Krönika: Gör det du måste göra – visa handlingskraft
Ännu ett år har gått då alltför många gjort alltför lite för att undvika den klimatkris som närmar sig. Utsläppssiffrorna för 2020 är inte klara än. Men gissningar från experterna visar att trots en mild vinter och en pandemi så kommer inte koldioxidutsläppen att ha minskat i den takt som behövs, menar Anna Joelsson.
För att lyckas vända utvecklingen i tid krävs nu att både politiker och företag visar handlingskraft och tar modiga beslut. Vi vet ju ungefär vad vi behöver göra, så det är bara att bestämma sig för att implementera, med målet om nettonollutsläpp i sikte. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger ”att se det rätta men inte göra det är den feges lott”, och vem vill vara en fegis när man kan vara en hjälte?
Att se det rätta men inte göra det är den feges lott, och vem vill vara en fegis när man kan vara en hjälte?
Böcker och filmer har ju lärt oss många gånger om hur hjältarna gör när de är modiga nog för att göra det rätta och rädda mänskligheten. I ”Sagan om ringen” såg vi att det inte alls var en nöjestripp att frakta ringeländet ända till Mordor. De små hoberna hade hellre stannat i Fylke och skördat morötter, men de gjorde det rätta för att de visste att de inte hade något val. Fylke och dess invånare skulle inte finnas kvar om inte Frodo tagit sitt ansvar och gett sig iväg trots att han var livrädd.
Samma sak i ”Star Wars”. Skywalker-klanen och deras medhjälpare kämpade i flera decennier för att göra det rätta och rädda solsystemet från kejsar Palpatine och Imperiet. Tror ni inte att det varit enklare för Luke att stanna hemma på farmen på Tatooine?
Och visst har vi lärt oss något viktigt av ”Bröderna Lejonhjärta”? Skorpan funderade visserligen på om det var värt att anstränga sig för att rädda Körsbärsdalen, men då sa Jonatan att det finns saker som man måste göra, även om det är farligt, och när Skorpan undrade varför blev svaret att ”annars är man ingen människa utan bara en liten lort”.
Filmerna och böckerna visar gång på gång hur man bör agera för att göra det rätta med målet i sikte. Och det finns ju exempel från verkligheten också. Barack Obama ifrågasattes när han valde Robert Gates till försvarsminister trots att Gates hade arbetat för George Bush. Samma ögonbryn höjdes då han utsåg Hillary Clinton till utrikesminister, trots att hon var hans rival i presidentkampanjen.
Han säger själv att det var för att de var bäst för jobbet. Han hade målet i sikte och modet att agera på ett sätt som blev ifrågasatt. Han bortsåg från tradition, politisk prestige och enkla poänger och valde de som han trodde skulle utföra uppgiften på bästa sätt för landet.
I år har både företag och politiker de allra bästa förutsättningarna att vara modiga nog att göra det som vi vet gynnar klimatet. Tekniska lösningar, pilotprojekt och kunskap finns att ta del av, medborgare och medarbetare vill se att vi gör det rätta och i verkligheten har vi ju inte ens några orcher, stormsoldater eller Katladrakar att slåss mot, utan bara våra egna inre demoner i form av kortsiktig bekvämlighet, okunskap och rädsla för att bli kritiserade.
Låt 2021 bli året då vi blir lite modiga och fattar de beslut som vi vet är nödvändiga och de bästa för oss alla.
Anna Joelsson
Gruppchef, Hållbar fastighetsutveckling, Sweco