UPPKOPPLAT | 26 jan 2021

KTH-studenter tar fram vvs-system som alla har nytta av

KTH-studenter tar fram vvs-system som alla har nytta av
Alma Berggren Ek, Jenny Ekman, Ella Espling och Ellinor Danielsson, studenter på KTH som tog hem vinsten i utmaningen Live Hack Lab med FM Mattsson.

– Vi kopplade först inte krantillverkaren FM Mattsson till energifrågor. Men sedan förstod vi hur allt hänger ihop med uppvärmning, vattenbesparing och så vidare. Den här utmaningen visade med vilken bredd man kan jobba som civilingenjör, konstaterar Jenny Ekman, student på KTH.

Det gav ett mervärde att kunna omsätta sina kunskaper i verkligheten. Vi fick också mer insikt i hur allt i samhället hänger ihop.

För oss är samarbetet med KTH otroligt värdefullt, menar Frank Rälg, FM Mattsson.

På civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi – med inriktning Energisystem och hållbarhet – ingår utmaningen Live Hack Lab, i samarbete med KTH:s Live-In-Lab. I slutet av förra året arbetade man under fem intensiva dagar fram nya affärsmodeller för FM Mattssons uppkopplade blandare.

Vinnare blev Alma Berggren Ek, Ella Espling, Ellinor Danielsson och Jenny Ekman.

– Det gav ett mervärde att kunna omsätta sina kunskaper i verkligheten. Vi fick också mer insikt i hur allt i samhället hänger ihop och att små tekniska lösningar kan göra skillnad, när de kopplas till energisystem i stort, säger Ellinor Danielsson, student på KTH.

Tidigare år har utmaningen genomförts med Telia och Vattenfall i fokus, och förra året var det alltså FM Mattssons tur. Förutom FM Mattsson i juryn fanns representanter från KTH, Energimyndigheten och Vattenfall.

– Gruppen som vann hade skapat en helt ny affärsmodell med ett ekosystem, till gagn för både hyresgäster, energibolag, fastighetsägare och oss. Deras förslag blir ett viktigt underlag för oss i den fortsatta utvecklingen, säger Frank Rälg, produktchef för smarta produkter på FM Mattsson.

Text: Peter Olofsson Foto: FM Mattsson

Fakta

KTH Live-In-Lab

• I KTH Live-In-Lab testas framtidens boende, i realtid. Fyra studenter bor i testbädd KTH, vars lägenheter är utrustade med den allra senaste tekniken.

Publicerad 26 januari 2021

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.