KTH-studenter tar fram vvs-system som alla har nytta av

– Vi kopplade först inte krantillverkaren FM Mattsson till energifrågor. Men sedan förstod vi hur allt hänger ihop med uppvärmning, vattenbesparing och så vidare. Den här utmaningen visade med vilken bredd man kan jobba som civilingenjör, konstaterar Jenny Ekman, student på KTH.
Det gav ett mervärde att kunna omsätta sina kunskaper i verkligheten. Vi fick också mer insikt i hur allt i samhället hänger ihop.
För oss är samarbetet med KTH otroligt värdefullt, menar Frank Rälg, FM Mattsson.
På civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi – med inriktning Energisystem och hållbarhet – ingår utmaningen Live Hack Lab, i samarbete med KTH:s Live-In-Lab. I slutet av förra året arbetade man under fem intensiva dagar fram nya affärsmodeller för FM Mattssons uppkopplade blandare.
Vinnare blev Alma Berggren Ek, Ella Espling, Ellinor Danielsson och Jenny Ekman.
– Det gav ett mervärde att kunna omsätta sina kunskaper i verkligheten. Vi fick också mer insikt i hur allt i samhället hänger ihop och att små tekniska lösningar kan göra skillnad, när de kopplas till energisystem i stort, säger Ellinor Danielsson, student på KTH.
Tidigare år har utmaningen genomförts med Telia och Vattenfall i fokus, och förra året var det alltså FM Mattssons tur. Förutom FM Mattsson i juryn fanns representanter från KTH, Energimyndigheten och Vattenfall.
– Gruppen som vann hade skapat en helt ny affärsmodell med ett ekosystem, till gagn för både hyresgäster, energibolag, fastighetsägare och oss. Deras förslag blir ett viktigt underlag för oss i den fortsatta utvecklingen, säger Frank Rälg, produktchef för smarta produkter på FM Mattsson.
Text: Peter Olofsson Foto: FM Mattsson
Fakta
KTH Live-In-Lab
• I KTH Live-In-Lab testas framtidens boende, i realtid. Fyra studenter bor i testbädd KTH, vars lägenheter är utrustade med den allra senaste tekniken.