Kungl Vetenskapsakademien tror på mer vindkraft
Kungl. Vetenskapsakademiens Energiutskott gör bedömningen att vindkraften kommer att byggas ut kraftigt i världen, från 260 TWh elenergi under 2008 till 5000 TWh år 2050. Detta innebär en genomsnittlig ökning per år med 8 %.
År 2050 kan vindkraften komma att uppgå till 10 % av världens elförsörjning (mot dagens andel på 1,3 %). Kostnaden för att producera vindel idag är högre än för konventionell elkraft men denna situation kommer sannolikt att förändras.
Erfarenheter från Danmark, som har stor relativ andel vind i sin elmix, visar att det på grund av vindens intermittens är svårt att tillgodogöra sig mer än cirka 10 % av den producerade vindelen i det nationella elsystemet, även om vindelgenereringen är omkring 20 %. Överskottet i Danmark har hittills exporterats till Tyskland, Sverige och Norge till underpris, men denna situation kan komma att förbättras genom utbyggda kontinentala och kanske interkontinentala kraftledningsnät.
Problemen med oregelbundna vindförhållanden kan till viss del lösas. Att anlägga vindkraftparker över större områden är ett sätt. Ett annat är att bygga vindkraftverk i fördelaktigare lägen, speciellt till havs, där vinden blåser mer konstant. Ett tredje sätt är genom energilagring av olika slag – såsom värmelagring, vattenmagasin, batterier etc.
I dagsläget ersätter vindelen till viss del fossil kraft, som också används för balansering, d.v.s. för att ersätta förlusten av vindkraft vid otillräckliga vindförhållanden. I framtiden, när vindelen är kraftigt utbyggd, måste främst baskraft som inte släpper ut CO2 användas för denna balansering.
Källa: Kungl. Vetenskapsakademien