KTC effektiviserade hos Riksbyggen

KTC Control fick i början av året uppdraget att byta ut befintliga styr- och reglersystem i Riksbyggens huvudkontor.

Riksbyggens huvudkontor på kungsbron i centrala Stockholm är på 10 våningar och totalt 13700 kvadratmeter och har fram tills nyligen haft ett 20 år gammalt styrsystem, vilket har bidragit till onödig energiförbrukning. I början av 2013 tecknades ett partneringavtal mellan KTC Control och Riksbyggen med gemensam målsättning att säkerställa driften och uppnå miljö och energimål med förbättrat inomhusklimat.

– Vi har med hjälp av vår arbetsmetodik FemstegsmodellenTM, innovativ teknik och en helhetssyn på fastighetsautomation fått de olika systemen i Riksbyggens fastighet att samverka, utbyta information och dra nytta av varandra. Det har krävt mycket jobb i ombyggnader av skåp, installera intelligent datoriserad styrning och byta mätare för att enklare mäta och analysera energianvändningen på fler platser,  säger Ola Nyhage försäljningsansvarig på KTC Control i Stockholm.

Med det nya moderna systemet från KTC finns möjligheter att ta fram nya tjänster för att öka medvetenheten via visualisering av energianvändningen till hyresgäster och besökare. I entrén kommer displayer att monteras under 2014 där bland annat miljöpåverkan, CO2-utsläpp och energianvändning visualiseras.

– Riksbyggen har starkt fokus på att minska miljöpåverkan och arbetar konkret med miljöfrågor varje dag; när nya bostäder byggs men också i fastighetsförvaltningen. På grund av gammal teknik har vi inte kunnat leva som vi lär. KTC har stor kunskap och expertis att energieffektivisera fastigheter där människan är i fokus, säger Roland Thérus drift- och förvaltningsansvarig för Riksbyggens egna fastigheter

Under 2014 kommer KTC Energitjänster tillsammans med Riksbyggens personal arbeta med att optimera fastighetens system och addera energismarta funktioner, som väderstyrning, effektbegränsning och inneklimatkompensering, med målsättningen att minska energianvändningen med minst 20-30 %. En av åtgärderna blir att utnyttja sjökylan från Karlbergskanalen.

– Nu när vi har en modern anläggning kommer vi att använda tekniken i utbildningssyfte. Vi kan nu arbeta med samma teknik som ute på fält i syfte att diplomera drifttekniker, energijägare samt energioptimerare, säger Kjell Berndtsson, energichef på Riksbyggen.

I fastigheten har det totalt installerats cirka 30 st datoriserade undercentraler från KTC av modellen SRD5000 samt cirka 80 st expositions moduler. Under 2014 är det i produkten IMC, som integrerar data och funktioner från fastighetens system, nya tjänster kommer att utvecklas för att möjliggöra visualisering i entrén samt hantera driftövervakning via surfplattor och mobiltelefoner.

Källa: KTC

Publicerad 6 december 2013

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.