Kultur och armatur i skön blandning på Zornmuseet
Vatten låg konstnären Anders Zorn varmt om hjärtat. Det visas i exempelvis hans målning Reflexer från 1886. Eller som han själv sa: ”…sätta vågorna och allt i perspektiv och vetenskapligt förklara allt med minutiös skärpa”. Nu har han fått sitt namn på en tvättställsblandare.
Anders Zorn dog 1920, och så här 100 år senare väljer Zornmuseet i Mora att installera signerade, beröringsfria tvättställsblandare. Detta främst för att förhindra bakteriespridning på besökstoaletterna. Genom de nya blandarna minskar Zornmuseet även vattenförbrukningen.
– I ett och samma grepp samsas natur, kultur och armatur, filosoferar Johan Cederlund, museets direktör.
Morasonen Anders Zorn föddes 1860 och gick alltså ur tiden 1920.
– Anders Zorn var inte bara en framstående konstnär. Han värnade även om Moras hembygd och inte minst företagskulturen. Moraknivar, Morahästar och Morakranar – allt fanns här på den tiden när han fortfarande levde, konstaterar Johan Cederlund.
Zorn själv var en framtidsentreprenör som tog med sig saker hem från olika resor från när och fjärran.
– Det finns många kopplingar till Zorn och vatten. En av dem är att han var bland de första att installera centralvärme i form av vatten, på Zorngården i Mora. Därför känns det extra roligt att vi nu installerat blandare från Mora Armatur här i Zornmuseet, säger Johan Cederlund.
Det är den svarta modellen av den beröringsfria tvättställsblandaren från serien Mora MMIX tronic som installerats på Zornmuseets besökstoaletter. Hygieniskt eftersom man inte behöver röra blandaren för att använda den. Ytan är behandlad i svart PVD, vilket enligt tillverkaren gör den tålig och lätt att hålla ren. Snyggt, estetiskt och med en personlig prägel, då Zorns välbekanta signatur är graverad på blandarna.
– Våra årliga 65 000 besökare behöver inte röra något alls. Och att vi även sparar på något som låg Anders Zorn varmt om hjärtat – vatten! – är ett stort plus, säger Johan Cederlund.
I skrivande stund går det att lägga bud på målningen Reflexer på Stockholms Auktionsverk. Det blir dock sannolikt billigare att köpa sig en Morakran!
Text: Peter Olofsson Foto: Sofia Jemthans