Kritik mot innemiljön i USA:s skolor

  • Amerikanska skolor är ostädade och ofta har någon skruvat igen tilluftskanalen.

Nu är det hög tid att ”sälja in” god innemiljö till skolorna, enligt amerikanska forskare. Skolmiljön ägnades ett eget seminarium vid Ashrae Winter Meeting tidigare i år.
– Det är frustrerande att vi pratar om samma sak nu som för tjugo år sedan. Utvecklingen och lärandet går alldeles för sakta! sade Richard Shaughnessy från programmet för innemiljö vid Tulsa universitet, Oklahoma, USA.
Amerikanska skolor är generellt svårstädade, med mängder av böcker och papper som ligger framme i klassrummen, hävdade han, och fick publiken med sig när han visade bilder på belamrade klassrum jämfört med välstädade dito.
– Vilket klassrum är amerikanskt, och vilket finns i Finland? Just det, det amerikanska är det där vi kan skymta en amerikansk flagga här bland alla grejor.

Richard Shaughnessy har utfört luftkvalitetsmätningar i hundra skolor i USA. Utöver tekniska data om luftomsättning med mera har han fått ta del av vilka resultat eleverna gör i bland annat matematik.
– 94 procent av skolorna klarade inte Ashraes standard för ventilation i skolbyggnader. Innemiljöns kvalitet hade ett linjärt samband med elevernas prestationer, sade han.

Bullret stort problem
Många skolor är utrustade med rumsaggregat för värme, kyla och ventilation. Ett problem för lärarna är bullret, som gör att många stänger av ventilationen för att kunna göra sig hörda. På andra ställen har ventilerna helt sonika skruvats igen, berättade John Vasselli från TexAire Institute, Texas universitet.
– Underhållsbudgeten är enkel att dra ned på jämfört med annat. Jag upplever att fokus på innemiljön har minskat kraftigt de senaste tre åren, och då ska man komma ihåg att det är svårt att sälja luftkvalitet även i goda tider. Samtidigt sker en utveckling mot mer energieffektiva byggnader med täta skal, och de kemiska och biologiska föroreningarna ökar i de flesta fall i innemiljön. Så ventilationen blir allt viktigare, sade han.

Billiga filter – och dåliga
Den goda innemiljön måste nu ”säljas till konsumenten”, och både John Vasselli och Richard Shaughnessy hade kalkyler på hur skolornas intäkter påverkas av sjukfrånvaro.
– Debatten fokuserar på att minska den statliga inblandningen. Då måste argumenten för bra luftkvalitet vara väldigt tydliga, sade John Vasselli.
Han tog luftfilter som ett exempel. Filter finns att köpa från 99 cent till 40 dollar.
– Det är svårt att motivera en skola att köpa bra filter, när det finns för 99 cent. Även om det är golfbollsfilter som släpper igenom allt utom småfåglar, sade han.
John Vasselli gick igenom de vanligaste föroreningarna, och tryckte lite extra på SVOC:s, alltså semivolatila organiska ämnen. Dessa frigörs bland annat från mjukgörare i plast (ftalater), flamskyddsmedel och kemikalier som skyddar textil mot fläckar.

Förhöjd cancerrisk
Ämnena har hittats i över 80 procent av de skolor som undersökts och i ett tjugotal olika varianter. De bryts inte ned utan samlas i damm, och kan orsaka huvudvärk och irritation i ögon, näsa och hals. Men de har också en allvarligare sida: cancerrisken höjs och de kan ge skador på centrala nervsystemet. Mätning sker genom att damm samlas in och analyseras.
– De flesta delstater kräver att ventilationen i skolorna ska inspekteras var sjätte månad, men kravet är oftast inte särskilt detaljerat. Jag skulle önska att alla skolor gjorde enklare mätningar en gång per år, mätningar som får fungera som varningsklockor om det skulle vara något fel. Koldioxid är ett exempel som är lätt att mäta och ett substitut för att studera ventilationskvaliteten. Det finns också handhållna partikelmätare och VOC-mätare, även om de är ganska dyra, sade John Vasselli.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 4/2013 sidan 48-49

  • FAKTA: Astma vanligare än i svenska skolor
    I USA finns över 50 miljoner studenter och sju miljoner lärare. Därutöver finns 13 miljoner barn i förskolan, men dessa förbises helt och studeras inte alls. Det sade John Vasselli, Texas universitet. Han berättade att the American Lung Association uppskattar att cirka 11 procent av alla amerikanska barn har astma. I Sverige har cirka 8 procent av 12-åringarna en astmadiagnos och motsvarande siffra bland vuxna är 10 procent (källa: Astma- och Allergiförbundet).
    IL
Publicerad 24 april 2013

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.