Kulturhusingenjören

Tor Broström är lantbrukarsonen från Gotland som blev ingenjör och professor. Han forskar om energieffektivisering av kulturhus och önskar att fler tekniker vågade prata med antikvarierna.

I 1700-talshusets källarvåning sitter en fläkt provisoriskt monterad i en plywoodskiva i en öppen spis. Runt om hänger små pappershållare för luftväxlingsmätare från taket och på väggarna finns tydliga fuktfläckar i färgen. Flitiga spindlar har byggt komplicerade nät i fönstersmygarna. Det luktar fuktigt, sommarstuga, damm och lite instängt.
– För några år sedan växte det alger på väggarna här, säger Tor Broström.

Han är professor på Högskolan Gotland, på institutionen för kultur, energi och miljö. Att räkna upp alla projekt och sammanhang han deltar i låter sig inte göras, men sedan förra året satsas mycket på forskningsplattformen Hållbar förvaltning av kulturarv. I Energimyndighetens forskningsprogram Spara och bevara är han en av nyckelpersonerna. Vid Energi & Miljös besök befinner sig den delen av hans verksamhet i ett tillfälligt vakuum. Energimyndigheten har meddelat att Spara och bevara får 40 miljoner kronor till forskning de kommande fyra åren, men ännu inte avslöjat vilka projekt som kommer att få pengar. Tor Broström och hans kollegor på Högskolan Gotland är en av flera forskargrupper som söker finansiering genom programmet.
– Bland annat har vi sökt medel för att undersöka energieffektiviseringspotentialen i den del av fastighetsbeståndet som är byggd före 1945. Det är en tredjedel av alla byggnader. Vi vill undersöka det genom att titta på bland annat Betsi och energideklarationsdatabasen, säger Tor Broström.

Måste tänka kreativt
Huset vi nu står i är en obebodd mangårdsbyggnad, ett typiskt gotländskt stenhus byggt i två etapper på 1700- respektive 1800-talet. Mätutrustningen som hänger från taket hör till Spara och bevara, delar av huset har av ägaren upplåtits för mätningar och försök kring fukt- och temperaturkontroll.

 Ljuset silar in genom ojämna fönsterglas och överallt i huset hörs raska steg. Det är exkursion för två parallella vidareutbildningar som pågår vid högskolan. Studenterna ska komma med förslag på hur huset ska kunna användas och vilka åtgärder som bör sättas in för att förhindra förfall. Tor Broström har noga präntat in i dem att det inte finns rätt eller fel. Det gäller att tänka kreativt och se möjligheterna.
– Vi kommer att få fram ett antal alternativa lösningar. Frågan är vad man kan göra och vad man inte kan göra, och vad som är förhandlingsbart? Till vilken del behöver vi ta in fler experter?

Lite märkligt är det att han kan visa runt i denna byggnad och tituleras professor, han som i början av 1980-talet tog det fullt medvetna beslutet att lägga forskarkarriären på hyllan för att flytta hem till Gotland.
– Det är på ett sätt ironiskt, jag flyttade hit för att leva ett lugnt liv på Gotland och nu reser jag hela tiden, säger Tor Broström.

Stadspojke och lantbrukarson
Nej, något lugnt liv blev det inte. Men låt oss backa bandet lite till, till Hästnäs strax norr om Visby, spridda gårdar i skärningen mellan land och stad. Här växte Tor Broström upp som en av tre bröder. Mamman hade ärvt gården, pappan flyttade dit. Föräldrarna var lantbrukare men med intressen som sträckte sig långt utanför fårstängslet. Tor Broström blev stadspojke och lantbrukarson i ett.
– Det fanns en öppenhet, jag kände aldrig att det var något konstigt att satsa på annat än jordbruket.

Han valde en naturvetenskaplig inriktning och fick möjlighet att åka till USA som utbytesstudent under ett av gymnasieåren. Samtidigt ägnade han sig åt friidrott och upptäckte att han hade talang för hoppgrenar.
– Jag är före detta svensk mästare i tresteg. Det gick väldigt bra när jag var student, tack vare det fick jag erbjudanden från flera universitet.

Han valde Princeton på amerikanska östkusten, delvis för att han i USA skulle få möjlighet att kombinera idrottsutövande med seriösa studier.  Därifrån har han sin ingenjörsexamen, men också inspiration till ett annorlunda utbildningssystem.
– Jag hade egentligen två val, teknisk fysik på KTH eller utbildningen på Princeton. Att jag valde Princeton berodde bland annat på att det universitetet hade ett upplägg där man kunde läsa ämnen utanför det tekniska området som en del i sina studier, vilket jag tyckte verkade väldigt bra. Man kombinerar utbildning med bildning. Det tvingar studenterna att vidga perspektiven.

Simulerad solvärme
Tor Broström läste bland annat ryska, filosofi, sociologi och litteratur förutom de tekniska kurserna. Dessutom fick han lära sig om hållbara energisystem. Som examensarbete simulerade han en solvärmeanläggning.
– Det var min dåvarande professor Ted Taylor  – han var mycket känd i forskarvärlden för sitt arbete med atombomber, bland annat hade han byggt världens minsta atombomb – som på äldre dar slog om helt och började forska kring förnybar energi. Det är nog ganska typiskt amerikanskt, att inte tveka att sadla om. Han hade en idé om att man skulle ta en damm och täcka med en genomskinlig luftmadrass, dammen skulle sedan bli solfångaren. Man skulle också bygga ett islager i en grop, som fylldes med is från snökanoner, berättar Tor Broström och ritar med händerna upp en decimetertjock luftmadrass och en cirkelrund damm.

Både dammen och islagret byggdes faktiskt vid Princeton, men Tor Broström fick inte veta hur korrekt hans simulering var. Han flyttade till kärleken i Göteborg och blev forskarstuderande på Chalmers. Ämnet var energilagring och inriktningen energilagring i mark kombinerad med solvärme. Steget känns långt till dagens kurs i sjuttonhundratalsgården, men det finns beröringspunkter. I Spara och Bevaras forskning spelar ofta it-teknik och avancerad programmering en viktig roll när inomhusklimatet ska mätas, analyseras och kanske slutligen åtgärdas.

Tillbaka till Gotland
Men Tor Broström i Göteborg i början av 80-talet hade inte en tanke på att börja bevara gamla hus. Däremot fanns ett annat frö som grodde – beslutet att flytta tillbaka till Gotland. När han tagit ut sin licenciatexamen 1984 gjorde han och hans fru slag i saken.

Vilka möjligheter såg du att fortsätta din forskarkarriär på Gotland?
– Inga alls.

Forskarplanerna lades på hyllan. Tor Broström fick jobb som energirådgivare på kommunen och for ön runt och inspekterade och skrev åtgärdsförslag. På åttiotalet fanns tre heltidsanställda energirådgivare på Gotland, och intresset bland allmänheten var stort.
– Det var ett enormt tryck, men vi hade bra resurser. Det var jättebra för mig, den utbildning jag hade innan var bra men teoretisk.

Hur ser du på den praktiska kunskapen hos dagens nyutexaminerade ingenjörer?
– Man måste inse att det finns en rollfördelning. Skolan lär ut vissa saker, andra saker lär man sig bättre ute i arbetslivet. Jag tror inte att det går att utbilda unga människor så att de är helt färdiga för arbetsmarknaden annat än på de skolor som har just den inriktningen, säger han.
– Det som präglar en ingenjörs arbetsliv är ofta att man kommer längre och längre från tekniken. Praktisk erfarenhet är viktig och avgörande, men det är inte självklart att den ska fås inom skolan.

Efter tre år som energirådgivare jobbade han två år som programmerare.
– Jag lärde mig mycket om företagsamhet. Men jag är nog inte helt lämplig som programmerare, jag är alldeles för ointresserad av detaljer, säger han och skrattar.

Obesvarade frågor
Tiden gick och svensk utbildningspolitik förändrades. Nu skulle högskolor finnas på flera orter, och KTH etablerade en filial i Visby. Tor Broström fick jobb och fann sig plötsligt tillbaka i den akademiska världen. När man i början av 90-talet ville öka andelen doktorer bland lärarna hamnade han i guldsitsen att få skriva en avhandling på arbetstid med fritt valt ämne. Åren som energirådgivare hade visat på mängder av obesvarade frågor, framför allt när det gällde effektivisering av äldre byggnader. Han valde att skriva om uppvärmning av gotländska kyrkor.
– Jag visste att det var ett stort problemområde, och förstod att jag skulle kunna göra mitt fältarbete på Gotland. Jag hade inget brinnande intresse för äldre hus i sig – men jag såg att det var ett intressant forskningsområde. Det var nytt, fanns många frågor och stora behov.

Han kom in med sin kompetens inom mätning och beräkning och studerade bland annat samspelet mellan värmesystem och byggnad.

Har forskningen fått något genomslag – är det någon skillnad i de gotländska kyrkorna i dag jämfört med då?
– Det som har hänt är att det finns en mycket större medvetenhet om frågor som rör uppvärmning och inneklimat. Det finns också en mer utbredd kompetens på alla nivåer. Det tror jag att jag har bidragit till, säger Tor Broström.

Han förklarar att det inte finns någon enkel lösning när det handlar om äldre byggnader, ingen ”gör-så-här” i fem steg eller manual till hur en byggnad ska ventileras och värmas.
– Jag tror att det handlar mer om att beskriva en process och tillägna sig ett förhållningssätt. Det kräver mer arbete i början men ger ett bättre resultat.

Brinner för frågorna
Tor Broström karaktäriserar sitt engagemang som att han brinner för frågorna, men inte är mer intresserad av gamla hus än medelsvensson. I 1700-talsgårdens bottenvåning studerar han fläktlösningen, styrsystemet och värmepumpen med samma intresse som fuktfläckarna på limfärgen och de pietetsfullt restaurerade salarna. Men han ser ut att trivas på den mörkbruna läderklädda kökssoffan, i kammaren med sina specialrekonstruerade tapeter i blått och guld.
– Jag tror inte att någon vill att vi helt ska bortse från bevarandeaspekterna, men sedan kan man ha olika syn på hur viktigt det är. Ta till exempel värmepumpen här nere i källaren. Den är ju ful, helt enkelt. Den bidrar inte estetiskt. Men det kan vara den lösningen som gör att det här huset klarar sig under den här perioden när det står obebott. Alternativet, att göra ingenting, kan verka tilltalande vid en första anblick. Men det skulle innebära fortsatt förfall.

En svårighet är att få antikvarier och tekniker att tala med varandra.
– Av teknikerna skulle jag önska att de hade insikten och även modet att på ett tidigt stadium ta diskussionen med antikvarierna om de här frågorna. Jag menar inte att ingenjörer är fegisar, men det finns en tröskel. Området uppfattas som svårbegripligt, man frågar ofta efter spelregler som inte finns.
– Det som är svårt är att balansera kulturvärdena och väga dem mot ekonomiska och tekniska aspekter. Kulturvärden låter sig inte kvantifieras. Vi måste jämföra äpplen och päron, och det går visst! Som människor är vi jätteduktiga på det och gör det hela tiden. Men det gäller att vara genomtänkt och inte gå på känn, säger Tor Broström.

Det har hänt mycket sedan lantbrukarsonen i Visbys utkanter beslöt sig för att får inte var hans främsta intresse och istället satsade på tresteg och ingenjörsutbildning på andra sidan Atlanten.
– Jag har en del med mig från lantbruket. Är stängslet nere så ställer man sig inte och diskuterar bästa lösningen, man sätter upp det. Samtidigt delade bönderna erfarenheter, tröska och betupptagare, de hade ett ganska avancerat kunskapsnätverk. Men det är klart att man satte en ära i att lösa saker och ting själv.

Avhandling om kyrkor
Ett uppstoppat gutefår med skälla kring halsen tittar ned på oss från väggen bredvid ytterdörren, när vi lämnar huset för att äta lunch tillsammans med kursdeltagarna i det höga gräset på gårdsplanen. Många frågor har fått sina svar sedan Tor Broström valde att skriva om gotländska kyrkor i sin avhandling, och nu växer forskargruppen stadigt samtidigt som andra tekniska institutioner inspireras att forska inom ämnet kulturhus.
– Innan var det vi som fick höra av oss, men nu får vi ofta förfrågningar från utlandet om vi vill delta i projekt. Vi har en stor forskargrupp kring det här ämnet, vi är tio forskare som mer eller mindre jobbar inom området. Jag tycker det är roligt att vi har kommit så här långt.

Av  Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 8/2011 sid 37-40

  • FAKTA
    Namn: Tor Broström
    Ålder: 55 år
    Bor: I ett tjugotalshus på Gotland, ”det är fint men inget speciellt”
    Aktuell: Professor i kulturvård vid Högskolan på Gotland sedan i höstas. Aktiv inom bland annat Energimyndighetens forskningsprogram Spara och Bevara, en av tre vetenskapligt ansvariga för EU-projektet Climate for Culture, svensk representant i ett CEN-projekt för att ta fram en standard för uppvärmning av kyrkor. Nytt sedan 2010 är Högskolan på Gotlands program för hållbar förvaltning av kulturarv.
    Titlar: Tor Broström är professor i kulturvård. Han har ett förflutet som friidrottare och har bland annat varit svensk mästare i tresteg.
Publicerad 22 augusti 2011

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.