UPPKOPPLAT | 26 jan 2021

KTH-studenter tar fram vvs-system som alla har nytta av

KTH-studenter tar fram vvs-system som alla har nytta av
Alma Berggren Ek, Jenny Ekman, Ella Espling och Ellinor Danielsson, studenter på KTH som tog hem vinsten i utmaningen Live Hack Lab med FM Mattsson.

– Vi kopplade först inte krantillverkaren FM Mattsson till energifrågor. Men sedan förstod vi hur allt hänger ihop med uppvärmning, vattenbesparing och så vidare. Den här utmaningen visade med vilken bredd man kan jobba som civilingenjör, konstaterar Jenny Ekman, student på KTH.

Det gav ett mervärde att kunna omsätta sina kunskaper i verkligheten. Vi fick också mer insikt i hur allt i samhället hänger ihop.

För oss är samarbetet med KTH otroligt värdefullt, menar Frank Rälg, FM Mattsson.

På civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi – med inriktning Energisystem och hållbarhet – ingår utmaningen Live Hack Lab, i samarbete med KTH:s Live-In-Lab. I slutet av förra året arbetade man under fem intensiva dagar fram nya affärsmodeller för FM Mattssons uppkopplade blandare.

Vinnare blev Alma Berggren Ek, Ella Espling, Ellinor Danielsson och Jenny Ekman.

– Det gav ett mervärde att kunna omsätta sina kunskaper i verkligheten. Vi fick också mer insikt i hur allt i samhället hänger ihop och att små tekniska lösningar kan göra skillnad, när de kopplas till energisystem i stort, säger Ellinor Danielsson, student på KTH.

Tidigare år har utmaningen genomförts med Telia och Vattenfall i fokus, och förra året var det alltså FM Mattssons tur. Förutom FM Mattsson i juryn fanns representanter från KTH, Energimyndigheten och Vattenfall.

– Gruppen som vann hade skapat en helt ny affärsmodell med ett ekosystem, till gagn för både hyresgäster, energibolag, fastighetsägare och oss. Deras förslag blir ett viktigt underlag för oss i den fortsatta utvecklingen, säger Frank Rälg, produktchef för smarta produkter på FM Mattsson.

Text: Peter Olofsson Foto: FM Mattsson

Fakta

KTH Live-In-Lab

• I KTH Live-In-Lab testas framtidens boende, i realtid. Fyra studenter bor i testbädd KTH, vars lägenheter är utrustade med den allra senaste tekniken.

Publicerad 26 januari 2021

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.