Tema: Fastighetsautomation | 1 feb

Köpcentret Väla – en ny aggregator

I Helsingborg finns Väla köpcentrum, som numera även är ett så kallat virtuellt kraftverk där det går att minska eller öka effektanvändningen beroende på behovet i elnätet. Svenska kraftnät har bland annat till uppgift att se till att det är balans mellan produktion och konsumtion.

Köpcentret Väla – en ny aggregator
Lars Pellmark, chef för energi- och tekniksamordning på Skandia fastigheter, och Fredrik Arvidsson, teknikchef på Väla. Foto: Skandia fastigheter/Väla

Balans är fallet då nätfrekvensen ligger på 50 Hz. Vid underskott av el kommer frekvensen att sjunka och vid överskott kommer den att öka. Vid båda fallen behöver Svenska kraftnät agera för att åtgärda obalansen. Ett sätt är att avropa effekter mot kraftsystemet på den framväxande stödtjänstmarknaden.

Väla är en del av den stödtjänstmarknaden med sina resurser. Dessa resurser utgörs av flertalet ventilationsaggregat, och från i somras ett större batteri. Genom att lägga ihop ett antal egna resurser blir Väla i princip sin egen aggregator, och kan vara med att stabilisera elnätet lokalt och regionalt.

Det som nu gjorts i Väla, vilken är den första kommersiella fastigheten som har detta upplägg i Sverige, är att fastighetsägaren Skandia fastigheter sedan i somras kopplat upp anläggningen för att kunna erbjuda så kallade stödtjänster till kraftsystemet, när behovet finns.

– Genom vår elhandlare Entelios som har balansansvaret lägger vi bud till Svenska kraftnät för de resurser vi har att tillgå. Accepteras buden kommer vi att avropas och därmed vara med och styra våra resurser när behovet finns, säger Lars Pellmark, chef för energi- och tekniksamordning på Skandia fastigheter.

I köpcentret Väla finns två resurser som kan hantera elfrekvensen: fläktar och ett stort batteri. Foto: Skandia fastigheter/Väla

– Vi har installerat en kontrollenhet som kommunicerar med Svenska kraftnät och Entelios. När vi får en signal om att vi ska dra ned, påverkar kontrollenheten vårt styr- och övervakningssystem, så att det drar ned hastigheten på fläktarna efter givet inställda värden. På samma sätt kan kontrollenheten jobba med batteriet, så att det kan leverera effekt eller vid överproduktion ladda effekt.

Eleffekten på batteriet är 500 kW, och samtliga inkopplade fläktar har en sammanlagd effekt på 270 kW.

– Den höga nivån av digitalisering på Väla har varit en förutsättning för att vi kan vara en resurs. Det är inte bara en ekonomisk aspekt, utan även en samhällsaspekt eftersom vi medverkar till att säkerställa effekttillgången i nätet, konstaterar Lars Pellmark.

Fakta

Väla köpcentrum

  • Väla köpcent­rum har en total yta på 125 000 kvadratmeter med fyra byggnadskroppar, med 200 butiker och restauranger
  • Det har drygt 11 miljoner besökare årligen

Redan för flera år sedan började man arbeta strukturerat för att minska elanvändningen.

– Digitalisering har bland annat bestått av att addera till flertalet mätpunkter för att få full kontroll på el och annan energianvändning. Vi har även genomfört en energikartläggning med en tillhörande energi­plan. Åtgärderna i energiplanen har därefter genomförts, konstaterar Fredrik Arvidsson, teknisk chef på Väla.

Sedan 2012 har en dedikerad energi­grupp träffats var sjätte vecka för att diskutera möjligheter och besluta om åtgärder för att minska energianvändningen. Det kontinuerliga arbetet har minskat det årliga behovet av köpt energi till fastigheten med 60 procent i jämförelse med 2013 års nivå.

Det sista är att installera en kompletterande solcellsanläggning och en värmepumpinstallation

Digitaliseringen har genererat 1 200 integrerade datapunkter till Siemens byggnadsautomationssystem Desigo CC. I kombination med Siemens energirapporteringsverktyg Navigator har detta genererat en digital kunskapsbank om anläggningen.

Enligt Fredrik Arvidsson hade man 2018 nått de inledande målen för energibesparing, men för att minska ytterligare hade man som mål att effektivisera hela Väla till en ”nollnivå” av inköpt energi – el, värme och kyla på årsbasis.

2016 monterades Sveriges största solcellsanläggning.

– Vi var väl inte riktigt klara med effektiviseringen men vi valde ändå att installera den stora solcellsanläggningen. Den täckte 25 procent av fastighetselen och åtta procent av den totala elanvändningen. Den kunde leverera lika mycket el som vår kylanläggning använde, så vi kallade den ”Solen kyler Väla”.

Efter 2018 har man genomgått nio delprojekt som ska vara klara i år.

– Det sista är att installera en kompletterande solcellsanläggning och en värmepumpinstallation. Efter alla åtgärder har vi lärt oss funktionerna i huset bland annat genom omfattande tester, berättar Fredrik Arvidsson.

När Väla skulle bli ett virtuellt kraftverk installerade man effektmätare som styr de 25 fläktarna som är en del av det virtuella kraftverket.

I snickeriet finns värmeproduktion i form av eldning av egenproducerad flis i en 250 kW stor flis­panna och elvärme som topp. Foto: Skandia fastigheter/Väla

Att börja använda EC-fläktar som drar mindre el per kubikmeter skulle, enligt Lars Pellmark, inte ha någon effekt på möjligheten att vara en resurs.

– Många aggregat har lång livstid kvar och är för stunden inte aktuella att bygga om. Bygger vi om några av aggregaten med EC-fläktar har vi möjlighet att tillföra fler av de aggregat vi i dag har som resurser i det virtuella kraftverket.

De kylmaskiner och kylmedelskylare och cirkulationspumpar man har i Väla har en effekt på 1 448 kW, vilket skulle kunnat bli en del av avtalet med Svenska kraftnät.

– Att vi valde fläktarna var för att de är ganska snabbreglerade. En kylmaskin kan ha en stor eleffekt men den kanske man inte vill slå av så snabbt och kanske försörjer saker som vi inte kan vara utan.

Fakta

Virtuella nätverk

  • Hittills har virtuella kraftverk etablerats främst på den europeiska kontinenten. Operatör är Statkraft med Europas första och största virtuella kraftverk med över 1 400 kraftproducenter och en total maxeffekt på 10 GW.
  • Fokus har för de flesta nuvarande virtuella kraftverken varit att integrera små produktionsanläggningar av förnybar energi. Däremot finns ett stort utvecklingsbehov av hur virtuella kraftverk kan inkludera elkonsumenterna i elsystemet.

Källa: Skandia fastigheter

Vissa fläktar har inte tagits med beroende på lägre effekter eller att de betjänar ytor där man inte vill dra ned på ventilationen.

– Vi har prioriterat timmar vi kan låta våra resurser vara tillgängliga kommande dygn. Då lägger vi det som ett bud via vår elhandlare, och accepterar Svenska kraftnät detta kommer vi att varva ned eller varva upp våra fläktar den tiden som Svenska kraftnät har behovet. Om vi vet att det är mycket folk i Väla eller att det finns andra skäl till att vi inte kommer att kunna styra våra resurser som tänkt kommer vi inte att lägga något bud.

– Ett sådant kan vara att det pågår arbete med fläktarna. Sker det kommer Siemens, som hjälper oss med styrningen av resurserna, att informera om detta till elhandlaren Entelios.

Vi ser på möjligheten att skala upp detta och kanske kan vi komma att erbjuda ytterligare resurser till Svenska kraftnät

– Siemens, som hjälper oss med tjänsten, har testat all styrning med Svenska kraftnät som har höga krav på marknaden så att de kan visa hur de kan leverera överenskomna effekter.

Av Skandia fastigheters totala elanvändning står Väla med sina 10 procent för den enskilt största elanvändningen inom Skandia fastigheter.

I Lund har Skandia fastigheter ytterligare ett köpcentrum, Nova, som man funderar på att göra till ett virtuellt kraftverk.

Fredrik Arvidsson:

– Vi ser på möjligheten att skala upp detta och kanske kan vi komma att erbjuda ytterligare resurser till Svenska kraftnät. Vid Nova i Lund, som för övrigt ligger i samma elprisområde, ser det ut att finnas goda förutsättningar, och som vi kommer att titta närmare på.

Publicerad 1 februari 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.