Tema: Kyla | 24 maj

Kyla med hjälp av snö

I Sundsvall finns ett unikt kylsystem, baserat på att man utnyttjar snö för kyla. Både den som kommer från himlen och egentillverkad snö. I ett examensarbete gjort vid Mittuniversitetet i Sundsvall har det kommit fram nya förslag till förbättring av snökylan.

Kyla med hjälp av snö
På Sundsvalls sjukhus finns ett unikt kylsystem baserat på snö för kyla. Foto: Istockphoto

Sedan 2000 har det i Sundsvalls sjukhus funnits ett snökylesystem, som tillsammans med frikyla och två kylmaskiner klarar av att kyla hela sjukhuset både klimat- och processmässigt.

I ett examensarbete, gjort vid Mittuniversitetet i Sundsvall, har Per Castenborg gjort en utredning och kartläggning av funktionen och utformningen av huvudkylsystemet vid Sundsvalls sjukhus. Detta genomfördes i syfte att vidare kunna diagnostisera systemet och även ta fram åtgärdsförslag avseende eventuella förbättringsområden.

Sjukhuset i Sundsvall som kyls med snö. Foto: Anneli Egland

Till kylcentralen levereras kyla från systemets fyra huvudproducenter, det vill säga snökylesystemet, det uteluftskylda frikylesystemet och de två kylmaskinerna. Dessa producenter samarbetar för att tillgodose sjukhusets kylbehov, som utgörs av både processkyla för diverse maskiner samt ren komfortkyla och avfuktning.

Under vinterperioden sker tillförseln av snö delvis från sjukhusets parkeringar och närliggande gator och ytor men också från andra delar av Sundsvall och tippas vid sjukhuset, speciellt under snörika vintrar då det finns ett behov av att få bort snön från diverse områden i stan. Utöver tillförseln av natursnö så har regionen två snökanoner som kan användas för att på egen hand producera snö till anläggningen vid behov.

Kylan används bland annat i exempelvis operationssalar. Den huvudsakliga kylanvändningen på operationsavdelningen utgörs av kylbatterier för ett 30-tal ventilationsaggregat. I en del av operationssalarna finns också speciella ventilationslösningar där luften som blåses in i rummet behöver undertempereras, för att den ska falla mot marken och få en strömning som minimerar spridningen av luftburna partiklar i rum. I andra utrymmen används kyla för exempelvis processkyla i röntgenavdelningen.

I examensarbetet finns ett antal kortfattade åtgärdsförslag som omfattar utökade mätningar av levererad kyla, nyttjande av uteluft i ventilationskanal för kylning samt vidrör kort ett förslag om optimerad samstyrning av systemets producenter.

I rapporten konstateras att ett av de största problemen i huvudkylsystemet är den bristande översikten över systemet. Detta skulle enligt rapporten till stor del kunna förbättras med hjälp av utökade mätningar vid olika delar av systemet. I dagsläget finns mätning av den mängd kyla som produceras av respektive kylproducent, men vid konsumenterna som nyttjar kylan saknas mätare på flera håll, vilket gör det svårt att avgöra var och när kylan används i systemet.

Detta skulle kunna motverkas med hjälp av utökade mätningar i olika delar av systemet, och i detta åtgärdsförslag föreslås att styrventiler med inbyggd energimätning installeras vid respektive anslutning till huvudstammen KB1, i rörkällaren.

Publicerad 24 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.