Tankeställare | 15 feb

KTH-forskarens nya bok – en tankeställare

KTH-forskaren Jonas Anund Vogel har under många år forskat om innovation i samhällsbyggnadssektorn. Nu ger han ut boken ”Smarta och hållbara byggnader” som ska inspirera läsaren att se byggnader som mer än bara tak över huvudet.

KTH-forskarens nya bok – en tankeställare
KTH-forskaren Jonas Anund Vogel är aktuell med boken Smarta och hållbara byggnader som han hoppas ska bidra till att bredda samtalen om hållbarhet inom samhällsbyggnadssektorn. Foto: Svensk Byggtjänst

Genom att förena teknik med organisation och affärsmodeller diskuterar boken hur ny teknologi kan skapa värde och minska miljöpåverkan och beskriver hur man kan möjliggöra mer klimatvänliga och vinstgivande byggnader med hjälp av ny teknik och samverkan.

Ambitionen är att förklara hur ny teknik kan skapa värde och samtidigt minska klimatpåverkan från bebyggelse

Detta med fokus på energisystemen för smarta städer och tekniker såsom lastförflyttning. Även digitaliseringens roll och faktorer som klimatdeklarationer, gröna lån, samverkan och nya affärsmodeller utforskas.

– Debatten om hållbart byggande är generellt väldigt fragmenterad och tenderar att fokusera för mycket på specifika detaljer som materialval eller uppvärmningssystem. Man behöver se byggnader som delar av ett integrerat energisystem som kräver nya affärsmodeller och organisationsstrukturer, säger Jonas Anund Vogel.

Han hoppas att boken kan bidra till ett breddat samtal om hållbarhet inom samhällsbyggnadssektorn.

– Boken är tänkt som en inspiration och tankeställare. Ambitionen är att förklara hur ny teknik kan skapa värde och samtidigt minska klimatpåverkan från bebyggelse, säger Jonas Anund Vogel.

Fakta

Boken

  • Titel: Smarta och hållbara byggnader
  • Författare: Jonas Anund Vogel
  • Utgivningsår: 2024
  • Utgivare: Svensk Byggtjänst
  • Antal sidor: 96

I boken visar författaren hur användningen av data både kan hjälpa till med att effektivisera förvaltning och optimera byggnader. Stort fokus läggs på samverkan mellan samhällsbyggnadssektorns aktörer. Boken argumenterar även för att tekniken inte bara är praktiskt genomförbar, utan även ekonomiskt lönsam.

Innehållet baseras på forskning från KTH Live-In Lab, ett forskningscenter för innovation inom samhällsbyggnadssektorn, som Jonas Anund Vogel leder. Labbet består bland annat av avancerade bostadshus på KTH:s campus där studenter bor, vilket gör det möjligt att testa nya produkter, tjänster och metoder direkt i en verklig bostadsmiljö. Målet med labbet är att skapa miljövänliga och hållbara innovationer som snabbt kan komma ut på marknaden.

Källa: Svensk Byggtjänst

Publicerad 15 februari 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.