Kopparkorrosion utan syre skapar oenighet

 Korrosion i koppar kan uppstå även utan syre. Forskare vid KTH har upptäckt en möjlig process som dock är så långsam att den knappast betyder något för vattenrör.

Frågan om koppar korroderar i syrgasfria miljöer är het inom kärnkraftindustrin, där koppar används som kapsling för avfall från kärnreaktorerna. Miljön kring kapslarna liknar den i vattenrör: så fri från syrgas som möjligt men fullt med vatten.

Efter en rapport från forskare på KTH, Peter Szakalos och Gunnar Hultqvist, om att koppar kan korrodera även utan närvaro av syrgas, beslutade SKB, Svensk kärnbränslehantering AB, att utreda saken igen och anlitade två andra KTH-forskare, Börje Johansson och Pavel Korzhavyi, för uppdraget.
– Vi hittade en ny struktur för kopparhydroxid, berättar Pavel Korzhavyi.

Strukturen är inte stabil och sönderfaller till vatten och kopparoxid.  SKB:s slutsats är att processen för omvandlingen är obetydlig och inte har någon påverkan på säkerheten för slutförvaret. Men de två forskare som gjort den tidigare rapporten vidhåller att korrosion är ett problem som borde uppmärksammas bättre.

Hur det än är med korrosionen så borde det inte påverka kopparrör eftersom processen är så långsam.
– Vattenrören håller säkert i 100 till 150 år i alla fall, säger Peter Szakalos, en av de forskare som gjort den ursprungliga korrosionsstudien.

Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 2/12 sid 14
+

Publicerad 15 februari 2012

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.