärde låg), vilket innebär att om daggpunkten är 10 grader, då ska lokalen hålla 16,5 grader. Detta kallas att vi har en skyddstemperatur på 6,5 grader, säger Pertti Rintakoski.

Grundtemperatur som varierar
Grundtemperaturen i kyrkan varierar därför beroende på yttertemperatur och relativ luftfuktighet. Strävan är att hålla en så jämn fukthalt som möjligt, minimum 30 och max 65 till 70 procent. I juli och augusti när luften är som fuktigast på hela året kan man vara tvungen att sätta på värmen för att undvika kondens.
– Det blir billigare än att laga föremålen, säger Pertti Rintakoski.
Leksbergs kyrka värms upp med direktverkande el i tre olika zoner i kyrkan: i koret och längs långväggarna sitter elradiatorer, under bänkarna sitter bänkvärmare och i bänkryggarna inbyggd så kallad folievärme (en slags värmefilm). Webbkontroll fungerar med alla slags värmekällor. I koret och i bänkvärmarna sitter temperaturgivare och mitt i kyrkan sitter en kombinerad fukt- och temperaturgivare. Genom att ha en givare i varje zon, ges möjlighet till lokal uppvärmning. Det kan bli aktuellt om till exempel kantorn vill använda koret för övning med kören. Då kan styrsystemet se till att bara den delen av kyrkan värms upp. Utetemperaturgivaren är färganpassad efter kyrkan och är monterad på en skuggig plats.
Systemets hårdvara består av en duc som sitter i ett litet skåp i elcentralen i Leksbergs kyrka, och en webbserver som sitter i kyrkogårdsexpeditionen. Temperaturgivarna kommunicerar trådbundet med ducen och webbservern.
– Det är viktigt att kablaget är så dolt som möjligt i en medeltida kyrka med vackra målningar, konstaterar Pertti Rintakoski.
Innan Mariestads församling installerade Webbkontroll hade man en onormalt hög elförbrukning i kyrkan, anser Pertti Rintakoski. Anledningen var att vaktmästaren antingen fick slå på värmen manuellt eller använda en timer, med väl tilltagen marginal för att säkra att man nådde upp till rätt temperatur i tid.

Minskad energianvändning
Energianvändningen i Leksbergs kyrka, som är en liten kyrka med plats för 120 personer, var cirka 58 000 kWh för 2008 respektive 52 000 kWh för 2010. En jämförelse mellan 2008 och 2010, som tar hänsyn bland annat till väderförhållanden (en mycket kallare vinter 2010 än 2008) och antal gjorda bokningar (många fler bokningar 2010 på grund av renoveringar i Mariestads domkyrka) visar ändå på en minskad energianvändning på 66 procent i kyrkorummet. Jämförelsen gjordes i en c-uppsats på Högskolan i Halmstad och presenterades i slutet av maj i år. Webbkontroll kostade 46 000 för kyrkan, och redan nu sparar församlingen pengar.
– Vi har en pay-back på 1,14 år, säger Pertti Rintakoski.
Webbkontroll styr också värmen i församlingshemmet och kyrkogårdsexpeditionen som båda bokas veckovis. För dessa lokaler kostade systemet 119 000 (totalt 165 000) kronor, och enligt Pertti Rintakoskis egen uppföljning har man där sänkt energianvändningen med 30 procent.
Många församlingar installerar luft-luftvärmepumpar, något Mariestads församling valt att skjuta på framtiden. Pertti Rintakoski förklarar att han inväntar resultaten från de två kyrkor i Skara stift som precis bytt till värmepump.
– Kyrkan är kulturskyddad och då är det en väldigt stor apparat med utredningar och tillstånd från länsstyrelsen, så vi avvaktar utfallet från de pilotanläggningar som nu finns.
Pertti Rintakoski är mycket nöjd med Webbkontroll och i samband med ett byte från direktverkande el till vattenburen fjärrvärme 2010 i en annan av församlingens kyrkor, Mariestads domkyrka, installerades systemet även där. Det finns också i den mer moderna stadsdelskyrkan Marieholmskyrkan, och för hösten väntar ännu ett projekt.
– Jag har beställt ett system för Torsö kyrka (från slutet av 1700-talet). Där räknar jag med att vi gör väldigt stora besparingar med en pay-back på mindre än ett år, säger Pertti Rintakoski.

Ulrika Nilsson-Lokrantz, Energi & Miljö nr 10/2011 sid 32-34

  • Fakta Webbkontroll
    Systemet är utvärderat av två studenter på högskolan i Halmstad. Uppsatsen ligger på www.diva-portal.org, välj Studentuppsats och sökordet ”kyrkobyggnad”. Uppsatsen omfattar endast en installation, den i Leksbergs kyrka, och kan inte användas för generella slutsatser om styrsystemets energieffektiviseringspotential.
    Webbkontroll är installerat i 27 kyrkor, främst i Skara och Karlstad stift.
  • Fakta Fler styrsystem för kyrkor
    Jeff Electronics är ett företag som funnits betydligt längre än Rows, och som tagit fram ett klimatstyrningssystem särskilt för kyrkor. Det kallas CC Kyrka och för det fick Jeff Electronics Stora inneklimatpriset 2009.
    CC kyrka är liksom Webbkontroll webbaserat, självlärande, styr fukthalten utifrån bevakning av daggpunkt och relativ fuktighet och klarar alla typer av uppvärmning. Energibesparingen som kan erhållas genom byte till CC kyrka beräknas till 35 till 40 procent, enligt företaget själv, och pay-back till omkring ett år.
    CC Kyrka är installerat i 90 kyrkor.
Publicerad 4 november 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.